Komentara: 0
Pregleda: 1178

Kriza već stigla do najsiromašnijih

02.03.2009. u 14:46h
Izvor: Dnevnik "Danas"
<p>Broj Subotičana kojima je potrebna pomoć Centra za socijalni rad pro&scaron;le godine je porastao za deset odsto, &scaron;to sada čini brojku od sedam hiljada građana koji koriste usluge ovog centra.</p>
Kriza već stigla do najsiromašnijih

Međutim, s obzirom na to da se ove godine zbog ekonomske krize očekuje znatno složenija socijalna situacija, verovatno će to povećanje procentualno biti mnogo veće, pogotovo zahtevi za materijalnu pomoć, ocenjuju u Centru za socijalni rad.

I lokalna vlast je, svesna takve situacije, izdvojila više novca u budžetu za ovu stavku nego ranije, ukupno 13 miliona dinara, ali je problem što je to povećanje od tek milion dinara. U odnosu na princip kreiranja ovogodišnje gradske kase, u kojoj su skresani mnogi troškovi, ovo povećanje je jedno od izuzetaka, ali je pitanje hoće li biti dovoljno.

Ekonomska kriza se odražava i na druge vidove socijalnih problema, od porasta broja mladih sa asocijalnim i agresivnim ponašanjem, do povećanog broja razvoda. U prošloj godini je zabeležen broj od 250 razvoda. Sve češće pomoćtraže i stare osobe, te je subotički Centar pokrenuo akciju smeštaja starih na porodičnu negu, kao i nemoćnih lica i beskućnika. Trenutno je na taj način zbrinuto 56 starijih osoba, koje su smeštene u 41 hraniteljsku porodicu.

Centar je, inače, samo u prošloj godini pružao pomoć901 starom licu, dok je čak 1.545 dece bilo na spisku onih kojima je bila potrebna pomoći briga zaposlenih u ovoj ustanovi. Zbog porasta broja problema među najmlađom populacijom, planira se otvaranje Centra za rad sa decom sa poremećajem u ponašanju.

 

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1178
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.