Komentara: 0
Pregleda: 2777

Koncentracija polena ambrozije manja nego pošle godine

31.08.2011. u 23:14h
Izvor: RTV City
Koncentracija polena ambrozije manja nego pošle godine

Ljudski faktor odnosno podizanje svesti građana o opasnosti polena ambrozije kao i pravovremeno reagovanje nadležnih službi u suzbijanju ove biljke doprineli su da koncentracija polena ambrozije ove godine bude manja nego prošle ali da i dalje ostaje visoka, upozorila je Tatjana Škorić iz Zavoda za javno zdravlje.Koncentracija aero-alergenog polena se prati od 2005. godine zahvaljujući lokalnoj samoupravi koja je obezbedila aparat koji na krovu Zavoda tokom 24 časa meri koncentraciju simulirajući ljudski udah u mirovanju. Ispitivanja se vrše tokom cele sezone cvetanja, od februara do oktobra, po internacionalnim standardima i to kao deo mreže u čitavoj Srbiji.

Poslednja merenja pokazuju da postoje i dnevna kolebanja prisustva polena ambrozije zbog vlage, temperature i svetlosti. Od 8 sati raste emisija polena a najkritičniji period je oko 12 sati. Najniže koncentracije su oko ponoći pa se preporučuje da se prostorije tada provetravaju.

Polen je aerodinamičan, sitno-zrnast, lako se prenosi vazdušnim strujama i preko 100 kilometara razdaljine. Zagađenje vazduha utiče da polen više ugrožava zdravlje ljudi zbog toga što se vezuje za prašinu i čađ i duže se zadržava u vazduhu. Nakon padavina koncentracija polena je niža pa se osetljivim osobama preporučuje da tada mogu prošetati. Prevencija podrazumeva da se osetljive osobe informišu o stanju polena u vazduhu i da svoju aktivnost prilagode sutuaciji. Građani se o koncentraciji polena mogu informisati na sajtu Zavoda kao i na sajtu nspolen.com kao i u prostorijama Zavoda na oglasnoj tabli.

U Subotici je tokom protekle godine registrovano 10.000 osoba sa alergijama od čega su trećina deca, ali ovaj podatak verovatno ne obuhvata sve ugrožene osobe.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 12 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2777
Povezane teme

ambrozija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.