Komentara: 19
Pregleda: 7665

Kako rešiti problem adekvatnih kadrova

07.02.2014. u 15:49h
Izvor: RTV Yueco
Obrazovanje treba prilagoditi potrebama privrede, poručuju privrednici, pošto se suočavaju sa nedostatkom adekvatne radne snage. Sa druge strane, oni koji se bave zapošljavanjem poručuju da bi poslodavci trebali da ublaže zahteve po pitanju iskustava i znanja stranih jezika, pošto obrazovanih ima. Međutim, u nevladinom sektoru i to obrazovanje dovode u pitanje, pošto je sistem obrazovanja zastareo i treba ga menjati, odnosno prilagoditi potrebama privrede, dok oni koji već imaju diplomu trebaju više da rade na sebi kako bi podigli sopstvenu konkurentnost u moru onih koji konkurišu za posao.
Kako rešiti problem adekvatnih kadrova

Nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika stranih investitora i gradonačelnika, na kojem je između ostalog izneto da jedan strni investitor nije uspeo da putem konkursa zaposli ni jednog od 17 prehrambenih inženjera koliko im je potrebno, našoj redakciji se obratila gospođa koja tvrdi da to nije istina, odnosno da prehrambenih inženjera ima. To smo proverili u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, gde nam je potvrđeno da pet ovakvih inženjera traži zaspolenje.

Međutim, poslodavci više nisu dužni da angažuju ovu službu prilikom posredovanja u zapošljavanju. Na evidenciji, doduše, nema diplomiranih mašinskih i elektro-inženjera, što je takođe istaknuto kao problem, ali ih ima sa završenom višom školom. Pored toga, problem prilikom pronalaženja adekvatnog kadra predstavljaju i zahtevi poslodavaca, koji osim obrazovanja traže i dobro poznavanje engleskog ili nemačkeg jezika, što mladi često imaju na nižem nivou od traženog, odnosno radnog iskustva, koje često nemaju.

Međutim, iskustva Otvorenog univerziteta, tokom realizacije projekta “Mečdu”, kroz okrugle stolove širom zemlje, pokazuju da je i Subotici i cela Srbija u problemu nedostatka adekvatnih kadrova. Naime, brojni poslodavci raspisuju konkurse na koje se prijavljuje veliki broj ljudi, a koji često ne ispunjavaju ni bazične kriterijume. Projekat je pokazao da posla u Srbiji ima, a da često ne postoji adekvatna radna snaga za ponuđena radna mesta, tako da je jedan od zaključaka da obrazovanje treba prilagoditi potrebama privrede, što je rečeno i nakon jučerašnjeg sastanka investitora i predstavnika lokalne samouprave, jer se u ovom momentu obrazuje mnogo učenika i studenata za čije profile na tržištu nema posla.

Osim neadekvatnog sistema obrazovanja, problem predstavljaju još dve činjenice – pojedina znanja koja se usvajaju su zastarela i neupotrebljiva, a ljudi u Srbiji malo “rade na sebi”. Naime, dok u Skandinaviji učešće građana u projektima doživotnog učenja iznosi oko 30 odsto, u Srbiji iznosi svega oko 3 odsto.

Navedeni problemi i predlozi rešenja sredinom marta će biti prezentovani na republičkom nivou svim donosiocima odluka, kako bi se ovaj problem počeo rešavati. U suprotnom, kako se moglo čuti i na jučerašnjem sastanku, Subotica će se možda, i pored tolikog broja nezaposlenih, suočiti sa potrebom uvoza radne snage.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 19
Pregleda: 7665
Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

Nacionalna služba za zapošljavanje

posao Subotica

subotica posao

zapošljavanje

konkursi za posao

oglasi za posao

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.