• Pregleda: 2218

Kreativnost kao terapija

U Domu za stara lica, danas je otvorena izložba heklanih radova Anice Vilk, koja je korisnica ove ustanove više od pet decenija.
Kreativnost kao terapija

Gospođa Anica je rođena 1936. godine u Petrovaradinu. Ostavši bez oba roditelja, i sa već iskazanim simptomima epilepsije, smeštena je u sadašnji Dom za odrasla lica, koji je tada bio jedina ustanova za zbrinjavanje starih i bolesnih ljudi.

Anica je tada imala 25 godina. Ručni rad je naučila da radi još u svojoj porodici, ali se vremenom opredelila za heklanje.

Anica danas uživa u kvalitetnoj svakodnevici, zahvaljujući prvenstveno svojoj kreativnoj aktivnosti.

Ova 77-godišnja žena kaže da se mnogi, osim što se dive njenim radovima, čude volji i strpljenju koje ima i koje heklanje iziskuje. Njoj, međutim, ono predstavlja zadovoljstvo, jer joj pomaže da ne razmišlja o ružnim stvarima u prošlosti i da se okrene budućnosti i onome što je u njoj očekuje. Kako je istakla Marija Kern Šolja otvarajući izložbu, Anica Vilk je primer za sve, kako da nađu način da ispune svakodnevicu, da imaju snažan duh i jaku volju.

Ova izložba je poslednja izložba radova korisnika Gerontološkog centra koja je priređena u ovoj ustanovi. Od narednog meseca, izložbe radova nastalih kao rezultat radno-okupacione terapije, biće izlagani u Likovnom susretu i hotelu Galleria. Cilj je, istakao je Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra, da se pokaže da ulazak u starost i Gerontološki centar ne znači kraj nego može da bude jedan lep početak.

Izvor: RTV City

povezane teme

3
Jo Odgovori
Bravo za bakicu!
bukin Odgovori
I naravno Dzej!
ruza Odgovori
Sve cestitke za gosp. Anicu. A i za Gerantoloski centar, ulepsao joj je starost.
Secam se gospodje Anice, jedno vreme sa njom u sobi bila je moja tetka. Ona je predivno heklala oduvek, Zelim joj svako dobro i neka je zdravlje jos dugo sluzi.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.