Komentara: 9
Pregleda: 13165

Katolički vernici danas slave Badnji dan

24.12.2011. u 15:04h
Izvor: RTV Yueco
Katolički vernici danas slave Badnji dan

Hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju Badnje veče uoči Božića, praznika rođenja Isusa Hrista.Badnje veče i Božić, po Gregorijanskom kalendaru, obeležavaju istovremeno i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, dok Ruska i Srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

Vernici koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru sutra slave Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.Katolička crkva u ponoć između Badnjeg dana 24. decembra i Božića 25. decembra služi svetu misu koja se zove Ponoćka. To je služba koju upražnjava samo Rimokatolička crkva, jer se smatra da baš tada dolazi iz mraka Božje svetlo.

Prema predanju Isus Hrist je rođen 25. decembra u Vitlajemskoj pećini pa se ovaj datum, uz razlike u kalendarima, poštuje u celom hrišćanskom svetu. U svim hrišćanskim crkvama, na Badnje veče i Božić, čitaju se delovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja i događaj u Vitlajemu koji je promenio istoriju čovečanstva.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 13165
Povezane teme

katolički božić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.