Komentara: 4
Pregleda: 2556
Foto

Kontejnere za separatno sakupljanje PET i alu ambalaže dobile tri srednje škole

22.11.2019. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
U okviru projekta "Škole bez otpada", koji sprovodi organizacija civilnog društva "Koncept Ekologija-energija-ekonomija" u saradnji sa Regionalnom deponijom, tri subotičke srednje škole dobile su kontejnere za separatno (odvojeno) sakupljanje PET i alu ambalaže.
Kontejnere za separatno sakupljanje PET i alu ambalaže dobile tri srednje škole

Učenici Hemijsko-tehnološke škole od danas će moći da se priključe separatnom sakupljanju otpada, budući da su u dvorište škole postavljenje konstrukcije od recikliranog materijala sa džambo vrećama za odlaganje PET i alu ambalaže. Kako je rekla Anja Davčik, učenica trećeg razreda, u školi je i ranije postojala inicijativa za odvojeno odlaganje PET ambalaže i čepova, ali da ona nije naišla na odgovarajući odziv đaka, te se nada da će ih ovaj čin podstaći na veću angažovanost.

- Prijavila sam se da učestvujem u ovom projektu jer sam želela da naučim nešto novo i zaista mi je pomoglo i podiglo svest o važnosti upravljanja otpadom, tako da ću pokušati na sve načine da to prenesem mladima moje generacije, ali i starima - kazala je Davčik.

Dan ranije, kontejneri za separatno sakupljanje dostavljeni su Tehničkoj i Politehničkoj školi, a kako je istakao Goran Gabrić, predsednik civilnog društva "Koncept Ekologija-Energija-Ekonomija", projekat je imao za cilj da, pre svega, edukuje učenike srednjih subotičkih škola o značaju zaštite životne sredine.

- Projekat se sastoji iz četiri faze, od kojih je u prvoj 15 učenika iz pet subotičkih srednjih škola pohađalo sedmodnevni kamp, na kojem su prošli kroz intenzivnu obuku o pravilnom upravljanju otpadom i svakodnevnim postupcima za smanjenje nastanka neželjenog otpada. Tokom druge faze, učenici su u okviru vršnjačke edukacije drugarima iz školskih klupa prenosili stečeno znanje, dok su u trećoj fazi, srednjim školama dostavljeni kontejneri za separatno sakupljanje PET i aluminijumske ambalaže, kako bi se stvorili uslovi za primenu sistema u školskim objektima - objasnio je Gabrić.

Podršku projektu "Škole bez otpada" pružila je i Regionalna deponija, koju su učenici imali posetili tokom pohađanja kampa kako bi se upoznali sa pravilnim upravljanjem otpadom.

- Moramo biti svesni da je otpad samo naš i da treba redovno da upravljamo njime, kao i da to upravljanje bude održivo. Pohvalna je ova inicijativa mladih ljudi koji su bili raspoloženi za saradnju i prenos informacija koje su se ticale pravilnog odlaganja otpada, cirkularne ekonomije i zaista treba da se ugledamo na njih - rekla je Bjanka Čuturilo, stručna saradnica za laboratorijska ispitivanja u Regionalnoj deponiji.

Poslednja faza projekta biće stručna ekskurzija u Beogradu, gde će učenici obići Botaničku baštu, Planetarijum i Muzej savremene umetnosti.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 meseci i 2 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 2556
Povezane teme
ekologija regionalna deponija kontejneri zaštita životne sredine hemijsko tehnološka škola separatno sakupljanje otpada
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.