Komentara: 0
Pregleda: 2287

Kamen za subotičke puteve

08.11.2008. u 20:20h
<p>Kamenolom "Drenova"nalazi se na istoimenom brdu i udaljeno je tri kilometra istočno od mesta Kozomor, u ataru sela Gornji Lajkovac.Subotička kompanija "Vojput" pre godinu dana obeležila je i svečano otvaranje ovog objekta u koji je uložila oko dva miliona evra.</p>

Kamen iz Drenovca koristi se za asfaltiranje subotičkih puteva, kao i puteva u Vojvodini i Srbiji.Jačina potresa prilikom miniranja kamenoloma je minimalna, objašnjavaju sa Rudarsko geološkog Fakulteta u Beogradu. U poslednje vreme je bilo nekoliko pritužbi od strane stanovnika koji žive selu Gornji Lajkovac da im od vibracija koje se stvore prilikom miniranja kamenoloma pucaju zidovi na kućama i stvara se šteta. Sudski veštak iz Subotice koji je izašao na lice mesta ustanovio je da rad kamenoloma nije prouzrokovao probleme stanovnika. U toku prve godine rada kamenoloma očekivala se proizvodnja od 350.000 tona raznih frakcija, pošto su geološka istraživanja na Drenovcu pokazala da je brdo bogato takozvanim crvenim kamenom koji se koristi u izgradnji puteva.Kapacitet objekta je 200 tona na dan, opremljen je sa najsavremenijim otprašivačem i sve mere zaštite na radu su sprovedene. Subotička kompanija "Vojput" je sa ovog područja zaposlila 14-toro radnika i na mnoge načine oživela okolna sela.Okolni putevi su prošireni, kolovozne konstrukcije nasute tucanikom, a uradjeni su i prilazi kuća koji nalaze u blizini kamenoloma.

Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2287
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.