Komentara: 83
Pregleda: 15494
Foto

Krov nad glavom dobila 21 izbeglička porodica

05.07.2019. u 17:29h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće danas su uručeni ugovori za kupovinu 21 seoske kuće sa okućnicom izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koje imaju prebivalište u našem gradu.
Krov nad glavom dobila 21 izbeglička porodica

Kuće su kupljene u okviru Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji. Ukupna vrednost kupljenih kuća iznosi 231.000 evra, a sredstva su obezbeđena iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator Evropska unija. Vrednost donacije za svaku kuću pojedinačno je 11 hiljada evra.

- Ovo je treći put u poslednjih godinu i po dana da se sastajemo istim ili sličnim povodom. Suštinski, zbrinjavamo porodice naših sugrađana koji su u ratnim događajima devedesetih godina ostali bez svojih domova, a neki od njih, nažalost,  i bez svojih najmilijih – istakao je gradonačelnik Bogdan Laban, podsetivši da je u Povereništvu za izbeglice i migracije Subotice registrovano 13.600 izbeglih i prognanih lica sa prostora bivše Jugoslavije. – Svesni smo da je teško u potpunosti nadoknaditi njihov gubitak, ali, nažalost, i vreme koje je propušteno u decenijama iza nas u kome su mnoge  vladajuće strukture izbegavale da rešavaju njihove probleme. Sa našim partnerima se trudimo da tu nepravdu ispravimo i pomognemo našim sugrađanima koliko je to moguće. Podsećam, da smo u februaru prošle godine prilikom dodele ugovora o kupovini prvih 30 kuća obećali da ćemo još tada nastaviti razgovor  sa našim partnerima o načinim i mogućnostima zadovoljavanja potreba onih koji se tada nisu našli među tih 30 korisnika.

Krov nad glavom dobila 21 izbeglička porodica

Pomoćnik komesara Ivan Gerginov naglasio je da je Grad Subotica kroz Regionalni stambeni program dodelila više od stotinu stambenih rešenja, a da je u pripremi izgradnja 44 stana za izbeglice.

- Isto tako, izbeglicama je u proteklom periodu pružena pomoć iz budžeta Republike Srbije u iznosu od preko 73 miliona dinara. Iz budžeta je stambeno zbriunuto 78 porodica, a ekonomski osnaženo 55 - naglasio je Gerginov. – Prava saradnja Subotice i Komesarijata za izbeglice počela je 2016. godine. S obzirom da su ovo sredstva od Regionalnog programa ne mogu se koristiti za interno raseljene, ali mi iz budžeta tražimo način da rešimo ovaj problem.

Krov nad glavom dobila 21 izbeglička porodica

Po rečima Ivana Bošnjaka, državnog sekretara u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu Samoupravu, i u ovom poslu je izuzetno važna koordinacija svih struktura vlasti i partnera u projektu.

- Vrlo je važno da se podigne  pažnja kod svih donosilaca odluka na lokalu a zatim i da administracija uradi svoj deo posla, odnosno pronađe lokalcije, izvrši infrastrukturno opramnje  i sve poslove koje ima u nadležnosti – poručio je Bošnjak.

Krov nad glavom dobila 21 izbeglička porodica

I Pokrajinska vlada aktivno učestvuje u rešavanju problema izbegličkih porodica a po rečima Predraga Radonjića, zamenika pokrajinskog sekretara socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Vojvodina je deo naše zemlje u koju je došao najveći broj izbeglica.

- Pokrajina pomaže putem Fonda za pomoć izbeglim, prognanim i raseljenim licima, čiji je rad od 2016. znatno unapređen. Zatekli smo stanje da je tada njegov budžet bio 50 miliona dinara, a sada je 100 miliona. Kroz njega se godišnje dodeli 20 kuća, dodeljuje se oko milion dinara nepovratnih sredstava. Od ove godine poseban akcenat se stavlja na ekonomsko osnaživanje žena – predočava Radonjić.

Izvor: Subotica.com
Uručivanje ugovora za kupovinu domaćinstva izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske Uručivanje ugovora za kupovinu domaćinstva izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske Uručivanje ugovora za kupovinu domaćinstva izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske Uručivanje ugovora za kupovinu domaćinstva izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske Uručivanje ugovora za kupovinu domaćinstva izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske Uručivanje ugovora za kupovinu domaćinstva izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske Uručivanje ugovora za kupovinu domaćinstva izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske Uručivanje ugovora za kupovinu domaćinstva izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 83
Pregleda: 15494
Povezane teme

bogdan laban

izbegla i raseljena lica

izbeglice

pomoć za izbegla i raseljena lica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.