Komentara: 0
Pregleda: 2773
Foto

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti stanovništva Severnobačkog okruga

24.09.2018. u 16:37h
Izvor: Subotica.com
Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti stanovništva Severnobačkog okruga, sa udelom od 55 odsto, upozoravaju lekari uoči Svetskog dana srca, koji će sutra biti obeležen pod sloganom „Obećavam da… za moje srce, za tvoje srce, za sva naša srca“.
Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti stanovništva Severnobačkog okruga

Od bolesti srca i krvnih sudova  na teritoriji Severnobačkog okruga u toku prošle godine umrlo je 1450 osoba, 619 muškog i 831 ženskog pola.  Učestalost umiranja od bolesti srca i krvnih sudova raste proporcionalno starenju, a značajnije raste posle 60 godine života.  Pored  genetike, starosti i pola na koje nije moguće uticati, lekari ističu da   postoje i faktori rizika, koji su preventabilog karaktera.

- Ljudi stare i to je neizbežno, međutim povišen krvni pritisak i moždani udar nisu neizbežni u starijim godinama, već se mogu izbeći. Spoljašnji faktori rizika su najznačajniji, na njih možemo uticati a neke od njih u potpunosti isključiti iz svog života i to onda kada je faktor rizika jednako lična navika. Nepravilna ishrana i gojaznost, duvanski dim, nedovoljna fizička aktivnsot, povišen krvni pritisak, povišen šećer, holesterol, nekontrolisani stres, nedovoljno noćnog sna, kao i nedostatak socijalne mreže i loše emotivno stanje presudno utiču na stanje srca i krvnih sudova. Bolesti srca i krvnih sudova su po svojoj prirodi preventabilne, jer je moguće delovati na uzroke nastanka, odnosno faktore rizika, i to prvenstveno na one navike koje su sastavni deo načina života, a koje nisu u korist zdravlja. Zbog toga primarna prevencija bolesti srca i krvnih sudova treba da počne u ranom detinjstvu, a roditelji i zajednica u celini treba da daju odgovarajući doprinos. Jedino tako je moguće smanjivati stope oboljevanja i umiranja, i preokrenuti dosadašnji negativan trend, u korist zdravlja i kvalitetnog života stanovništva - poručila je dr Zorica Dragaš iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.

U kardiovaskularne bolesti, prema rečima lekara, spadaju hipertenzija, ishemijske bolesti srca i cerebrovaskularne bolesti.  Najteži oblik ishemijske bolesti srca je akutni koronarni sindrom, koji čini 50 odsto svih smrtnih ishoda.

- Njega čine akutni infart miokarda, nestabilna angina pektoris i iznenadna srčana smrt.  Među najznačajnije faktore rizika, koji su odgovorni za smrt od kardiovaskularnih bolesti je visok krvni pritisak, kojem se prepisuje 13 odsto svih smrtnih ishoda, zatim upotreba duvana sa 9 procenata, povišen nivo glikemije sa 6 procenata, fizička neaktivnost 6 procenata i prekomerna telesna masa sa 5 procenata. Hipertenziju, koja je glavni uzrok smrti i uopšte oboljevanja, nazivaju „tihim ubicom“ zato što često nije  praćena simptomima što je glavni razlog važnosti redovnog merenja krvnog pritiska. Normalne vrednosti krvnog pritiska su 120 sa 80, pa je hipertenzija svaka izmerena vrednost krvnog pritiska veća od 130mmHg - upozorila je dr Verica Dronjak, načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja.

Povodom obeležavanja Svetskog dana srca, sutra će na Gradskom trgu, od 10 do 12 časova biti održan bazar zdravlja, u okviru kog će građani biti u prilici da provere faktore rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, kao i da se posavetuju sa stručnjacima.

Povodom Svetskog dana farmaceuta, koji se takođe obeležava sutra, u ograncima 1, 2, 7, 8 i 10 Apoteke Subotica  svi građani, koji su hronični pacijenti  i redovno primaju terapiju, će imati priliku za  konsultacije sa stručnjacima u toku prepodnevnih sati.

- Šest koleginica koje su specijalisti farmaceutske zdravstvene zaštite će biti slobodne samo  za konsultacije. Pozivamo sve pacijente koji koriste hroničnu terapiju da dođu u ovih pet apoteka kako bi u razgovoru sa farmaceutom proverili da li na pravi način koriste svoje lekove i kako bi razrešili sve dileme - rekla je Jelena Pavlović, PR Apoteke Subotica.

Izvor: Subotica.com
Najava obeležavanja Svetskog dana srca Najava obeležavanja Svetskog dana srca Najava obeležavanja Svetskog dana srca Najava obeležavanja Svetskog dana srca Najava obeležavanja Svetskog dana srca Najava obeležavanja Svetskog dana srca Najava obeležavanja Svetskog dana srca Najava obeležavanja Svetskog dana srca
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2773
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

svetski dan srca

dr zorica dragaš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.