Komentara: 0
Pregleda: 3404
Foto

Laslo Vegel i Radivoj Cvetićanin dobitnici nagrade "Radomir Konstantinović"

27.03.2019. u 15:25h
Izvor: Subotica.com
Na 91. rođendan književnika i filozofa koji je rođen u našem gradu, u Gradskoj biblioteci Subotica dodeljene su nagrade "Radomir Konstantinović" laureatima Laslu Vegelu, književniku iz Novog Sada, i Radivoju Cvetićaninu, književniku i novinaru iz Beograda.
Laslo Vegel i Radivoj Cvetićanin dobitnici nagrade "Radomir Konstantinović"

Samo dva dana nakon što mu je dodeljena nagrada za životno delo Društva književnika Vojvodine, Laslu Vegelu pripala je i nagrada "Radomir Konstantinović" za roman "Balkanska lepotica ili Šlemilovo kopile". Priznanje koje mu je danas uručeno, kaže da ga vraća u gimnazijske i studentske dane, kada se po prvi put susreo s delima Konstantinovića, koji mu je od tada, pa sve do današnjih dana ostao uzor.

- To je bilo veliko iznenađenje, prosto otkrivanje jedne moderne prozne narative. Niko nije tako pisao, možda negde u Francuskoj, ali u srednje istočnoj Evropi, tada, jedan takav govor, takav književni izraz bio je potpuno nepoznat - rekao je Vegel, koji je, povodom ove nagrade, odlučio da napravi i jednu ispravku u publicistici. - Svi govore o srednje istočnoj Evropi sa tri K - Konrad, Kundera i Kiš. Ima još jedan K, možda njihov otac ili stariji brat, a to je Konstantinović.

Laslo Vegel i Radivoj Cvetićanin dobitnici nagrade "Radomir Konstantinović"

Književnik i novinar Radivoj Cvetićanin, kome je nagrada dodeljena za delo "Konstantinović. Hronika", istakao je da se u Srbiji dodeljuje više od 380 književnih nagrada i kada bi mogao da bira koju bi od njih najradije poneo, izabrao bi nagradu koju je dobio danas.

- Ona za mene znači da dobijam nagradu s imenom pisca koji se smatra najvažnijim piscem savremene srpske književnosti. On je bio šampion modernizma srpske književnosti druge polovine 20. veka. Bio je u književnosti, ali i van nje, čovek subverzije i pobune, borac protiv kanona, uvek protiv amorfnih i zatvorenih stvari. Uvek je držao stvari otvorenim i podložnim za debatu i to je bio njegov životni stav - istakao je Cvetićanin.

Laslo Vegel i Radivoj Cvetićanin dobitnici nagrade "Radomir Konstantinović"

Predsednica Saveta za obeležavanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića, prof. dr Latinka Perović, izrazila je zadovoljstvo što su laurelati ove nagrade uvek bili ljudi čije je delo dostojno imena Konstantinovića.

- Laslo Vegel pripada onoj generaciji koja se našla na tragu buđenja slobode u Srbiji 50 godina prošlog veka, kao i na tragu modernih izazova u književnosti protiv jednog dogmatskog realizma koji je tada bio dominantan. On je veoma plodan pisac, koji vrlo mnogo znači u tumačenju prošlog i sadašnjeg vremena. Delo "Konstantinović. Hronika" Radivoja Cvetićanina je zapravo jedna intelektualna biografija Radomira Konstantinovića, zasnovana na velikom radu i istraživanju, koja predstavlja važnu granicu u kontroverzi oko njegovog dela i koja pomaže da se ono ni u jednom sledećem razgovoru o Konstantinoviću ne može zaobići, niti prećutati u našoj književnoj i kulturnoj istoriji - objasnila je prof. dr Perović.

Ovogodišnjim laureatima uručena je plaketa koju oslikava delo Predraga Neškovića "Razmišljanja Radomira Konstantinovića", piščevog bliskog prijatelja kojem je posvetio i jedan esej.

Izvor: Subotica.com
Dodela nagrade "Radomir Kostadinović" Dodela nagrade "Radomir Kostadinović" Dodela nagrade "Radomir Kostadinović" Dodela nagrade "Radomir Kostadinović" Dodela nagrade "Radomir Kostadinović" Dodela nagrade "Radomir Kostadinović" Dodela nagrade "Radomir Kostadinović" Dodela nagrade "Radomir Kostadinović"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 4 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 3404
Povezane teme

gradska biblioteka

gradska biblioteka subotica

radomir konstantinović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.