• Pregleda: 5058

Kasina ostavka posle decenijske „borbe sa vetrenjačama“

Odnos koji se iskazuje prema gradnji Narodnog pozorišta u Subotici dostigao je tačku kada sam rekao – dosta, prevršilo je – rekao je Jožef Kasa, pojašnjavajući razloge za ostavku koju je prošle nedelje podneo na funkciju predsednika upravnog odbora subotičkog Narodnog pozorišta.
Kasina ostavka posle decenijske „borbe sa vetrenjačama“

- Stalno se priča o tome da treba srušiti jedan sprat, ali još niko nije primetio da taj sprat nije ni izgrađen jer smo u nedostatku sredstava prištedeli na tom spratu. Do dana današnjeg nije formirana stručna komisija koja bi trebalo da preispita projekat izgradnje, na osnovu čega su mogla da budu predviđena nova rešenja.

Projektnom birou nisu isplaćeni još ni prvobitni projekti. Zbog toga projektni biro zadržava autorska prava i neće ustupiti projekat zgrade sve dok ne dobije novac. Subotička vladajuća koalicija prema ovoj stvari ima nemaran, nebrižan i diletantski odnos. Tako se ne može napredovati po pitanju gradnje pozorišta. Posle desetogodišnje borbe sa vetrenjačama, imam pravo da kažem da je dosta ovoga, neka rešava neko drugi. Ukoliko Subotici nije potreban jedan svetionik u oblasti kulture, neka onda menjaju projekte, ruše... Samo neka neko za te korake preuzme odgovornost – rekao je Kasa za „Mađar so“.

Prema rečima Kase, da je stara zgrada mogla da bude rekonstruisana, on bi bio prvi koji bi rekao da se rekonstruiše. Nažalost, bila u tako propalom stanju, nije mogla da bude rekonstruisana s jedne strane zbog njene starosti, a sa druge strane zbog šteta koje su nastale zbog Ljubiše Ristića. Subotički glumci, a i publika zaslužili bi jednu primerenu i savremenu pozorišnu zgradu – kazao je Kasa.

Bivši predsednik upravnog odbora subotičkog Narodnog pozorišta naveo je da se, kada je između 2001. i 2003. bio potpredsednik Vlade Srbije, izborio za ugovor o finansiranju obnove subotičkog Narodnog pozorišta, u kojem sa po 45 odsto učestvuju republika i pokrajina, a sa 10 odsto učestvuje grad. Prema njegovim rečima, dosad je sa ozbiljnijim sredstvima u obnavljanju pozorišta učestvovala jedino republila, sa sumom od 200 miliona dinara, sa kojom je izgradnja počela. Dodao je da je nakon toga, bez konsultacija sa upravnim odborom, pokrajina preuzela obavezu republike, uz obećanje da će izgradnja i rekonstrukcija biti završena iz pokrajinskih sredstava.

- To se nije dogodilo, nego su materijalna sredstva davali „na kašičicu“, uz stalne rasprave i molljakanja, uspelo je nešto novca da se izmami od Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine. Zbog toga izgradnja stoji kako stoji, koliko je novca bilo na raspolaganju, toliko smo gradili – naveo je Kasa. On je dodao i da od početka izgradnje „nije čuo nijednu diskusiju“ prilikom planiranja i prihvatanja budžeta od strane kako republičkih i pokrajinskih poslanika, kao ni subotičkih odbornika, koji bi se borili za obezbeđenje sredstava.

- Zbog toga što za izgradnju subotičkog pozorišta nije odvojen novac nijedan subotički odbornik nije uložio veto na budžet. Ni u republičkom, niti u pokrajinskom parlamentu, niti u gradskoj skupštini nijedan predstavnik SVM-a, DS-a i DSHV-a nije ni pokušao da barem nešto učini u interesu izgardnje, nego su svi mudro ćutali – prokomentarisao je Kasa.

Izvor: Magyar Szó

povezane teme

21
rax Odgovori
napokon, treba gosp. kasa jos toga da iznese u javnost, jer suboticanima je kasa najveci neprijatelj. ja ne verujem da je gosp. kasa radio protiv subotice, ali je on kao manjinski politicar postavljen, na te funkcije, da bi srpska elita argumentovala postojanje multi-kulture i blagonaklonosti prema manjinama, kompetenciju odlucivanja ne mislim da je imao veliku.
ZANA Odgovori
Prošao voz kroz kukuruz, što to nije uradio na vreme, obelodanio na vreme...nego sad kag i njemu gori pod nogama, bez obzira koje je nacije on ili bilo ko drugi od silnih koji su krali i kradu. Ne delimo se po naciji nego po čovečnosti, poštenju, dobroti...
Vesko Odgovori
Kazes da smo dobijali na kasikicu.Kako si ti nama -radnicima AGROKOMBINATA [*...*]a to sto je opljackan,
unisten i znatno ispod cene prodat ovaj veliki poljoprivredni kombinat, to ti ne mozemo oprostiti.

