Komentara: 29
Pregleda: 4270
Foto

Komunisti Subotice: "Ne smemo odustati od radničke borbe!"

02.05.2023. u 09:36h
Izvor: Subotica.com
Pod sloganom "Bilo je, sada nema, ali će ponovo biti radničke borbe", Komunisti Subotice održali su tradicionalni prvomajski performans ispred Otvorenog univerziteta i još jednom skrenuli pažnju na probleme sa kojima se suočavaju radnici u Subotici, ali i celoj zemlji.
Komunisti Subotice: "Ne smemo odustati od radničke borbe!"

"Nikada ne smemo odustati od radničke borbe" - jednoglasno poručuju građani okupljeni oko udruženja "Centar Tito", "Komunisti Subotice" i "Solidarnost".

Ne možete radnika eksploatisati u nedogled, doći će dan kada će se radni narod organizovati i krenuti u borbu za svoja prava - veruje Mikloš Olajoš Nađ - Danas nema radničke borbe, a jedan od razloga je taj što su sindikati razjedinjeni, u Srbiji ih ima skoro 500. Ne mogu pojedinci niti manje grupe samostalno da se bore za poboljšanje položaja radnog naroda, već je neophodno organizovanje i jedinstvo.

Komunisti Subotice: "Ne smemo odustati od radničke borbe!"Razloga za radničku borbu ima mnogo, smatraju subotički komunisti i dodaju da će inicirati izmenu Zakona o radu koji ,kako tvrde, ide u prilog stranim investitorima.

- Radnik u našoj zemlji je u velikoj meri eksploatisan i nikako nije gospodar svoje subine. Postoji mnoštvo problema koji se odnose na delovanje inspekcije rada, potom na bezbednost i zaštitu na radu, na ekologiju i drugo - smatra Olajoš Nađ i poručuje - Vreme je da svi u Srbiji konačno shvate da je radnik stvaralac novih vrednosti i da se kao takav mora poštovati, to je jedini način da sprečimo dalji odlazak mladih iz zemlje.

Komunisti Subotice: "Ne smemo odustati od radničke borbe!"Među prvim našim zahtevima je princip "tri osmice" odnosno osam sati rada, osam sati odmora i osam sati rekreacije.

- Jasno je kada čovek radi 10-12 sati da posle toga ne može da ide u pozorište, neguje socijalnu komponentu i obavlja druge aktivnosti koje bi ispunile potrebe koje kao ljudska bića imamo - dodaje aktivista za radnička prava. - Istrajaćemo u incijativi koja ima za cilj da obezbedi radnicima u trgovinama da imaju barem jedan slobodan dan tokom sedmice. Puno odredbi u Zakon o radu  doneti su u interesu ulagača, zato je neophodno menjati ovaj zakon. Smatramo da onaj ko ne poštuje radnika ne poštuje ni državu Srbiju i ne treba zaboraviti da najveću ulogu u podizanju BDP-a ima upravo radnik.

Na kraju obraćanja Olajoš Nađ je istakao da članovi gore navedenih i svi koji dele njihove stavove i uverenja, dok god postoje neće odustati od negovanja i sećanja na praznik radnika.

- Ukoliko to ne bismo obeležavali ne bi bilo ni inicijative ni podsticaja radničke borbe - jasan je Olajoš Nađ.

Komunisti Subotice: "Ne smemo odustati od radničke borbe!"U Jugoslaviji radnik je bio vlasnik kapitala i to je bio osnovni razlog rušenja zajedničke države je da kapitalizam preživi, sada su nam ga na silu uveli, porušili naša preduzeća, uništili radnike i radničku klasa, sada nemamo sindikata ni u jednoj firmi koja je došla iz inostranstva da eksploatiše naše radnike, koji neretko nemaju ni jedan zagarantovani slobodan dan, dok su se zapadnjaci izborili za svoja prava u tom pogledu, podvlači Blaško Gabrić.

- Niko neće da prizna zašto se raspala Jugoslavija, a to je da bi kapitalističke zemlje preživele jer Ameriku ne mogu srušiti Rusija i Kina nego radnici koji mogu da je učine socijalističkom, da radnik koij radi i proizvodi može da živi od svog rada. U Americi imate veliku platu i ogromne troškove, ali nemate sigurno radno mesto. Tim putem sada ide naša radnička klasa i to moramo da promenimo - ističe Gabrić.

Izvor: Subotica.com
Performans za dan rada "Bilo je –sada je nema – i biće radničke borbe" Performans za dan rada "Bilo je –sada je nema – i biće radničke borbe" Performans za dan rada "Bilo je –sada je nema – i biće radničke borbe" Performans za dan rada "Bilo je –sada je nema – i biće radničke borbe" Performans za dan rada "Bilo je –sada je nema – i biće radničke borbe" Performans za dan rada "Bilo je –sada je nema – i biće radničke borbe" Performans za dan rada "Bilo je –sada je nema – i biće radničke borbe" Performans za dan rada "Bilo je –sada je nema – i biće radničke borbe"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 1 nedelju
Komentara: 29
Pregleda: 4270
Povezane teme

prvi maj

udruženje solidarnost

komunisti

mikloš nađ olajoš

praznik rada

centar tito

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.