Komentara: 6
Pregleda: 6983

Kazna od 150.000 dinara za držanje divljih ptica

22.12.2019. u 16:15h
Izvor: Subotica.com
Prekršajni sud u Subotici osudio je u prvostepenom postupku A.G. (52) sa Palića na novčanu kaznu od 150.000 dinara, zbog držanja u zarobljeništvu 27 jedinki strogo zaštićenih vrsta ptica, čije je hvatanje u prirodi i držanje zabranjeno na osnovu Zakona o zaštiti prirode.
Kazna od 150.000 dinara za držanje divljih ptica

U presudi se navodi da je okrivljeni na adresi stanovanja na Paliću držao u kavezima 12 češljugara, dve zelentarke, sedam konopljarki, dva kosa i po jednu zimovku, strnadicu žutovoljku, drozda pevača i zebu. Sve su to vrste koje su strogo zaštićene u Srbiji i koje je, po zakonu, zabranjeno hvatati u prirodi i držati u zarobljeništvu bez dokaza o poreklu, koji A.G. nije imao.

Osim navedenih vrsta, od njega je oduzeto i sedam čvoraka koji su zaštićene vrste ptica, a koji su takođe držani nelegalno. Nakon oduzimanja i oporavka u Prihvatilištu za divlje životinje na Paliću, ptice su vraćene u prirodu.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, koji je zajedno sa Pokrajinskom inspekcijom za zaštitu životne sredine učestvovao u otkrivanju ovog slučaja, upozorava sve koji tokom jeseni i zime hvataju strogo zaštićene ptice u slobodnoj prirodi i drže ih u kavezima iz bilo kojih razloga, da je reč o ilegalnoj aktivnosti koja je kažnjiva, te da se kazna kreće u visini od 50.000 do 150.000 dinara.

- Budući da je ova aktivnost veoma raširena u Srbiji i da se veže za brojne sajmove i vašare sitnih životinja gde se uhvaćene ptice prodaju, ukazujemo da je reč o raširenom biznisu, za čije zaustavljanje su potrebne stalne kontrole i saradnja, kako sa organizatorima tako i sa posetiocima sajmova. Osim toga, hvatanje divljih životinja vrlo je pogubna aktivnost tokom koje ogromna većina njih strada - kaže Nikola Stojnić, ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u periodu 2000. do 2017. godini zabeležena su ukupno 252 slučaja ilegalnog hvatanja divljh ptica iz prirode u Srbiji, a ova pojava je, procenjuju ornitolozi, masovna i njome je ugroženo više od 50 vrsta divljih ptica koje su objekt hvatanja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 6983
Povezane teme

prekršajni sud

zaštićene vrste

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.