Komentara: 18
Pregleda: 4808

Kako prepoznati medijsku laž

24.01.2013. u 20:16h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Za projekat koji su zajednički započeli učenici subotičke Ekonomske srednje škole „Bosa Milićević“ i Ekonomsko-upravne škole u Osijeku moglo bi se reći da je u potpunosti u duhu vremena. Pod nazivom „Probudi se - stvarnost zove“ projekat ima za cilj pre svega medijsko opismenjavanje mladih, koje istovremeno podrazumeva i razvoj kritičkog mišljenja.
Kako prepoznati medijsku laž

Radi realizacije projekta ovih dana u subotičkoj školi borave učenici iz Osijeka koji zajedno sa svojim subotičkim kolegama obilaze medijske kuće, učestvuju u radionicama posvećenim medijskom edukovanju, a jedan od zadataka je i izrada zajedničke Fejsbuk stranice. Sredinom februara to će se isto ponoviti u Osijeku, kada grupa subotičkih učenika bude posetila tamošnju partnersku školu.

- Zašto mediji i potreba za medijskim opismenjavanjem? Zato što su sredstva masovne komunikacije jedan od važnih načina socijalizacije mladih. U vreme digitalnih medija i najvećeg napona društvenih mreža, mladi su u prilici ne samo da primaju medijske poruke nego i da stvaraju medijske sadržaje. Oni, međutim, nisu dovoljno medijski pismeni da bi mogli imati bilo kakav kritički osvrt prema tim brojnim medijskim porukama. Zato je naša ideja da se medijska pismenost uvede kao sastavni deo obrazovanja mladih, kako bi oni postali što objektivniji i odgovorniji konzumenti medija i kako bi što bolje tumačili medijske sadržaje koji im se prezentiraju, i kako bi uostalom mogli da prepoznaju i eventualne medijske manipulacije - navodi Larisa Gvozdenović, psiholog Ekonomske škole u Subotici, koja je istovremeno i rukovodilac projekta.

Ovo je, inače, jedan od 44 projekta koje podržava Akademija centralno-evropskih škola, a rezultati svih tih srednjoškolskih aktivnosti biće predstavljeni u Slovačkoj u aprilu. Akademija je organizacija koja okuplja škole iz 15 zemalja srednje i jugoistočne Evrope, a među njima su i sve zemlje bivše Jugoslavije, te je jedan od ciljeva ovog projekta svakako i jačanje interkulturalnog dijaloga i dobrosusedskih odnosa, i u krajnjem jačanje regionalne saradnje.


Poražavajući rezultati

Jedna od konkretnih tema u okviru subotičko-osiječkog projekta nosi naziv „Provera stvarnosti - kako percipiramo i konstruišemo stvarnost i svet kroz medije“. Jedan od zadataka bio je da učenici prepoznaju istinite i izmišljene vesti, koje su bile prikazane učenicima u izmiksanom sadržaju. Rezultati su bili poražavajući - nijedan od učenika ovog „eksperimenta“ nije mogao sa sigurnošću da kaže da li je vest istinita ili ne. - Takav rezultat ovog malog istraživanja jeste neosporan pokazatelj da učenici nemaju kritički osvrt prema informacijama koje svakodnevno dobijaju - napominje Maja Akšamović Andrić, pedaginja u osiječkoj Ekonomskoj upravnoj školi, i takođe koordinatorka projekta.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 4808
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.