Komentara: 63
Pregleda: 20512
Video

Laban: Stanje očekivano u odnosu na epidemiološku situaciju, trenutno nije zabrinjavajuće

31.03.2020. u 16:36h
Izvor: Subotica.com
U Subotici trenutno ima 15 zaraženih osoba, a među njima nema nijedan zdravstveni radnik. Iz Štaba za vanredne situacije poručuju da situacija za sada nije zabrinjavajuća, te da je povećanje broja potvrđenih slučajeva potpuno je očekivano u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju, uzimajući u obzir da se nalazimo u četvrtoj nedelji epidemije.
Laban: Stanje očekivano u odnosu na epidemiološku situaciju, trenutno nije zabrinjavajuće

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, obratio se javnosti saopštenjem u kojem je istakao da se sve lokalne aktivnosti vezane za situaciju sa korona virusom primarno izvršavaju sa Zavodom za javno zdravlje Subotica, a u kordinaciji sa Ministarstvom zdravlja.

Na pitanje lokalnih medija, među kojima je i naša redakcija, da li je izvodljivo, po uzoru na neke druge gradove, da od stručnjaka dobijamo lokalizovane informacije, onaj nivo detalja koji je od interesa za širu javnost, bez zadiranja u privatnost potvrđenih pacijenata, gradonačelnik je uputio na Ministarstvo zdravlja, koje po pravilu za više detalja vraća na lokalni nivo.

- Tačan broj obolelih i hospitalizovanih jedini je relavantan izvor informacija Ministarstvo zdravlja, a različite i oprečne informacije o licima koja su zaražena, njihovim aktivnostima i kontaktima u proteklom periodu u ovako delikatnoj situaciji izuzetno su  opasne. - saopštio je Laban u pisanoj izjavi - Koliko sam upoznat, svi koji su hospitalizovani iz Subotice su stabilnog zdravstvenog stanja a zdravstvene ustanove preduzimaju sve aktivnosti u svojoj nadležnosti.

Laban: Stanje očekivano u odnosu na epidemiološku situaciju, trenutno nije zabrinjavajuće

Gradonačelnik Subotice istakao je da je u uslovima vanrednog stanja apsolutni imperativ da građani dobiju isključivo proverene i tačne informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti izazvane virusom.

- Od prvog slučaja 6. marta do danas, na teritoriji grada  Subotice imamo 15 osoba pozitivnih na virus kovid-19. Ono što je značajno je da nije inficiran nijedan zdravstveni radnik. Svi pacijenti bili su primljeni i zbrinuti uz poštovanje svih propisanih Protokola za bezbednost osoblja i drugih pacijenata. - dodao je Laban

Prvi čovek grada zamolio je građane da ne šire paniku i dezinformacije vezano za broj obolelih i njihovo zdravstveno stanje, a medije zamolio da nastave da informišu javnost preko informacija koje dolaze od nadležnih iz medicinske struke i Ministarstva zdravlja.

- Bez obzira o kom broju obolelih ili potencijalno obolelih se radi, svi treba da se ponašamo prema preporukama koje su nam date i da u skladu sa tim ostanemo u svojim kućama, da se ne družimo po zgradama i parkovima i imamo što manje socijalnih kontakata, kako bismo ovu bitku što pre dobili. Ostanite u svojim kućama, sačuvajte život! - zaključuje gradonačelnik

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 3 nedelje
Komentara: 63
Pregleda: 20512
Povezane teme

bogdan laban

vanredno stanje

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.