Za pozoriste neka sude građani, trebao si ranije reagovati i prozivati odgovorne, a ne samo vuci novac u svoj dzep,kao i u AK, gde si kao predsednik UP odbora dobijao 172.000 din. mescno, a radnicu u proseku oko 25.000, a posle otkaz, bez otpremnine, godisnjeg odmora i ostalog.Vukao si glavne konce u AGROKOMBINATU namakao smrtnu omcu ovoj firmi[*...*]
popaj Odgovori
Novo izgrađeno pozorište,biti će otvoreno sa Servantesovim "DON KIHOT"om u čast Predsednika upravnog odbora koji je dao ostavku,nakon deset godina borbe sa vetrenjačam.
Kada se klupko počne odmotavati MI priprost narod,saznaćemo da su i Dulčinea i Sančo Pansa bili protiv Don Kihota. / Don Quixote/
građanin Odgovori
Kome ovaj Kasa drži lekciju,gde su cigle pokradene za to neka odgovara upravni odbor,kako su se trošile dobijene pare od grada i pokrajine neka se ispita,mnogi treba da su iza brave,a ostavke i smenu je trebala gradska skupština da donese.Ostavke bih da imaju morala trebali da podnesu svi koji su učestvovali u trošenju budžetski para oko dvesta miliona,bivši gradonačelnik i načelnica.
navijac Odgovori
!!
ајде да једном рашчистимо нешто Odgovori
Само бих волео да Каса коначно јавно каже због чега је срушено старо и због чега је покренута градња грдосије од позоришта, каквог нема ни Београд ни Будимпешта. За оне који не знају, у питању је Касин давни сан о потпуном раздвајању три народа, те је и ово позориште димензионисано тако да под својим кровом има ТРИ ПОТПУНО ОДВОЈЕНА позоришта (српско, хрватско и мађарско), што значи три бине, три гардеробе, три канцеларије за директора итд. - СВЕ ПО ТРИ! Е сад, када је бетонско чудовиште почело да се рађа и надвисује и градску кућу, тек тада је нашим дилетантским политичарима постало јасно каквог су монструма створили, те су кренуле преправке пројекта, али је сада и за то касно. Узгред, цео градски годишњи буџет за културу не био био довољан ни за редовно одржавање онако грандиозно замишљеног троделног позоришта!
Kobescxak Odgovori
U Pozoriste se ne razumem puno, ali je dovoljno da vidim kako izgleda.Vi ste bili prvi covek do juce, trebali ste ranije sa prozivkama, svih odgovornih kada ste se primili tog posla, a bili ste i dobro placeni.
Za Agrokombinat Subotica malo vise znam.Kao predsednik UP odbora,Bili ste takođe prvi igrac i jako dobro placeni za svoj rad zasto ste dopustili da se tako zavrsi, da se prvo opljacka, unisti i jeftino proda ova firma, kao u inat radnicima i mali akcionarima, a postavljeni ste od strane Privrednog suda, da spasite ovu firmu i dovedete u red.Sta ste vi uradiliu, koga ce prozvati u vezi toga.Do sada se o tome
ni jednom niste oglasili.Sta je vama kao rođenom ovde i suboticaninu smetalo, da tako namerno i sa voljom
unistite tako veliku firmu, barem tako to izgleda, zajedno sa ostalim pajtasima -clanovima UO i
stecajnim rukovodstvom.Nemojte mi reci da ste se bojali sudje i stecajnog upravnika.Nas sigurno niste
fermali ni zasta, a mogli ste ponekad pomisliti i na one koji su posteno radili i stvarali, u odnosu na vas.
Vi ste kao i uvek, mislili samo na vase i tuđe džepove, ne zapitajuci se nikada kako je drugom sto ste
im oduzeli, zahvaljujuci vasem " radu i zalaganju ".
zorandjala Odgovori
devedesetih godina kada je kasa bio predsednik opstine a ljusa direktor pozorista,pola plate zaposlenima je davala drzava a pola opstina.drzava je svoje dala ali kasa nije mada su pare nestale kasnije sam cuo da su pjedinci dobili novac,kada su demokratski odlucili da se lusa otera iz subotice.
Hellas Odgovori
Ovde je podneo ostavku, a za koji dan ce postati novi direktor Subotickih novina...
Vesko Odgovori
