• Pregleda: 2017

Književni KIŠobran 16. i 17. maja

U organizaciji Gradske biblioteke i Književne zajednice Subotica 16. i 17. maja će biti biti održan sedmi po redu "Književni KIŠobran". Ova manifestacija je posvećena liku i delu Danila Kiša, književnika koji je rođen u Subotici. Subotičani ime svog sugrađanina veličaju tek nakon 90-tih godina.
Književni KIŠobran 16. i 17. maja

Danilo Kiš rođen je 1935. godine, u Subotici. Jedan je od najprevođenijih književnika u Srbiji.U nekim gradovima u Srbiji postoje ulice koje nose naziv ovog istaknutog književnika, ali u njegovom rodnom gradu, Subotici, ne postoji ulica koja nosi njegovo ime.Devedesetih godina otkrivena je bista Danila Kipa, kasnije I knjižara koja nosi njegovo ime, a 2010. godine I Fondacija za omladinsku kulturu I stvaralaštvo. Subotičani sa kojima smo razgovarali smatraju da bismo više trebali da znamo o Danilu Kišu.

U organizaciji Gradske biblioteke i Književne zajednice Subotice, u četvrtak i petak će biti održana manifestacija pod nazivom "Književni KIŠobran" koja je posvećena životu i delu Danila Kiša. Ove godine, biće održan sedmi po redu "Književni KIŠobran" čiji ovogodišnji naslov glasi: Putovati znači živeti. Prvog dana manifestacije biće realizovano književno putovanje na relaciji Subotica- Kamaraš. Na svakoj od stanica će biti održano kratko predavanje, izložba i nekoliko muzičkih numera.

Drugog dana manifestacije u Čitaonici Gradske biblioteke od 10 časova održaće se savetovanje pod naslovom "Putovati znači živeti". Predavači će biti: Gojko Božović, Draginja Ramadanski, Zoran Janić, Boško Krstić, Oto Tolnai, Laslo Vegel, Mihalj Sajbelin i Vladimir Arsenijević. Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija pod nazivom "Kulturna putovanja u regiji Segedina i Subotice"- Cultrail.U povodu Književnog kišobrana izdata jei  publikacija "Putovati znači živeti".

Izvor: RTV Yueco / Autor: Jasmina Peić

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.