Komentara: 1
Pregleda: 1564

Knežević: Cilj sekretarijata pomoć malim poljoprivrednicima

24.02.2015. u 15:31h
Izvor: RTV Yueco
Cilj mera Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo jeste povećanje poljoprivredne prozvodnje i pomoć malim gazdinstvima, izjavio je zamenik pokrajinskog sekretarijata Zoran Knežević.
Knežević: Cilj sekretarijata pomoć malim poljoprivrednicima

Kako je predstavio poljoprivrednicima okupljenim na sinoćnoj tribini u Subotici, suština mera tog sekretarijata je pomoć malim gazdinstvima, jer je pred njima težak period u kojem, kako je rekao, mali neće moći da opstaju. Poljoprivrednici mere sekretarijata ocenjuju kao vrlo značajne, ali ipak nedovoljne, jer za unapređenje konkurentnosti treba daleko veća podrška sa republičkog nivoa.

Sekretarijat će ove godine raspolagati sa sedam milijardi dinara, od čega su četiri milijarde namenska sredstva za preduzeće “Vode Vojvodine”, a podrška će biti sprovedena kroz 27 konkursa, od kojih će neki biti dostupni za desetak dana, kako bi poljoprivrednici mogli na vreme da se pripreme i apliciraju. Dokumentacija, kako je rečeno, nije komplikovana, a poljoprivrednici mogu ostvariti benefite kroz povraćaj u proseku oko 50 odsto bespovratnih sredstava jer sekretarijat ne daje kreditna sredstva nego bespovratna iz svog budžeta.

Predsedavajući Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš ocenio je mere sekretarijata kao vrlo značajne, ali ipak nedovoljne, jer za unapređenje konkurentnosti kod biljne proizvodnje i stočarstva, po njegovom mišljenju, treba daleko veća podrška sa republičkog nivoa.

U toku je četvrta nedelja predstavljanja politike sekretarijata, gde su svakog drugog dana u nekoj drugoj lokalnoj samoupravi, a sve iz razloga što različiti regioni različito apliciraju na konkurse sekretarijata. Smatraju da proizvođači nisu obavešteni dovoljno o njihovim merama, ilustrujući to podatkom da se godišnje iskoristi do 85 odsto bespovratnih sredstava koja su na raspolaganju, što ocenjuju kao nedopustivo.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 1564
Povezane teme

poljoprivrednici

poljoprivreda

nova opština

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.