Komentara: 7
Pregleda: 5144

Lažiranjem nesreća „zarađuju“ na stotine hiljada evra

03.04.2012. u 18:12h
Izvor: SuMedija
Lažiranjem nesreća „zarađuju“ na stotine hiljada evra

U poslednjih nekoliko meseci, subotičke osiguravajuće kuće pretrpele su ogromnu štetu „zahvaljujući“ organizovanoj kriminalnoj grupi koja se bavila lažiranjem nesreća u južnim delovima Mađarske i kasnijom naplatom osiguranja. Klupko je počelo da se odmotava kada je Policijskoj upravi u Subotici stigao dopis od mađarskih kolega, sa spiskom imena koja treba proveriti, jer je drastično povećan broj saobraćajnih nesreća u kojima su učesnici vozači sa severa Vojvodine.

- U Subotici su angažovani vlasnici jeftinih automobila, poput „juga“ ili „golfa 1“, koji su osigurani u nekoj od subotičkih osiguravajućih kuća, da za 100 ili 200 evra pređu u Mađarsku u pojave se na određenoj raskrsnici. Na dogovorenom mestu čekali su ih višestruko skuplji automobili marke „mercedes“, „bmw“ ili „audi“, doveženi iz Nemačke ili drugih delova Mađarske i uglavnom već havarisani. Tada bi se iscenirala nesreća – priča izvor našeg portala blizak istrazi.

Tada sledi popunjavanje evropskog zapisnika o saobraćajnim nesrećama, koji u Mađarskoj, bez obzira na visinu štete, izuzima prisustvo policije na licu mesta ukoliko nema povređenih lica.

- Angažovani vlasnici jeftinijih automobila iz Subotice i okoline bi potom nedvosmisleno priznavali krivicu i vraćali se kući sa par stotina evra u džepovima, i simboličnom štetom, dok bi „udareni“ automobili odmah bili voženi u servis gde je vršena skupa popravka i počinjala bi, preko ranije angažovanog advokata, procedura naplate osiguranja. U ovakvim slučajevima se naplata vrši preko Udruženja osiguravača Srbije, koje bi potom svoja potraživanja naplaćivalo od pojedinačnih osiguravajućih kuća.

Prema rečima izvora našeg portala, štete koju su pretrpele osiguravajuće kuće u Subotici su ogromne, pošto su oštećeni automobili vredni više desetina, pa i stotina hiljada evra. Primera radi, „najbolje“ je prošla firma koja je oštećena za 15 hiljada evra, dok je kod drugih šteta merena desetinama hiljada evra.

- Iz mađarske policije je stigao spisak imena naših državljana koji su učestvovali u nesrećama, pa je krenula provera od vrata do vrata. Nakon nekoliko njih koji su kategorički tvrdili da su nesreće bile stvarne i da nema nikakvih nezakonitosti, jedna osoba sa spiska je bukvalno počela da plače pred policijskim inspektorima i sve je priznala – kaže naš izvor.

Iz Policijske uprave Subotica nije bilo zvaničnog saopštenja o ovom slučaju, ali saznajemo da je u petak saslušano više desetina osoba, te da je postupak protiv odgovornih pokrenut i pred Višim sudom u Subotici.

U jednoj subotičkoj osiguravajućoj kući ističu da će se, prilikom sudskih postupaka u kojima će nadoknađivati svoju štetu, isključivo voditi imenima sa popunjenih evropskih zapisnika o saobraćajnim nesrećama.

- Mi nećemo tražiti organizatore lažiranih nesreća, već ćemo tužiti isključivo naše osiguranike, koji su nas svesno prevarili. Ime na zapisniku je ono što je relevantno za nas, ali i za sud. Sve drugo je u isključivoj nadležnosti policije.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 7
Pregleda: 5144
Povezane teme

lažiranje nesreća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.