Komentara: 41
Pregleda: 9585

Koja je procedura za dobijanje asfalta u ulici?

14.01.2022. u 12:00h
Izvor: RTV Yueco  / Subotica.com
Da bi ulica dobila asfalt, potrebno je da ima planski dokument, a potom i da bude uvrštena na listu prioriteta za asfaltiranje. Iako ova procedura deluje jednostavno, prati je niz problema, najčešće imovinsko-pravne prirode, zbog čega postupak dobijanja asflata može da traje godinama.
Koja je procedura za dobijanje asfalta u ulici?

Planski dokument je prva stavka koja je potrebna svakoj ulici da bi započela proceduru dobijanja asfalta, jer on definiše kako će ta ulica izgledati u budućnosti. Kako je objasnio Ognjen Golubović, direktor JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, gostujući na RTV "Yu eco" u emisiji "In medias res", najpre urbanisti daju osnovne parametre, budući da oni znaju koja je gustina naseljenosti u tom delu grada i kolika je opterećenost ulice saobraćajem.

- Oni daju osnovnu širinu ulice, a sama ulica se sastoji od kolovoza i putnog pojasa. Onda se razmišlja da li tamo treba da postoji pešačka staza, biciklistička staza, zelena površina i tako dalje - kazao je Golubović.

Kada je ovo definisano, pristupa se izradi parcelacije, odnosno izdvajanja parcele za potrebe ulice i, po rečima Golubovića, tu nastaju prvi problemi, najčešće imovinsko-pravne prirode, jer veliki broj budućih parcela ulice zahvata i delove privatnih parcela. Tada je obaveza Grada da uđe u eksproprijaciju, koja se sprovodi u tri varijante.

- Prva varijanta je da se otkupljuju ti delovi parcela od građana, a potom se pripajaju parceli puta. Tu se dešava ona situacija kada građani dozvole, odnosno odreknu se tog dela parcele. Zatim, kada ni u kom slučaju ne žele da se odreknu tog dela parcele, bez obrzira što će izgradnjom kolovoza u toj ulici znatno povećati kvalitet, kao i vrednosti svoje nepokretnosti. Imamo i situacije kada su vlasnici parcela u inostranstvu, pa je nezgodno doći do njih. Tada Grad putem ambasada, konzularnih predstavništva i advokata pokušava da dođe do tih građana kako bi se oni odrekli ili prodali deo parcele za potrebe ulice. Kada neko baš nikako ne želi da proda deo parcele, ni po tržišnim uslovima, onda se ide na sud. Iz svega ovoga je jasno da su to beskonačno dugi procesi koji mogu da traju godinama - obrazložio je Golubović.

Koja je procedura za dobijanje asfalta u ulici?Druga varijanta eksproprijacije podrazumeva da Grad zatraži od Vlade Srbije da se propiše javni interes.

- Tada Vlada donese akt da u toj ulici može da se sprovede javni interes, kada se svi delovi parcele u toj ulici otkupe po tržišnoj ceni i tada građani, koji nisu zadovoljni cenom koju su dobili, kreću u sudske sporove protiv Grada - dodao je Golubović.

Treća i poslednja varijanta je, po rečima Golubovića najlepša, jer podrazumeva da se građani jedne ulice dogovore da svi, svako svoj deo parcele, žele da poklone Gradu za potrebe izgradnje ulice.

- Tada imamo proceduru koja traje najduže dve godine do dobijanja sve projektno-tehničke dokumentacije za potrebe izgradnje. Tu pričamo o projektu parcelacije, zatim javnoj nabavci za potrebe projektovanja te ulice i javnoj nabavci za potrebe izgradnje te ulice, i to je kako se dolazi do asfalta - istakao je Golubović. - Jedan od takvih lepih primera koji se desio u gradu je Rudarska ulica u Mesnoj zajednici Aleksandrovo, gde su se svi stanovnici ulice dogovorili da svoje delove parcela ustupe Gradu. Prošle godine je Grad obezbedio projektno-tehničku dokumentaciju, a ove godine će ulica biti i izgrađena.

Koja je procedura za dobijanje asfalta u ulici?Kada ulica ima svu plansku dokumentaciju, stavlja se na listu prioriteta za asfaltiranje, a to može da uradi Stručna služba, u skladu sa onim što je strateški bitno za razvoj grada, ili mesne zajednice, po zahtevima građana.

- Zahtev mesne zajednice predstavlja volju građana te mesne zajednice i u odnosu na to se trudimo da ispoštujemo ono što je mesna zajednica tražila. Ukoliko Stručna služba smatra da to možda nije osnovano, onda se razgovara sa mesnom zajednicom i traži se alternativno rešenje - dodao je Golubović.

Za potrebe uređenja putne infrastrukture, prošle godine je iz gradskog budžeta izdvojeno ukupno 140 miliona dinara, od kojih 70 miliona dinara za izgradnju novih ulica i isto toliko novca za rehabilitaciju postojećih ulica.

Izvor: RTV Yueco / Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 41
Pregleda: 9585
Povezane teme

Asfaltiranje ulica u Subotici

asfaltiranje

javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje

jp za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje subotica

ognjen golubović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.