Komentara: 18
Pregleda: 10631

Ko je Ištvan Lodri?

13.12.2011. u 16:48h
Izvor: RTV Yueco
Ko je Ištvan Lodri?

Krajem protekle nedelje veliku pažnju javnosti skrenuo je tekst koji je objavljen u Subotičkim novinama, a koji se tiče ispovesti 77-ogodišnje Anđelke Grubešić. Anđelka je proletos na spomenuku “Ptica slomeljenih krila” koji je podignut u pomen nevinim žrtvama streljanim nakon drugog Svetkog rata videla ime ubice njenog oca i sestre. Ona zahteva da se ispita da li se radi o istom čoveku i ako se utvrdi da je to on, da se to ime odmah izbriše sa spomenika. Srpske Dveri prve su poslale dopis u vezi sa ovim slučajem podržavajući Anđelku Grubesić i insistirajući od grada da se slučaj ispita do kraja i da istina izađe na videlo.

Ištvan Lodri, čije se ime nalazi na spomeniku, podudara se sa imenom komšije porodice Grubešić iz 1941. godine, koji je nasilnički ubio Anđelinog oca i sestru, dok su oni pokušavali da odu kod rodbine u Bačku Topolu. Nakon rzavršetka rata, 1944. godine porodica Grubešić je podnela prijavu protiv Ištvana Lodri Komisiji za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača. Ubrzo Nakon toga Ištvan je osuđen i streljan, dok je Ileš Berkeš, koji je bio saučesnik u ubistvu, osuđen na 20 godina zatvora, gde je i umro. Danas 67 godina kasnije, Anđelka na spomeniku streljanim nevinim žrtvama vidi uklesano ime Ištvan Lodri.

Povodom ovog događaja oglasio se i pokret “Srpske Dveri” koji, kako kažu, već 12 godina rade na tome da se otrije istina o zločinima koju su se dogodili i nakon 2. Svetskog rata u komunističko vreme. Oni navode da nemaju ništa protiv spomenika gde se odaje počast nevinim žrtvama, ali imaju veliki problem ako se na tom spomeniku nađu imena ljudi koji su odgovorni za fašisičke zločine tokom 2. Svetskog rata.

Predsednik odbora za komemoraciju nevinih žrtava u toku i po završetku 2. Svetskog rata na teritoriji Subotice Čaba Šepšei rekao je za našu televiziju da je dobro upoznat sa ovim slučajem i da već mesecima pokušava da dođe do podataka koji će za potvrditi identitet osobe čije se ime nalazi na spomeniku. On kaže da sumnja u dokument koji Anđelka poseduje postoji I da se iz više izvora mora potvrditi njegova verodostojnost. On će se I dalje zalagati za istinu, ali odluku o eventualno brisanju imena mora doneti Srpska I Mađarska akademija nauka.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 10631
Povezane teme

dveri

srpske dveri

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.