Komentara: 13
Pregleda: 4490
Foto

Konferencija "Bezbednost i odgovornost" okupila veliki broj učesnika

27.09.2019. u 13:14h > 15:11
Izvor: Subotica.com
U Hotelu „Galeria“ danas je održana četvrta konferencija „Bezbednost i odgovornost“, koju organizuje Fondacija „Tijana Jurić“, sa ciljem da javnosti ukaže na neophodnost rada svih institucija i pojedinaca na povećanju bezbednosti dece, prevenciji nasilja, bržem reagovanju kada je u pitanju nestalo dete...
Konferencija "Bezbednost i odgovornost" okupila veliki broj učesnika

Konferenciju je otvorila premijerka Srbije Ana Brnabić poručujući da svi zajedno kao društvo moramo brže da reagujemo, da ne okrećemo glavu kada je u pitanju bezbednost dece.

- Ova tema je toliko važna i bolna, mislim da nismo uradili dovoljno. Iako smo uradili puno, iako je u nekim stvarima bilo kontravezi, iako smo pokazali hrabrost i iskorak, danas najiskrenije mislim da sam  lično morala više da se angažujem – poručila je predsednica Vlade Srbije i obećala pomoć u uvođenju „Amber alert“ sistema. – Sešćemo sa ministrom Stefanovićem da vidimo kako najefikasnije možemo da uvedemo ovaj sistem, jer ne mogu ni da zamislim kako se osećaju roditelji i porodice čija deca nestanu.Kao društvo, svi zajeno moramo da budemo mnogo angažovaniji. Vlada je napravila saradnju sa svim relevantnim faktorima i insitucijama, ali kao društvu nam je potrebna mnogo veća svest i na tome se zahvaljujem medijima, jer rade na podizanju svesti. Moramo da menjamo prakse i pravilnike, moramo da reagujemo brzo i efikasno kada se nešto desi.

Konferencija "Bezbednost i odgovornost" okupila veliki broj učesnika

Premijerka je istakla i da je broj prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja u porastu, a sa druge strane to je odraz jače svesti ali i obaveze u školama da prijave svaku vrstu vršnjačkog nasilja.

- Tema vršnjačkog nasilja nije nova, svi smo u detinjstvu bili suočeni sa njim na različite nasilje, ali je dobro da o njoj razgovaramo otvoreno, da budemo svesni da imamo problem i da on eskalira tako da nije samo nasilje koje kao posledicu ima degradiranje nečijeg samopouzdanja ili povređivanje nečijeg integriteta, već da je rezultat toga oduzimanje tuđeg života – istakla je premijerka. – U decembru prošle  godine završili smo strategiju za zaštitu mentalnog zdravlja u Republici Srbiji 2019-2026.  godine i obećala sam da će biti uskoro uvojena. Još uvek se radi na akcionom planu i insistirala sam da to bude završeno do kraja oktobra. Sa tim kasnimo, a postoje neke stvari u životu sa kojim ne smemo da kasnimo.

Konferencija "Bezbednost i odgovornost" okupila veliki broj učesnika

Evropska unija će podržati sve aktivnosti koje se tiču bezbednosti dece naglasila je Nora Hajrinen, šef političke misije Delegacije EU.

- EU stalo da prati dešavanja u ovoj oblasti i van Unije i zato smo uložili oko 100.000 evra u projekte koji se tiču bezbednosti dece. Živimo u doba kada velika opasnost preti na internetu, situacija je složenija nego ranije, a među opasnostima koje vrebaju u tom prostoru su pedofolija, pozivanje mladih na radikalne poteze, mobing… - predočila je Hajrinen. – Evropska unija će zato nastaviti sa podrškom svih inicijativa koje se tiču bezbednosti mladih, jer je jedan od primarnih ciljeva EU zaštita dece i njihovih prava.

Konferencija "Bezbednost i odgovornost" okupila veliki broj učesnika

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" i domaćin konferencije Igor Jurić, istakao je da je vrlo važno da se odmah krene u potragu za nestalom decom i da je zbog toga značajno uvođenje "Amber alert sistema".

- Da bismo što brže pronašli oteto dete, a prošle godine je nestalo 1.594 dece, predložili smo uvođenje tog sistema. Odmah po nestanku deteta i prijave policiji, policija šalje informaciju o nestanku deteta medijima, portalima, mobilnim operaterima, a oni tu informaciju ponavljaju - objasnio je Jurić. – Samo u 2017. godini u SAD je aktiviran 195 puta, a rezultat toga bio da je 193 dece vraćeno kući. U evropskim zemaljama, sistem se, u proseku, pokreće dva ili tri puta godišnje. Tema zlostavljane i nestale dece nije dovoljno zastupljena i potrebna je veća uključenost celokupne društvene zajednice.

Konferencija "Bezbednost i odgovornost" okupila veliki broj učesnika

Izvor: Subotica.com
Konferencija "Bezbednost i odgovornost 2019" Konferencija "Bezbednost i odgovornost 2019" Konferencija "Bezbednost i odgovornost 2019" Konferencija "Bezbednost i odgovornost 2019" Konferencija "Bezbednost i odgovornost 2019" Konferencija "Bezbednost i odgovornost 2019" Konferencija "Bezbednost i odgovornost 2019" Konferencija "Bezbednost i odgovornost 2019"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 4490

Povezana vest

Povezane teme

bezbednost građana

konferencija bezbednost i odgovornost

bezbednost dece na internetu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.