• Pregleda: 2386

Koncert nove tamburaške muzike u petak u Velikoj većnici

Koncert nove tamburaške muzike održaće se u petak, 16. marta, u Velikoj većnici Gradske kuće, s početkom u 19 časova i 30 minuta. Na koncertu će učestvovati Subotički tamburaški kvartet, Subotički tamburaški orkestar uz solistu Alenku Ponjević, a kao gost nastupiće Akademski tamburaški orkestar Umetničke akademije u Osijeku.
Koncert nove tamburaške muzike u petak u Velikoj većnici

Na Koncertu nove tamburaške muzike, Subotički tamburaški orkestar biće domaćin i zajedno sa gostima sviraće na ovom zanimljivom koncertu. Dirigenti će biti Marijana Marki iz Subotice i Tihomir Ranogajec iz Osijeka.

Kada su u pitanju gosti koncerta, na Umetničkoj akademiji u Osijeku, akademske 2017/18. godine, pokrenute su preddiplomske studije žičanih instrumenata i diplomske studije tamburaškog umeća. U okviru ovih novootvorenih studija, osnovan je Akademski tamburaški orkestar Umetničke akademije u Osijeku, koji je sastavljen od studenata na ovim smerovima. U svojem sastavu, orkestar broji preko 20 tamburaša, pet gitarista i klavir.

U Velikoj većnici Gradske kuće nastupiće u nešto smanjenom, kamernom izdanju, kojeg čine studenti preddiplomskih studija tambure. Kompozicije koje izvodi Akademski tamburaški orkestar su transkripcije majstora evropske muzike i originalnih kompozicija pisanih za tamburaški orkestar, te se od članova u petak očekuje pravo majstorstvo.

Ulaznice za koncert su u prodaji u kafe "Galerija", u ulici Petra Drapšina, po ceni od 350 dinara.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Boro Odgovori
"Umetnička tambura" je oksimoron. Klasične kompozicije priznatih kompozitora nikada nisu bile komponovane za izvedbu na tamburi. Ova takozvana umetnička tamburica se može smatrati uzvišenom umetnoščću samo u palanačkom okruženju. U REALNOSTI, tamburica se samo sluša na pijankama, svadbama, salašima. Nećete je moći čuti u čuvenim auditorijumima, operama i sl. Bivšim sugrađanima željnim prave umetnosti i edukacije preporučujem Vagnerovu operu "Tristan i Izolde" jer sam imao priliku da prisustvujem njenoj izvedbi prošle sedmice. Gledam da bar jednom mesečno posetim koncert ili operu. Srećom, na ovde na Zapadu i imam tu mogućnosti.
Suboticanka Odgovori
U petak sam bila na koncertu tamburaskog orkestra i mogu reci da je bilo prelepo. Hvala na predivnoj veceri i samo napred.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.