Komentara: 14
Pregleda: 3330
Foto

Kako promeniti statistiku nezaposlenosti?

12.12.2012. u 18:05h
Izvor: RTV Yueco
Na evidenciji tržišta rada trenutno se nalazi 200.000 Vojvođana, a od tog broja njih oko 11.000 živi u Subotici. Pojedinci smatraju na osnovu nekih drugih parametara da je ovaj broj dvostruko veći. Na koji način ove brojke da se smanje razmatrano je na tribini regionalne privredne komore Subotica na kojoj su svoje stavove i predloge iznosili, pored predstavnika komore, i predstavnici Unije poslodavaca i nacionalne službe za zapošljavanje.
Kako promeniti statistiku nezaposlenosti?

Na današnjoj tribini, sekretar Regionalne privredne komore u Subotici Ivan Vojnić Tunić izjavio je da se povećanje zaposlenosti može ostvariti jedino povećanjem broja radnih mesta u privredi kojoj na tom putu treba pomoći uz određenu stimulativnu monetarnu i poresku politiku i stvaranje već pomenutog ambijenta. Govoreći o broju nezaposlenih u Subotici, on je rekao da je njihov broj oko 11.000, a da su na mesečnom nivou primetna pomeranja tog broja za par stotina više ili manje nezaposlenih.

Stanko Krstin, predsednik Unije poslodavaca Vojvodine, ocenio je da je nezaposlenost veliki problem na kojem političari dobijaju ili gube izbore. Da bi se situacija popravila, on navodi da potreban dobar privredni ambijent, za koji je ocenio da je trenutno je nepovoljan. Kao jednu od stavki tog ambijenta on navodi uvođenje reda u sistem plaćanja, i nada se da će uskoro do toga doći kroz primenu Zakona o ograničavanju roka plaćanja.

Dok navedene mere ne urode plodom, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavcanje u Vojvodini je oko 200.000 ljudi, odnosno oko 10 odsto vojvođanske populacije. Govoreći na današnjoj tribini, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Vladimir Srdić je ocenio da se ozbiljnim dijalogom i komunikacijom svih faktora koji učestvuju u socijalnom dijalogu može postići rezultat, i dodao da nivo odlučivanja o angažovanju sredstava i svih kapaciteta na tržištu rada treba biti spušten na nivo lokalne samouprave.

S tim u vezi, Srdić je napomenuo da će u cilju što lakšeg tranzicionog perioda, od završetka visokog obrazovanja, do pronalaska posla, Nacionalna služba za zapošljavanje u Vojvodini delovati zajednički sa Univerzitetom u Novom Sadu, odnosno 14 njegovim fakulteta, uključujući i Ekononmski fakultet u Subotici.

Izvor: RTV Yueco
Tribina NSZ: Kako promeniti statistiku nezaposlenosti? Tribina NSZ: Kako promeniti statistiku nezaposlenosti? Tribina NSZ: Kako promeniti statistiku nezaposlenosti? Tribina NSZ: Kako promeniti statistiku nezaposlenosti? Tribina NSZ: Kako promeniti statistiku nezaposlenosti? Tribina NSZ: Kako promeniti statistiku nezaposlenosti? Tribina NSZ: Kako promeniti statistiku nezaposlenosti? Tribina NSZ: Kako promeniti statistiku nezaposlenosti?
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 3330

Povezana vest

Povezane teme

Zlatko Panić

NSZ Subotica

Nacionalna služba za zapošljavanje

privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.