Komentara: 21
Pregleda: 5711

Kasina ostavka posle decenijske „borbe sa vetrenjačama“

25.03.2013. u 15:31h
Izvor: Magyar Szó
Odnos koji se iskazuje prema gradnji Narodnog pozorišta u Subotici dostigao je tačku kada sam rekao – dosta, prevršilo je – rekao je Jožef Kasa, pojašnjavajući razloge za ostavku koju je prošle nedelje podneo na funkciju predsednika upravnog odbora subotičkog Narodnog pozorišta.
Kasina ostavka posle decenijske „borbe sa vetrenjačama“

- Stalno se priča o tome da treba srušiti jedan sprat, ali još niko nije primetio da taj sprat nije ni izgrađen jer smo u nedostatku sredstava prištedeli na tom spratu. Do dana današnjeg nije formirana stručna komisija koja bi trebalo da preispita projekat izgradnje, na osnovu čega su mogla da budu predviđena nova rešenja.

Projektnom birou nisu isplaćeni još ni prvobitni projekti. Zbog toga projektni biro zadržava autorska prava i neće ustupiti projekat zgrade sve dok ne dobije novac. Subotička vladajuća koalicija prema ovoj stvari ima nemaran, nebrižan i diletantski odnos. Tako se ne može napredovati po pitanju gradnje pozorišta. Posle desetogodišnje borbe sa vetrenjačama, imam pravo da kažem da je dosta ovoga, neka rešava neko drugi. Ukoliko Subotici nije potreban jedan svetionik u oblasti kulture, neka onda menjaju projekte, ruše... Samo neka neko za te korake preuzme odgovornost – rekao je Kasa za „Mađar so“.

Prema rečima Kase, da je stara zgrada mogla da bude rekonstruisana, on bi bio prvi koji bi rekao da se rekonstruiše. Nažalost, bila u tako propalom stanju, nije mogla da bude rekonstruisana s jedne strane zbog njene starosti, a sa druge strane zbog šteta koje su nastale zbog Ljubiše Ristića. Subotički glumci, a i publika zaslužili bi jednu primerenu i savremenu pozorišnu zgradu – kazao je Kasa.

Bivši predsednik upravnog odbora subotičkog Narodnog pozorišta naveo je da se, kada je između 2001. i 2003. bio potpredsednik Vlade Srbije, izborio za ugovor o finansiranju obnove subotičkog Narodnog pozorišta, u kojem sa po 45 odsto učestvuju republika i pokrajina, a sa 10 odsto učestvuje grad. Prema njegovim rečima, dosad je sa ozbiljnijim sredstvima u obnavljanju pozorišta učestvovala jedino republila, sa sumom od 200 miliona dinara, sa kojom je izgradnja počela. Dodao je da je nakon toga, bez konsultacija sa upravnim odborom, pokrajina preuzela obavezu republike, uz obećanje da će izgradnja i rekonstrukcija biti završena iz pokrajinskih sredstava.

- To se nije dogodilo, nego su materijalna sredstva davali „na kašičicu“, uz stalne rasprave i molljakanja, uspelo je nešto novca da se izmami od Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine. Zbog toga izgradnja stoji kako stoji, koliko je novca bilo na raspolaganju, toliko smo gradili – naveo je Kasa. On je dodao i da od početka izgradnje „nije čuo nijednu diskusiju“ prilikom planiranja i prihvatanja budžeta od strane kako republičkih i pokrajinskih poslanika, kao ni subotičkih odbornika, koji bi se borili za obezbeđenje sredstava.

- Zbog toga što za izgradnju subotičkog pozorišta nije odvojen novac nijedan subotički odbornik nije uložio veto na budžet. Ni u republičkom, niti u pokrajinskom parlamentu, niti u gradskoj skupštini nijedan predstavnik SVM-a, DS-a i DSHV-a nije ni pokušao da barem nešto učini u interesu izgardnje, nego su svi mudro ćutali – prokomentarisao je Kasa.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 21
Pregleda: 5711

Povezane vesti

Povezane teme

Narodno pozorište

Jožef Kasa

izgradnja narodnog pozorišta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.