Komentara: 0
Pregleda: 4010

Lazendić: Sumnjive okolnosti smrti Branimira Nikolića

31.03.2010. u 02:01h
Izvor: Blic
<p>Jedan od lidera nekada&scaron;njeg ''Otpora'' Stanko Lazendić kaže da je duboko potresen ve&scaron;ću o smrti legendarnog "otpora&scaron;a" i njegovog drugara iz 90-ih Branimira Nikolića (53), koji je pronađen mrtav u parku na Paliću kod Subotice.</p>
Lazendić: Sumnjive okolnosti smrti Branimira Nikolića

"Duboko sam potrešen jučerašnjom vešću o Brančijevoj smrti, a istraga će pokazati da li je digao ruku na sebe ili ga je neko ubio. U njegovom slučaju sve je moguće, jer su mi nekadašnji drugova iz Otpora rekli da je zadnje dane živeo kao socijalni slučaj u bedi i neimaštini, bez igde ičeg, ali je takođe do zadnjeg dana pokazivao prstom na korumpiranost pojedinaca u svojoj sredini zbog čega je imao brojne neprijatelje", rekao je Lazendić za Srnu.

On kaže da su "otporaši" znali kako teško živi i da su mu nudili pomoć, koju je uvek s prezirom odbacivao.

"Kad smo mu u jednoj prilici hteli platiti kaznu koju mu je sud izrekao zbog klevete, da ne bi odležao zatvoru, besno je odbio našu ponudu rečima: Ako pristanem da platite kaznu mesto mene znači da sam kriv, a nisam! Otišao je i odležao u zatvoru izrečenu kaznu. Bio je čudan čovek, ponositi samotnjak, koji je prezirao bilo čiju pomoć, a nadasve je mrzeo one koji su na lak i kriminalan način dolazili do enormnog bogatstva. Borio se, međutim, i protiv onih, koji nisu smeli ili hteli, da im stanu na put", konstatovao je Lazendić.

Prema prvim, nezvaničnim saznanjima Nikolić je nađen obešen u blizini kafane "Mala gostiona" na Paliću.

Nikolić će ostati upamćen po jedinstvenom slučaju u istoriji srpskih zatvora, pošto su ga stražari na silu izbacili iz zatvorske ćelije, jer je nije htio napustiti uprkos činjenici da je neko platio da mu se zatvorska kazna zameni novčanom.

Tadašnji predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa tužio je Nikolića za klevetu za šta je ga je sud osudio da plati novčanu kaznu, ali je on to odbio i završio u zatvoru.

Nikolić je prethodno bio u zatvoru, jer nije hteo da plati novčanu kaznu koju mu je sud izrekao zbog klevete kontroverznog biznismena iz Novog Sada Miodraga Kostića, vlasnika kompanije koja se tad zvala "MK Komerc".

Poslije 5. oktobra 2000. godine Nikolić je optužio vrh "Otpora" za proneveru dva miliona dolara, poslije čega je istupio iz te organizacije.

Kao nekadašnji koordinator za "uterivanje istine" Narodnog pokreta "Otpor" Nikolić ukazivao je na mnogo sumnjive rabote u Srbiji poput afere "pancir" i "šećer", kao i sumnjivih poslova u vezi sa zakupom građevniskog zemljišta u Subotici, o čemu je posedovao obimnu dokumentaciju.

 

Izvor: Blic
Postavljeno pre 13 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4010
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.