Komentara: 0
Pregleda: 1459

Koliko će vakcina dobiti Subotica?

25.10.2011. u 15:28h
Izvor: RTV Yueco
Koliko će vakcina dobiti Subotica?

Iako je podela sezonskih vakcina protiv gripa domovima zdravlja počela juče u celoj Srbiji, za sada u pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo nije poznato kada će i koliko vakcina biti distribuirano u Subotici. Vakcine će distribuirati Institut za javno zdravlje Vojvodine, u ukupnoj količini od skoro 90.000 komada koje će im biti prosleđene do kraja nedelje. Za sada nije poznato kakav će odziv građana biti s obzirom na aferu oko nabavke prošlogodišnjih vakcina protiv svinjskog gripa i svih teorija zavere koje pratile pandemiju gripa.

Vakcinacija stanovništva će početi nakon distribucije vakcina. Vakcinacija se preporučuje osobama sa hroničnim plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima, oslabljenim imunitetom, metaboličkim i poremećajima rada bubrega... U saopštenju instituta Torlak se ističe da je imunizacijom potrebno obuhvatiti osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima, ustanovama socijalne zaštite i onima koje obavljaju zdravstvenu delatnost. Vakcinacija se savetuje i osobama starijim od 65 godina, kao i kod osoba zaposlenih u javnim službama koje su u riziku. Vakcina se preporučuje svakoj osobi starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama, poručuju iz Instituta. So bzirom na sve što se dešavalo i dalje dešava oko prošlogodišnje pandemije gripa i prateće vakcinacije, pitanje je koliko će se građana vakcinisati.

U Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo ne raspolažu konkretnom informacijom kada će i koliko vakcina biti distribuirano u Suboticu. Ono što se zna jeste da je za Vojvodinu predviđeno ukupno 89990 doza vakcina.

Sezonska vakcina koja će biti u primeni pored tipa AH1N1, sadrži i tipove AH3N2 i B virusa gripa za koje se očekuje da mogu da izazovu kako sporadično, tako i epidemijsko javljanje u populaciji, a u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i odlukom EU za sezonu 2011/2012.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1459
Povezane teme

sezonska vakcina

vakcina protiv gripa

vakcinacija stanovništva subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.