@ Hellas, nije on penziji, a Suboticke novine su vec jako " usreceli ", on i Peđa Malisanovic, radnici na minimalcu, a duguju oko 2 godine plate od ranije, zajedno sa neuplacenim doprinosima za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i za zdravstvoTo su sve nasi građani uzdignute glave.Taki misle da su oslobo-
bodili Suboticu.Gosp. Kasa je i pocasni građanin naseg garada, " Zasluzno " zaista, da ne poverujes.
jobroti Odgovori
Predsednik upravnog odbora subotičkog Narodnog pozorišta? Uprava nečega što ne postoji? Nije čudo da se za gradnju pozorišta nema novca kada se taj isti koristi za plaćanje nekakvih polupostojećih upravnih odbora. A da se i glumcima isplate plate za neodržane predstave? Ionako se subotičanima kroz poreze naplaćuju ulaznice u nepostojeće pozorište.
htz Odgovori
Svaki režim želi čoveka kakav je Kasa. Zato ne treba da nas čudi to što on mesec dana posle izlaska iz bajboka pravi reda po Subotici a možda i Vojvodini. On nikad neće odati da je pozorište morao srušiti da bi [*...*]
Elma Odgovori
Živo me zanima kako je to Ljubiša Ristić uništio samu zgradu pozorišta. Smešno je da se takve optužbe svaljuju na leđa reditelja koji je proslavio i naše pozorište i grad. Već godinama je Ristić izgovor za nemar koji je doveo do toga da pozorište propada. Luster je skinut je je pretila opasnost da se otkine, znači Ljubišin greh je, koji mu nikada nisu oprostili, što je izvadio stolice iz velike sale. Da nije išao okolo da podriva zidove i buši krov? Nacionalističkoj Subotici se ideja jedinstvene pozorišne trupe nikada nije sviđala i to mogu da razumem, ali treba biti objektivan. Za megalomaniju koja nam je sada ostavila u nasleđe ovu grdobu prvenstveno je kriv Kasa i njegova kompanija, a ne Ristić. Bio bi red da se napravi jednom okrugli sto o usponu i padu pozorišta i da se posle mnogo godina pozove Ristić da ispriča i drugu stranu medalje.
zorkas Odgovori
[*...*]cisto sumnjam ovo je tek pocetak, vreme ce pokazati svoje sta je sve kasa radio u svoj interes.
Sanja Odgovori
Kad smo pre par godina potpisivali peticiju na trgu, da se pozorište rekonstruiše, a ne da se ruši do temelja, tada je pvi Kasa govorio kako je to zlonamerna ideja ,,onih koji hoće da uguše multikulturalnost u gradu..." i bla, bla,... Sad pere ruke od svega, a i onda smo svi znali da će se ovo desiti! Znali smo i to da se iz male vreće ne može puno zagrabiti, jer se previše vidi, a iz megalomanske vreće-može, manje se primeti. Zato je i pravio ovog monstruma!
militiga Odgovori
#! Kakva lazovcina ovaj KASA ?!
Taj bas nema ni obraza ni meru .Pa kad ces vise nestati da te ne slusamo ..a da ,ponesi i ove Dulice sa sobom .Ti si ih i stvorio. !#
PS Svidja mi se kako pokusava da se izvuce sa pricom o projektu.Svi znamo da za rusenje pozorista nemaju cak ni projekat,"zato i zvali tu pricu o projektu".Kako je moguce da nisu dali projekat ? Pa na osnovu kog projekta ste dobili dozvolu za gradnju ? Dobijete dozvolu,pa krenete da gradite,pa kad zavrsite onda date projekat ? Joj Kasa,[*...*]
Solidarnost Odgovori
Vesko Odgovori
@ Elma, po mijim komentarima vidis sta mislim oko pozorista i da je doticni da ga ne spominjem najvise kriv za rusenje pozorista i za sve sta se desavalo, samo te molim nemoj hvaliti Ljubisu ristica.On nas
je isto jako " usrecio " sa njegovim dolaskom na celo pozorista.
inkognito Odgovori
@ Solidarnost

Nazalost ali to mu dodje kao Don Kihot i borba sa vetrenjacama.Uloge su podeljene pa ti vidi.
Niko nas u svetu(Evropi) ne uzima za ozbiljno,saomo se kao mi ubedjujemo da smo neki faktor.
Za Kasu je svaki komentar suvisan.....ekspresno je izjurio iz bajboka,valjda je pretrpan. ;-)
Elma Odgovori
@vesko, nas koji volimo pozorište i koji nemamo veze sa politikom, jeste usrećio.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.