Komentara: 9
Pregleda: 5214

Klarina izložba

05.03.2015. u 10:11h
Izvor: Subotica.com
Klarina izložba

Sedeli su za stolićem u prostranoj prostoriji i pili čaj od hibiskusa koji im je serviran u Žolnai servisu od tankog, ručno iscrtanog porculana, očigledno namenjenom za najfinije goste, za kakve ih je gospođa nesumljivo, odmah s vrata u svojoj glavi nepogrešivo klasifikovala.

- Vi ste meni od nekud poznati! - obrati se gospođa Etela Klari.

Nekoliko trenutaka njen pogled se zagledao u daljinu prisećanja i ona potom radosnim glasom, uz gestikulaciju nekog ko je upravo uspeo vratiti sećanje reče:

- Otvaranje Prolećne izložbe slika u Gospodarskoj Kasini, tačno pre dve godine u maju. Izlagali ste tamo sa mojom poznanicom Aleksandrom Olah.

Klaru iznenadi ovo prisećanje. Jeste, izlagala je svoje grafike tamo. Izlagalo je više subotičkih umetnika, ne samo njih dve.

- Tako je, bilo je to pre dve godine, ali u aprilu - reče - Nadam se da su vam se dopala moja skromna dela.

Klarina izložba

Klarin crtež - Firenca

- Dopala? Pa bila su izuzetna. Veoma ste talentovani. Dopali su mi se pre svega ženski portreti ali i prikazi Firence, grada u kom sam i sama bila i u koji sam se zaljubila na prvi pogled. “Ponte Vecchio” je na mene ostavio neizbrisiv utisak.

-   Da, taj čuveni srednjovekovni most preko reke Arno – uključi se Jakab u razgovor – to je verovatni najstariji evropski lučni most.

- A vi gospodine, čime se vi bavite? - Upita gospođa.

- Ja sam graditelj. Živim u Pešti, ali Suboticu volim smatrati svojim drugim domom.

- I vi ste mi poznati, kao da sam vaše lice viđala ranije u nekim od naših varoških novina? - nastojala se prisetiti Etela.

-   To je moguće, ali dosta vremena je prošlo od tad - izgovori Jakab pogledavajući na svoj džepni sat, znajući da će ovde ostati satima ako se otkrije njegov identitet i ako krene prebiranje po tim vremenima.

Predloži hitro Klari da ne zadržavaju više gospođu i da pođu polako, pre nego što ih uhvati mrak. Etela im se zahvali na poseti, razgovoru i časopisu koji joj sestra poslaše. Pozdraviše se na rastanku kao stari znanci.

« Prethodna priča: Kod sestre gospođe iz voza

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 5214
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.