Komentara: 4
Pregleda: 7346
Foto

Kraj sezone u Narodnom pozorištu

16.06.2016. u 12:49h
Izvor: Subotica.com
Sjajnim koncertom ansambl Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta sinoć je na sceni „Jadran“ obeležio kraj sezone. Po mišljenju stručnog žirija i publike za glumicu sezone proglašena je Minja Peković, glumac sezone po glasovima publike je Marko Makivić, a po oceni žirija Milan Vejnović. Za najbolje radnike u pozorištu proglašeni su Darko Mačković i Dragan Lukić, a najverniji gledalac je Marija Ivić.
Kraj sezone u Narodnom pozorištu

Parafrazirajući čuvenu pesmu Dragana Stojinića i pevajući „Bila je tako teška“ glumci i uprava jednog od najstarijih pozorišnih kuća opisala je proteklu sezonu.

I ova sezona završena je u hali bivše fabrike čipke „Mladost“. Zgrada u centru grada još nije završena, a izostala je i realizacija obećanja da će se ansambli pozorišta preseliti u Dom vojske. Po prvi put se desilo da je izostao projekat za premijeru, te je, umesto standardne četiri, publika mogla da vidi tri nove predstave Drame na srpskom jeziku - „Kući“, „Bosonogi u parku“ i „Vrla nova 2061“.

- Predstava koja je obeležila ovu godinu je ona koja je izostala, jer je ona najviše oslikala stav Republike i Ministarstva za kulturu prema kulturi uopšte. I do sada je bilo raznih situacija, ali se nikada nije desilo da nam projekat izostane – ističe Olja Đorđević, direktorka Drame na srpskom jeziku. - Nažalost, jedva izvlačimo sredstva za postojeće planove i ne verujem da će nam nadoknaditi ovo što su propustili. Izgleda da živimo u vremenu i društvu gde je kultura zadnja rupa na svirali. Toliko mladih ljudi odlazi iz zemlje, među njima i naš glumac sezone po oceni publike, šta više reći o odnosu prema umetnosti i situaciji uopšte.

Kraj sezone u Narodnom pozorištu

I za nagrađenu glumicu Minju Peković, predstava koja je izostala nosi sa sobom dozu gorčine.

- Za ovih osam godina koliko sam ja u pozorištu ovo je prvi put da nemamo standarne četiri premijere, nego smo sezonu završili sa tri premijere i to ne našom greškom. Ovako na odmor odlazimo sa nekom gorčinom, tim pre što je i u bućnosti sve neizvesno – ističe Minja Peković. - Ali verujem da sve što je ružno ima kraj i da je najvažnije da, ne samo mi glumci, nego i naša verna publika, sačuvamo zdrav duh i preživimo ovo međuvreme. Već izvesno vreme sebi postavljam za cilj da se borim protiv svega onoga što inhibira razvoj umetnosti u Srbiji.

Kraj sezone u Narodnom pozorištu

Po njenom mišljenju proteklu sezonu je obeležila predstava „Bosonogi u parku“, jer se koreodrama kao žanr izgubila, a to je legiitman i veoma važan pozorišni jezik.

Kao i prošle godine, najbolji glumci su Marko Makivić i Milan Vejnović.

Kraj sezone u Narodnom pozorištu

- Drago mi je što sam imao tri različite uloge i što sam uspeo da ih iznesem na pravi način – kaže Milan Vejnović. - Prošle godine smo pričali o tome u kakvim neuslovima radimo, a kako se ništa nije promenilo, nije bilo svrhe to ponavljati. Zato smo iskoristili deo osmomartovskog koncerta da završimo ovu sezonu.

Dok deo ansambla ide na odmor, deo ekipe u subotu ide u Aleksandrovac na „Bucine dane“ sa predstavom „Iza kulise“. Za to vreme Andraš Urban i Olja Đorđević ostaju u Subotici na audiciji za novu predstavu „Ruženje naroda“, čija je premijera zakazana za 7. oktobar.

Kraj sezone u Narodnom pozorištu

Kraj sezone u Narodnom pozorištu

Izvor: Subotica.com
Svečanost povodom zatvaranje pozorišne sezone Svečanost povodom zatvaranje pozorišne sezone Svečanost povodom zatvaranje pozorišne sezone Svečanost povodom zatvaranje pozorišne sezone Svečanost povodom zatvaranje pozorišne sezone Svečanost povodom zatvaranje pozorišne sezone Svečanost povodom zatvaranje pozorišne sezone Svečanost povodom zatvaranje pozorišne sezone
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 7346
Povezane teme

Narodno pozorište

pozorišna sezona

pozorište

scena jadran

pozorište jadran

pozorišna predstava

minja peković

marko makivić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.