Komentara: 13
Pregleda: 18941

Kupanje u bazenima bezbedno, na Palićkom jezeru nije

07.08.2016. u 14:22h
Izvor: TV Subotica
Kupanje u bazenima bezbedno, na Palićkom jezeru nije

Voda u bazenima „Dudova šuma“ i „Prozivka“ ispravna je i bezbedna za kupanje – podaci su Zavoda za javno zdravlje koji na nedeljnom nivou radi analizu bazenske vode.  Za Palićko jezero se tako nešto ne može reći ni ove godine, jer voda iako mikrobiološki ispravna, po brojnim drugim parametrima odstupa od dozvoljеnih vrednosti, pa se kupanje ne preporučuje.

Kontrola bazena u Dudovoj šumi i na Prozivci radi se tokom čitave godine, dok se mali bazeni koji u upotrebi samo tokom letnje sezone kontrolišu sezonski. U toku jula uzeto je 15 uzoraka vode i svi su bili mikrobiloški ispravni.

- „Poslednje uzorkovanje 3. avgusta obuhvatilo i bazene sezonskog karaktera kao što su dečiji bazeni, ovalni bazen, bazen kod tobogana u Dudovoj šumi, tako da će iti interesantni rezultati s obzirom da su oni najrizičniji jer je mala vodena površina, veći je broj kupača i voda se brzo zagreje i kao takva može da se degradira mikrobiološki“, kaže dr Zorica Mamužić Kukić, rukovodilac Odeljenja higijene u ZZJZ.

Osim održavanja bazena, veoma je važno i odgovorno ponašanje samih kupača, donosno da se pridržavaju osnovnih higijenskih normi. Ne treba se kupati u bazenima u slučaju postojanja rana na koži, upalnih ili alergijskih oboljenja kože, urinarnih i drugih infektivnih bolesti , kao i u periodu oporavka.

Korišćenje toaleta, zatim tuševa i to pre i posle ulaska u vodu. Ne treba skakati u vodu, roniti. Kupači takođe ne bi trebalo da se zadržavaju previše na površinama oko bazena, ne treba dugo da sede uz ivicu bazena, odnosno treba da koriste dezinfekcione barijere. Mala deca ispod dve godine uopšte ne bi trebala da koriste javne bazene. Sve je ovo u cilju zaštite sopstvenog zdravlja, ali i ostalih kupača“ poručuje dr Mamužić Kukić.

S druge strane, kupanje u Palićkom jezeru ne preporučuje se ni ove godine.

- „One analize koje smo do sada radili mikrobiološki su u redu, međutim, fizičko – hemijske i hidrobiološke i dalje pokazuju 100 odsto neispravnost. Ono što je iz aspekta kupača rizično, to je velika količina modrozelenih algi“, objašnjava naša sagovornica.

Za razliku od jezerske vode za koju postoji zakonska regulativa o dozvoljenim vrednostima, Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti bazenske vode u Srbiji još uvek ne postoji. Usvajanje Pravilnika jasno će definisati ne samo dinamiku kontrole, parametre ispitivanja, maksimalčno dozvoljene pojedine parametre u vodi, već i obaveze vlasnika samih bazena, u pogledu održavanja.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 18941

Povezana vest

Povezane teme

bazen u subotici

gradski bazen

bazeni

bazen prozivka

zatvoreni bazen u subotici

bazen na prozivci

bazen u dudovoj šumi

otvoreni bazen

bazen dudova šuma

kupanje na bazenima

pokriveni bazen

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.