• Pregleda: 4186

Kolektivni ugovor u bolnici

Kolektivni ugovor u bolnici

Opšta bolnica Subotica, Vlada Vojvodine i tri reprezentativna sindikata bolnice potpisali su kolektivni ugovor. Ovo je prvi ovakav ugovor u Vojvodini kojim su sve tri strane zadovoljne. Kolektivni ugovor sadrži nekoliko bitnih činilaca, a to su Zakon o radu, kao i Zakon o radiološkoj službi, koji sadrži poseban odeljak za zaštitu od jonizujućih zračenja. Kolektivni ugovor odnosi se na svih 1254 radnika, koliko je zaposleno u subotičkoj bolnici.

Zakonska forma je potpisivanjem ugovora ispoštovana i njegova primena doprineće stabilnosti zaposlenih u ovoj ustanovi. U ugovoru su, između ostalog, navedene i činjenice oko radnih sati u toku dana, broja radnih dana, godišnjih odmora, i svega ostalog što po zakonu radnicima pripada. Ono što je još potrebno da se uradi jeste, procena rizika radnih mesta.

Ugovor je podržao i sekreterijat za rad zapošljavanje i ravnospravnost polova, kao i Vlada Vojvodine, odnosno sekreterijat za zdravstveno socijalnu politiku.

Subotička bolnica ima 1254 zaposlena lica, a njih 1230 pripada nekom od 6 sindikata, od kojih su tri reprezentativna. Bez obzira na to što ne pripadaju svi reprezentativnih sindikatima, kolektivni ugovor odnosi se na sve zaposlene u bolnici.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

4
Milan Odgovori
Radnici subotičke bolnice veliki su neradnici. Prvi su kada treba štrajkovati i boriti se za sindikalna prava a sa druge strane zimus su odbijali da očiste sneg u dvorištu bolnice!! Ne treba ni spominjati kakvo je to poniženje za pacijente. A trotoari u okviru bolnice i ispred do Prozivke izgledaju kao u filmu strave i užasa!
Subotičanka Odgovori
Ja se nebi slagala sa gospodinom Milanom...i u bolnici ima ljudi,koji marljivo i pošteno rade.Ali oni se pirmećuju,niti se nagradjuju.Pacijent je uvek u pravu,bez obzira da je bezobrazan do krajnjih granica...Ali ako gospodin Milan misli,eto neka napravi od lekara,sestara i spremačica i od ostalog osoblja radnu grupu koja će posle noćnih dežurstava ići da doteruju trotoare čak do Prozivke,jer Prozivka nema mesnu zajednicu,niti čistače ulica,niti stanare,koja bi očistila sneg...
Na žalost kritike se upućjuju uvek na one koje rade,u zdravstvu svi imaju prava,osim osoblja koji tamo rade...pacijenti mogu doći bez overene zdravstvene knjižice,bez uputnice,ne plaćaju preglede i još mogu da viču na osoblje.Interesantno,ali žašto se ovako ne ponašaju kada idu u banku?Zašto tamo ne zaborave odneti viza karticu?Zašto tamo mogu stajati mirno i čekati svoj red?
Milan Odgovori
@Subotičanka - Da li smo mi kakva zemlja trećeg sveta ili evropska zemlja pa da se ponašamo kao da nas ništa ne interesuje i po onom balkanskom "baš me briga za ostalo ja radim samo svoj posao..."? Da li zaista smatrate da ako radite u bolnici kao medicinsko osoblje niste dužni da vodite računa da li je očišćen sneg u dvorištu i ispred bolnice, da li su trotoari prohodni ili su puni rupa i blata...? Ako to nije vaš posao po sistematizaciji rada pa dajte ukažite to direktoru ili obratite se nadležnima da prekore one koji su za to odgovorni. Zimus sneg nije mogao biti očišćen ali zato su svuda po bolnici bili oblepljeni plakati o štrajku - samo kada za to uvek imate vremena!
ledenjak Odgovori
Meni ste cenzurisali komentar , a vrlo dobro znate da sam u pravu , i ako nisam nikoga spominjao.
S obzirom da sam malo bolje upoznat sa dešavanjima u dotičnoj ustanovi šta bi se desilo tek kad bi imenom i prezimenom dokumentovao materijal o korupciji i raznim ugovorima . . .
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.