• Pregleda: 3010

Kako funkcioniše sistem odvoženja smeća sa Kelebije?

Nakon što je 2. jula zvanično počeo da funkcioniše sistem organizovanog odvoženja komunalnog otpada iz Mesne zajednice Kelebija, pojavili su se i prvi problemi. Dok korisnici usluge tvrde da je smeće odvoženo ređe nego što je previđeno, iz nadležnog preduzeća poručuju da je reč o nesporazumu, te mole korisnike da se pravilno informišu.
Kako funkcioniše sistem odvoženja smeća sa Kelebije?

Probni period organizovanog odvoženja komunalnog otpada sa teritorije Mesne zajednice Kelebija, JKP "Čistoća i zelenilo" započelo je početkom juna, kada je kućno smeće odvoženo naizmenično, odnosno po podeljenom terenu, tako da je prve nedelje smeće pokupljeno sa desne strane naselja, dok je naredne nedelje usledilo odvoženje otpada sa leve stane naselja. Zvanična naplata usluge, koja staje 392 dinara po domaćinstu, započela je 2. jula, a prema navodima našeg sugrađanina koji živi u ovom delu grada, smeće se odvozilo ređe nego što je kalendarski predviđeno.

- Na Kelebiji, ulica 4. Jula i okolina. Smeće treba da se odnosti svakog drugog ponedeljka. To plaćamo više nego drugi kojima nose svake nedelje. Kalendarski je ispalo da je razlika između "drugog" i "prvog" ponedeljaka tri nedelje! Znači u letnjim danima tri nedelje ne nose smeće, a ni kante nam nisu dali gde da držimo smeće. Konačno, nakon tri nedelje čekanja, dođe dan za odnošenje smeća, svi lepo iznesemo nagomilano ukislo smeće, kad ono smeće nije odneto. Stoje raznorazne kese da ih psi razvlače po zaštićenoj zoni Subotičke peščare, predeo izuzetne lepote - napisao je naš sugrađanin u rubrici "Pištaljka", dodajući da se zbog ovog problema obratio komunalnoj policiji, koja ga je uputila da pomenuti problem "reši" sa nadležnim preduzećem. - Samo čekam da mi stigne račun da platim za odnošenje smeća. Tri nedelje nisu odneli smeće i sada još da dodamo dve do sledećeg odnošenja, što je 35 dana.

S druge strane, iz JKP "Čistoća i zelenilo" kažu da je reč o nesporazumu, te da se građani nisu pravilno informisali o tome na koji način funkcioniše sistem odvoženja komunalnog otpada iz ovog naselja.

- Problem je što građani mislile da se smeće odnosi svakog prvog ponedeljka u mesecu sa jedne strane ulice, dok naredne nedelje sledi druga strana ulice, što nije tačno. Mi smo započeli sa desnom stranom, te je onda usledila leva strana i tako naizmenično, što znači da će se desiti da prvog ponedeljka u mesecu ne bude desna, već leva strana, u zavisnosti od toga kako prethodni mesec završi. Tako smo 6. avgusta odvozili otpad sa leve strane ulice, dok ćemo 13. avgusta odvoziti sa desne. Verovatno je dotični gospodin postavio smeće onog dana kada se ta strana ulice nije radila, zbog čega smeće nije pokupljeno - objašnjava Robert Maluščik, rukovodilac radne jedinice za odnošenje i deponovanje komunalnog otpada JKP "Čistoća i zelenilo".

On je dodao da će nadležno preduzeće korisnicima na Kelebiji podeliti tipske posude za odlaganje komunalnog otpada do kraja godine, te da je cena usluge tolika jer se naplaćuje po domaćinstvu, a ne po kvadraturi, kako se naplaćuje u gradskim naseljima.

