Komentara: 0
Pregleda: 4297
Foto

Lavica Kijara inspirisala blizu 400 mališana iz cele Srbije

25.03.2019. u 13:42h
Izvor: Subotica.com
Izložbom dečjih radova inspirisanih rođenjem lavice Kijare, otvorena je ovogodišnja turistička sezona u Zoološkom vrtu na Paliću. Na likovni konkurs pristiglo je blizu 400 radova iz svih delova Srbije, a najbolji među njima krase Kongresnu salu Zoo vrta, koja se nalazi u neposrednoj blizini stalnog prebivališta kraljevske porodice.
Lavica Kijara inspirisala blizu 400 mališana iz cele Srbije

Svoju radost povodom rođenja lavice Kijare, Anđela Vuković i Maša Tomašević, učenice drugog razreda Osnovne škole "Sonja Marinković", odlučile su da zajednički pretoče na parče papira, crtajući kraljevsku porodicu i mešajući boje, kako bi pokazale da i one slave dolazak na svet mladunčeta lava. Nekoliko meseci kasnije, njihov rad je osvanuo na izložbi u Zoo vrtu, mestu koje rado posećuju sa roditeljima tokom vikenda.

- Volim da dolazim u Zoološki vrt, subotom ili nedeljom, kad imam vremena, da posmatram životinje i otkrivam njihove tajne - rekla je Maša.

- Moja omiljena životinja je lav, a još nisam videla džinovsku zmiju, ali bih volela da je vidim - nadovezala se Anđela.

Lavica Kijara inspirisala blizu 400 mališana iz cele Srbije

Likovni konkurs "Mladunče lava" Zoološki vrt na Paliću je raspisao kako bi na prigodan način obeležio rođenje dugoočekivane prinove u kraljevskoj porodici. Prema rečima Vesne Davidović, portparolke Zoo vrta Palić, na konkurs je pristiglo blizu 400 radova mališana iz svih delova naše zemlje, što je, kako je istakla, bilo potpuno neočekivano.

- Kada smo objavili likovni konkurs zaista nismo očekivali ovakav odziv, niti nam je bilo u planu da organizujemo izložbu, ali kako su radovi pristizali, svaki je bio drugačiji, lepši i interesantniji zbog čega nam je sinula ideja da organizujemo izložbu, da najbolje radove predstavimo, svečano uručimo diplome i zahvalnice i da zajedno sa decom i njihovim porodicama pozdravimo proleće i otvorimo ovogodišnju sezonu - objasnila je Davidović.

Lavica Kijara inspirisala blizu 400 mališana iz cele Srbije

Izložba dečjih radova bila je upotpunjena i delom izložbe Prirodnjačkog muzeja iz Beograda pod nazivom "Suživot sa velikim zverima", na kojoj su deca bila u prilici da se upoznaju sa ovdašnjim "zverima", poput vuka, risa, medveda i šakala. Kako je objasnio direktor muzeja Milan Paunović, ova kulturna ustanova daje i izuzetan doprinos očuvanju i zaštiti prirode, tako što zbrinjava životinje iz Zooloških vrtova nakon uginuća.

- Te životinje koje su nažalost završile svoj životni vek, nastavljaju da žive u Prirodnjačkom muzeju, a njihova žrtva služi na korist drugim predstavnicima njihove populacije, jer istraživanjem i izučavanje tih životinja dajemo značajan doprinos zaštiti prirode, razumemo njihov način života, ishranu, skrivanje i stanište. Izuzetno je važno da mlade generacije od malih nogu počnu da razmišljaju ekološki, da prepoznaju prirodne pojave i da ih pravilno shvataju - poručio je Paunović.

Lavica Kijara inspirisala blizu 400 mališana iz cele Srbije

Izvor: Subotica.com
Dodela diploma i zahvalnica u okviru Likovnog konkursa "Mladunče lava" Dodela diploma i zahvalnica u okviru Likovnog konkursa "Mladunče lava" Dodela diploma i zahvalnica u okviru Likovnog konkursa "Mladunče lava" Dodela diploma i zahvalnica u okviru Likovnog konkursa "Mladunče lava" Dodela diploma i zahvalnica u okviru Likovnog konkursa "Mladunče lava" Dodela diploma i zahvalnica u okviru Likovnog konkursa "Mladunče lava" Dodela diploma i zahvalnica u okviru Likovnog konkursa "Mladunče lava" Dodela diploma i zahvalnica u okviru Likovnog konkursa "Mladunče lava"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 4297
Povezane teme

ZOO vrt Palić

izložba likovnih radova

zoološki vrt na paliću

mladunče lava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.