Komentara: 9
Pregleda: 6578

Konje proteruju iz centra, iguane ne

12.07.2011. u 15:05h
Izvor: Politika Online
Konje proteruju iz centra, iguane ne

U stanovima u zgradama mogu se držati samo jedan pas i jedna mačka, ali ne smeju da se voze liftom niti da „stanuju” na terasi.

Za nekog to bi možda izgledalo kao privilegija: stanari višespratnice u centru grada, nedaleko od Katedrale, sa svojih prozora svakodnevno posmatraju vrednog trkačkog konja. Ipak, ovaj neobični „komšija“ moraće do kraja godine da se „iseli“ iz centra na osnovu nedavno usvojene Odluke o uslovima za držanje i zaštitu domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji Subotice. Skupština grada odluku je usvojila krajem juna ostavljajući vremena ljubiteljima životinja da joj se prilagode u narednih šest meseci. Odluka deli grad u tri zone, gde postoji različit stepen tolerancije prema držanju domaćih životinja, u zavisnosti od toga o kojima je reč.

– U širem centru grada, a tu spadaju još i naselja Prozivka i Bajnat, zabranjeno je držanje svih vrsta domaćih životinja, osim pasa i mačaka, ali i to pod određenim uslovima. Ovaj deo označili smo crvenom zonom. Na nju se naslanja narandžasta zona gde je moguće držanje domaćih životinja, u ograničenom broju, ali samo do privođenja nameni tog područja, odnosno do donošenja plana detaljne regulacije – objašnjava za „Politiku” Mirko Ostrogonac, šef Službe za poljoprivredu u Gradskoj upravi.

Na karti grada narandžasta zona zauzima najmanje područje i tu je dozvoljeno držanje do 10 krava ili konja, do 50 kunića i ili 150 koka nosilja. U zelenoj zoni držanje kućnih ljubimaca kreće se do granice uzgoja, odnosno moguće je imati do 20 krupnih grla, ili do 100 sitnih kao što su svinje i ovce, ili 350 koka nosilja. Sve preko tog broja, objašnjava Ostrogonac, može se smatrati uzgojem i to je već farma koja ne može biti u naseljenom području i reguliše se posebnim pravilnicima.

držanje kokošaka

Prvi pokušaj donošenja ove gradske odluke izazvao je burna negodovanja stočara koji su tvrdili da su ograničenja previše rigorozna, da im ne ostavljaju vremena za pripremu, te da ne uvažavaju specifičnosti i našu ekonomsku situaciju, gde je mnogima držanje, recimo, koka nosilja ili kunića u gradskom dvorištu način egzistencije ili dopune kućnog budžeta.

– Pre ove imali smo odluku iz 1996. godine koja nije bila precizna u regulisanju držanja domaćih životinja, pa se tako dešavalo i da petao zakukuriče u nekoj od gradskih ulica. Mi smo tokom javne rasprave saslušali primedbe poljoprivrednika i mnoge od njih i uvažili, ostavljajući prostora i za usklađivanja tokom njene primene – kaže Ostrogonac.

Ono što zanima veliki broj Subotičana jeste i status pasa i mačaka po novoj gradskoj odluci. U jednom stanu ne bi smelo da se zatekne više od jednog psa i jedne mačke, a u porodičnim kućama moguće je držanje do dva psa i dve mačke. Vlasnici su dužni da počiste zajedničke prostorije za svojim ljubimcima. Psi i mačke ne smeju da se voze liftom, niti da „stanuju” na terasama.

Zanimljivo je da su oni koji su izabrali „druženje” sa egzotičnim životinjskim vrstama u nešto povoljnijem položaju, naime, odluka ne ograničava broj ni zmija, ni iguana ili drugih egzotičnih vrsta, već se kaže da ovi ljubimci ne smeju da ugrožavaju ostale stanare ili da zagađuju životnu sredinu.

Sprovođenje odluke kontrolisaće komunalna policija, koja doduše u Subotici još nije počela sa radom, i komunalna inspekcija, a u njihovoj nadležnosti je da izreknu kaznu od 50.000 do milion dinara pravnom licu, od 5.000 do 250.000 preduzetniku, i od 2.500 do 75.000 dinara fizičkom licu koje ne bude poštovalo novu gradsku odluku.

Inspektori takođe mogu od vlasnika oduzeti životinje ukoliko se sa njima ne postupa u skladu sa rešenjem inspekcije.

Aleksandra Isakov

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 12 godina i 8 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 6578
Povezane teme

držanje životinja

držanje kućnih ljubimaca

držanje pasa

držanje mačaka

uslovi za držanje životinja

mirko ostrogonac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.