Komentara: 0
Pregleda: 1382

Kako ublažiti predstojeću krizu?

25.11.2008. u 00:03h
<p>Svetska finansijska kriza neće mimoići Srbiju i njeni efekti će se osetiti sledeće godine i to najvi&scaron;e u sferi privrede koja se jo&scaron; u dovoljnoj meri nije oporavila od interne krize devedestih godina.</p>
Kako ublažiti predstojeću krizu?

Restriktivna budžetska štednja uz podsticanje proizvodnje i ulaganja u neophodnu infrastrukturu je način za ublažavanje mogućih posledica krize. Ovo je zaključak sastanka Upravnih odbora Privrednih Komora Subotice I Vojvodine koja je upriličena povodom svečanog otvaranja nove zgrade subotičke Komore.

I srpska I vojvođanska privreda će ovu godinu završiti sa privrednim rastom koji će biti nešto manji od planiranog. Ministar trgovine I usluga Slobodan Milosavljević procenjuje da će rast BDP u ovoj godini biti oko 3,5%. Ovu godinu, dodaje ministar, obeležiće I dvocifrena inflacija što nije neispeh s obzirom na svetsku finansijsku krizu .

I Srbija I Vojvodina će osetiti udar svetske krize ali u manjoj meri nego ostale zemlje, smatra pokrajinski sekretar za privredu Ištvan Pastor. Kako bi krizu na razvijenim tržištima preokrenuli u svoju korist Vojvodina mora pre svega da bude infrastrukturno opremljena kako bi spremno dočekala potencijalne investitore koji će se ovde pojaviti u potrazi za jeftinom energijom I radnom snagom.

Subotička privredna komora spada u liderske privredne regione. Njena organizacija I saradanja sa ostalim partnerima u zemlji u narednom periodu cbiće podignuta na viši nivo kako bi još uvek u dovoljnoj meri ne razvijena privreda što lakše podnela krizu I posledice koje će ona sa sobom doneti rekao je Slobodan Vojnović – predsednik RPK Subotica.

Predstavnici vlade Srbije, Izvršnog veća Vojvodine i Komora Srbije, Vojvodine I Subotice svojim prisustvom su upriličili još jedna značajan događaj a to svečano puštanje u rad novih prostorija ove privredne asocijacije čije sedište će biti na Senćanskom putu pokraj Autobuske stanice.

Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1382
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.