Komentara: 9
Pregleda: 4068

Kako funkcioniše sistem odvoženja smeća sa Kelebije?

08.08.2018. u 16:30h
Izvor: Subotica.com
Nakon što je 2. jula zvanično počeo da funkcioniše sistem organizovanog odvoženja komunalnog otpada iz Mesne zajednice Kelebija, pojavili su se i prvi problemi. Dok korisnici usluge tvrde da je smeće odvoženo ređe nego što je previđeno, iz nadležnog preduzeća poručuju da je reč o nesporazumu, te mole korisnike da se pravilno informišu.
Kako funkcioniše sistem odvoženja smeća sa Kelebije?

Probni period organizovanog odvoženja komunalnog otpada sa teritorije Mesne zajednice Kelebija, JKP "Čistoća i zelenilo" započelo je početkom juna, kada je kućno smeće odvoženo naizmenično, odnosno po podeljenom terenu, tako da je prve nedelje smeće pokupljeno sa desne strane naselja, dok je naredne nedelje usledilo odvoženje otpada sa leve stane naselja. Zvanična naplata usluge, koja staje 392 dinara po domaćinstu, započela je 2. jula, a prema navodima našeg sugrađanina koji živi u ovom delu grada, smeće se odvozilo ređe nego što je kalendarski predviđeno.

- Na Kelebiji, ulica 4. Jula i okolina. Smeće treba da se odnosti svakog drugog ponedeljka. To plaćamo više nego drugi kojima nose svake nedelje. Kalendarski je ispalo da je razlika između "drugog" i "prvog" ponedeljaka tri nedelje! Znači u letnjim danima tri nedelje ne nose smeće, a ni kante nam nisu dali gde da držimo smeće. Konačno, nakon tri nedelje čekanja, dođe dan za odnošenje smeća, svi lepo iznesemo nagomilano ukislo smeće, kad ono smeće nije odneto. Stoje raznorazne kese da ih psi razvlače po zaštićenoj zoni Subotičke peščare, predeo izuzetne lepote - napisao je naš sugrađanin u rubrici "Pištaljka", dodajući da se zbog ovog problema obratio komunalnoj policiji, koja ga je uputila da pomenuti problem "reši" sa nadležnim preduzećem. - Samo čekam da mi stigne račun da platim za odnošenje smeća. Tri nedelje nisu odneli smeće i sada još da dodamo dve do sledećeg odnošenja, što je 35 dana.

Kako funkcioniše sistem odvoženja smeća sa Kelebije?

S druge strane, iz JKP "Čistoća i zelenilo" kažu da je reč o nesporazumu, te da se građani nisu pravilno informisali o tome na koji način funkcioniše sistem odvoženja komunalnog otpada iz ovog naselja.

- Problem je što građani mislile da se smeće odnosi svakog prvog ponedeljka u mesecu sa jedne strane ulice, dok naredne nedelje sledi druga strana ulice, što nije tačno. Mi smo započeli sa desnom stranom, te je onda usledila leva strana i tako naizmenično, što znači da će se desiti da prvog ponedeljka u mesecu ne bude desna, već leva strana, u zavisnosti od toga kako prethodni mesec završi. Tako smo 6. avgusta odvozili otpad sa leve strane ulice, dok ćemo 13. avgusta odvoziti sa desne. Verovatno je dotični gospodin postavio smeće onog dana kada se ta strana ulice nije radila, zbog čega smeće nije pokupljeno - objašnjava Robert Maluščik, rukovodilac radne jedinice za odnošenje i deponovanje komunalnog otpada JKP "Čistoća i zelenilo".

On je dodao da će nadležno preduzeće korisnicima na Kelebiji podeliti tipske posude za odlaganje komunalnog otpada do kraja godine, te da je cena usluge tolika jer se naplaćuje po domaćinstvu, a ne po kvadraturi, kako se naplaćuje u gradskim naseljima.

- Tokom maja, kada se još uvek radilo sa žutim džakovima, sa teritorije Kelebije je pokupljeno oko dve do tri tone otpada, dok je od početka probnog perioda pokupljeno oko 14 do 15 tona. Drastično je porasla količina smeća koja se odvozi na ovaj način i ovo je sada povoljnija varijanta, jer korisnici plaćaju uslugu po domaćinstvu. Neki su revoltirani zbog čega se ova usluga vrši samo dva puta u mesecu, dok se u gradskim naseljima vrši svake nedelje, međutim korisnici u gradskim naseljima plaćaju uslugu po kvadraturi, a ne po domaćinstvu - kaže Maluščik, naglašavajući da se korisnici o rasporedu odvoženja komunalnog otpada mogu pravilno informisati u prostorijama Mesne zajednice ili pozivom Korisničkog servisa JKP "Čistoće i zelenila" na broj telefona 024/620 444.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4068

Povezana vest

Povezana zviždaljka

Povezane teme

Kelebija

jkp čistoća i zelenilo

odlaganje otpada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.