Komentara: 4
Pregleda: 7182

Kakve izmene donosi Zakon o javnim preduzećima?

15.06.2013. u 20:46h
Izvor: Subotičke novine
Umesto upravnih odbora, formiraće se tročlani nadzorni odbori koji će donositi programe poslovanja i kontrolisati rad direktora. Izbor direktora obavljaće se putem javnog konkursa, a u komisiji će biti i jedan član kojeg će imenovati Stalna konferencija gradova. Preduzeća će dobiti i izvršne direktore.
Kakve izmene donosi Zakon o javnim preduzećima?

Gradska skupština na poslednjoj sednici usvojila je izmenjene statute javnih i javnih komunalnih preduzeća, pošto je prethodno, u martu prihvatila nove odluke o njihovom osnivanju, kako bi se ispoštovale odredbe novog Zakona o javnim preduzećima. On unosi novine u funkcionisanju javnih i javnih komunalnih firmi čiji je cilj njihovo efikasnije i bolje delovanje i organizovanje, više odgovornosti i obaveza, a najviše izmena je u načinu rukovođenja preduzećima kao i izboru direktora.

Umesto upravnog odbora koji je imao pet članova, Zakon je predvideo formiranje nadzornog odbora od tri člana, od kojih će jedan biti iz preduzeća a dva člana će imenovati Skupština grada. Osim visokog obrazovanja, oni će morati da budu stručnjaci iz jedne ili više oblasti koje čine osnovnu delatnost preduzeća, da imaju najmanje tri godine iskustva na rukovodećem položaju, kao i da poseduju stručnost iz oblasti finansija, prava ili korporativnog upravljanja.

- Po meni, ovo će biti neka vrsta borda direktora - jer će nadzorni odbori utvrđivati poslovnu strategiju i ciljeve, donositi godišnje planove poslovanja, usvajati izveštaje o stepenu realizacije programa, nadzirati rad direktora, obavljati unutrašnji nadzor nad poslovanje javnog preduzeća, pratiti računovodstvo mi finansijske izvešta zbog čega je važno da poseduju stručnost iz oblasti finansija i prava. Njihova odgovornost će čak biti veća nego direktora. Takođe će, uz saglasnost osnivača, donositi statut preduzeća, odlučivati o statusnim promenama, donositi odluku o raspodeli dobiti, davati saglasnost direktoru za preduzimanje poslova i imenovati izvršne direktore - kaže magistar Suzana Dulić, sekretar Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj, komunalnu delatnost i zaštitu životne sredine.

Postavlja se svakako pitanje da li će u Subotici moći da se obezbedi dovoljan broj članova nadzornih odbora koji će zadovoljiti sve ove uslove, na koji način i ko će ih birati?

- Imamo petnaest preduzeća, što znači da će biti 45 članova nadzornih odbora. Oni će biti imenovani na prvom narednom zasedanju Gradske skupštine, i tada će se videti da li će se naći dovoljan broj koji zadovoljavaju uslove. Unutrašnji član biraće se na osnovu konkursa u preduzeću, direktor će imenovati komisiju a ona predložiti kandidate koji ispunjavaju uslove. Nakon toga 50 odsto zaposlenih treba da izađe na glasanje i izabere kandidata sa najvećim brojem glasova. Zatim se predlog upućuje Skupštini koja predlaže ostala dva člana - objašnjava Suzana Dulić.

Članovi nadzornih odbora neće biti stalno zaposleni u javnim i javnim komunalnom preduzećima, a naknadu koju će primati određivaće Skupština.

Zakon o javnim preduzećima doneo je i novine u izboru direktora. Postupak će podrazumevati raspisivanje javnog konkursa, koji će morati da bude objavljen u Službenom listu Republike Srbije, kao i u jednom dnevnom listu koji se distribuira na čitavoj njenoj teritoriji. O izboru će odlučivati komisija u kojoj će jedan od članova biti i predstavnik Stalne konferencije gradova.

- Skupština će imenovati komisiju od pet članova, tri će predlagati sama Skupština, jedan će biti predložen od strane Stalne konferencije gradova i opština, znači, mi ćemo dobiti člana iz nekog drugog grada, a isto tako predstavnik Subotice ići će u neki drugi grad. Peti član će biti promenljivi i on će biti iz nadzornog odbora preduzeća. Komisija će sačiniti rang listu sa tri najbolja kandidata i dostaviti je sekretarijatu gradske uprave koji će ovu listu predložiti Skupštini da donese odluku o izboru direktora - kaže Suzana Dulić.

Predstoji reizbor svih direktora javnih i javnih komunalnih preduzeća u Subotici, da li će ostati na tome ili će doći do promena na rukovodećim mestima na osnovu primene Zakona o javnim preduzećima?

- Očekuju nas još tri skupštine do imenovanja direktora: na prvoj će se imenovati nadzorni odbori, na drugoj komisija i doneti odluka o sprovođenju javnog konkursa, a na trećoj imenovati direktori. Mi smo na Skupštini odlučili da uslove za direktore uskladimo sa uslovima za izbor članova nadzornog odbora, jer smatramo da ne treba da kriterijumi za njih budu blaži. Tako će se i za direktore tražiti da budu stručnjaci u jednoj ili više oblasti iz delatnosti preduzeća i da imaju najmanje dve godine iskustva na rukovodećim položajima. Svi naši direktori imaju takvo iskustvo, svi su visoko obrazovani i mislim da ispunjavaju uslove, što ne znači automatski da svi treba da budu reizabrani - smatra Suzana Dulić.

Zakon o javnim preduzećima uvodi i mesto izvršnog direktora, koji će biti preimenovani tehnički, finansijski i drugi direktori. Njih će imenovati nadzorni odbor i u jednom preduzeću moći će da ih bude najviše pet, a njihov broj će se utvrditi osnivačkim aktom preduzeća.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 7182
Povezane teme

javna preduzeća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.