Komentara: 0
Pregleda: 3397

Kupci iz Moldavije dužni 400.000 evra za isporučene jabuke

02.11.2011. u 20:12h
Izvor: Blic
Kupci iz Moldavije dužni 400.000 evra za isporučene jabuke

Članovi Udruženja poljoprivrednika severne Vojvodine koji proizvode jabuke i ove godine imaju probleme sa otkupom i cenom, a njih 27 tužilo je kupce iz Moldavije koji im od prethodne sezone duguju čak 400.000 evra. Najviše oštećenih voćara je iz Kupusine, okoline Radanovca, Palića, Bačkih Vinograda i Hajdukova.

Gabor Puha, predsednik Udruženja poljoprivrednika severne Vojvodine, kaže da je berba jabuka uglavnom završena i da je otkupna cena bila 40 dinara, ali je počela da pada do 20 dinara, da bi tek sada krenula da se povećava na 22 do 27 dinara.

- Samo ako kažete da ćete još doneti jabuka, da ih imate kod kuće i ako vas znaju kao velikog proizvođača, onda plaćaju otkup bez problema. Mali proizvođači iznose robu na pijacu i njima je najvažnije da im ostane para za proleće da bi ponovo krenuli sa proizvodnjom. To su nam trenutno najveći problemi, mada sam siguran da će se cena ipak povećati. Čitao sam da Poljaci imaju više od tri miliona tona jabuka za prodaju, što znači da Rusi sigurno neće navaliti na nas dok ne isprazne poljske voćnjake. Poljaci proizvode jeftinije jabuke od naših zbog čega još uvek nismo na udaru tražnje - naglašava Gabor Puha.

Sa mnogo više opreza nego prethodnih sezona vojvođanski proizvođači jabuka prodaju robu, međutim, od oštećenih Vojvođana još niko nije dobio novac dok je tuženi voće platio samo onima koji ga nisu tužili. Gabor Puha kaže da je pre desetak dana bila prva parnica po tužbi 27 voćara, međutim, direktor otkupne firme nije došao na ročište.

Veliki je problem što je za ulaganje u proizvodnju potrebno puno novca. Napravili smo savez sa proizvođačima iz susednih opština Bačke Topole, Kanjiže, Malog Iđoša, Kule, dela Sombora i pokušavamo zajedno da proširujemo mogućnosti kupovine repromaterijala. Država nam uopšte ne pomaže. Tražili smo za zimska predavanja od pokrajine, koja su neophodna za edukaciju naših članova pošto je proizvodnja jako zastarela i ostala je na nivou sedamdesetih godina prošlog veka, 1,7 miliona dinara, a dobili smo 50.000 dinara. Teraju nas da se udružujemo, a sve čine da nas posvađaju – objašnjava Puha.

Udruženje poljoprivrednika severne Vojvodine na Paliću pokušava da ubedi proizvođače da umesto 800 do 1.000 stabala na jednom hektaru zasade najmanje 3.500 do 4.000 stabala. Tada bi mogli da snize cenu i na deset dinara.

Poučen lošim iskustvima kolega, Karolj Urban, voćar sa Palića, svoj rod prodaje jedino za gotov novac i poznatim kupcima sa kojima sarađuje već dugi niz godina.

- Kupci iz Moldavije i Rusije su mnogima ostali dužni. Upozoravao sam druge voćare da mogu imati problema i da paze kome i na koji način prodaju rod, jer imam dosta iskustva u ovom poslu. Sarađujem sa poznatim otkupljivačima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rusije i naše zemlje. Do sada nisam imao problema u naplati, jer oni znaju kakav kvalitet mogu da očekuju sa moje strane i to adekvatno plate - rekao je “Blicu” Karolj Urban.

Njegova porodica se već 30 godina bavi voćarstvom i trenutno pod voćnjacima imaju oko šest hektara obradivih površina. Uglavnom su bazirani na jabuke, a imaju i nešto grožđa i krušaka.

- Pošto je jesen mrtva sezona, ceo ovogodišnji rod, oko 12 vagona jabuka, uskladištio sam u svoje hladnjače. Trenutno je otkupna cena 25 dinara za kilogram kiselih, a deset dinara više za slatke jabuke. To je, kada se pogledaju ulaganja, izuzetno niska cena. Samo u preparate protiv štetočina uložio sam od 8.000 do 11.000 dinara po hektaru - dodaje Urban.

B. Vučković, D. Šolaja

Izvor: Blic
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3397
Povezane teme

udruženje poljoprivrednika

udruženje poljoprivrednika severne vojvodine

berba jabuka

gabor puha

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.