- Tokom maja, kada se još uvek radilo sa žutim džakovima, sa teritorije Kelebije je pokupljeno oko dve do tri tone otpada, dok je od početka probnog perioda pokupljeno oko 14 do 15 tona. Drastično je porasla količina smeća koja se odvozi na ovaj način i ovo je sada povoljnija varijanta, jer korisnici plaćaju uslugu po domaćinstvu. Neki su revoltirani zbog čega se ova usluga vrši samo dva puta u mesecu, dok se u gradskim naseljima vrši svake nedelje, međutim korisnici u gradskim naseljima plaćaju uslugu po kvadraturi, a ne po domaćinstvu - kaže Maluščik, naglašavajući da se korisnici o rasporedu odvoženja komunalnog otpada mogu pravilno informisati u prostorijama Mesne zajednice ili pozivom Korisničkog servisa JKP "Čistoće i zelenila" na broj telefona 024/620 444.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
Avetinja Odgovori
Prema "Zakonu o komunalnim delatnostima" , JKP "Cistoca i zelenilo" je duzno da cenu odvozenja smeca formira prema stvarnim troskovima sto znaci da kvadratura objekta nema veze sa formiranjem cene. Takodje cena za razlicite kategorije potrosaca mora biti ista ako su troskovi isti, a ne za poslovne prostore da je 3 puta skuplje. To stoji u zakonu pa Vas molim da ga ispostujete. Trenutno jedva napunim kantu do pola i placam 1000 dinara dok komisija ima 3 kante i minimum 3 vrece pored kante i placa 250 dinara. Da li je to realno? Ne treba da placa vise onaj ko ima vise para vec onaj koji stvara vise smeca.
Ptica trkacica
Avetinjo,logicno je da onaj sto ima kucu od 200 kvadrata ima vise smeca od onog sto ima kucu od 70 kvadrata. Uzimaj tamo gde ima a ne tamo gde nema.
Vlado Odgovori
Nije logicno. Nas je dvoje u 250m2. Kod komsije 3 garsonjere od po 25m2 ima 6-8 osoba. Svi smo dobili po kantu i onda zbog cega ja nisam dobio 4 kante kada placam 4 puta vise? Smece ne stvaraju kvadrati vec ljudi koji imaju razlicite navike. A opet mi sve organsko u bastu bacamo, papir lozimo, plastiku podelimo. Jedva da napunimo jednu kantu za ceo mesec. Kupio ti pola kile mesa u mesari ili 3 kile ti ces isto smeca proizvesti-jedan papir i jednu kesu. Lepo neka se placa mesecno x dinara ali da mozes da napunis kantu i jedan dzak pored. To sto imam vise m2 i novca ne znaci da sam socijalna ustanova pa treba drugima da placam odnosenje smeca. Niti je cistoca socijalna sluzba. Uredno placam porez da bi drzava resavala socijalne slucajeve a ne da opet ja moram to da resavam. Mozda sam dobio takvu kucu.
Trovach
Supruga i ja napunimo kantu nekih 20%, ili manje, ali moramo je izgurati jer je toplo. Zimi je izguramo svake druge nedelje, ako ne zaboravimo.
Sveisvasta Odgovori
Predlog nadležnima u "Čistoća i zelenilo": U jednom pisanom obaveštenju građanima (i) tog dela grada, bi se moglo jednoglasno objasniti kada i gde (kojom stranom ulice) se odvozi smeće. Dostavljeno na kućne adrese onih koga se dotiče informacija (pošta, poštansko sanduče, itd.
Mata Odgovori
@Ptica trkacica. Ako , recimo, četvoročlana porodica živi u 100 km2, a druga četvoročlana u 200km2 zašto misliš da ovi u većoj kvadraturi imaju više smeća? Ne pravi kvadratura smeće već ljudi. A koliko smeća ima porodica od 6 članova u 100km2? Kvadratura nema veze sa smećem. A šta sa onima koji smeće nose u kante ispred zgrada, a ne plaćaju ni dinara za smeče u svojim kućama?
Clown Odgovori
Sramota za ovaj grad,da ste nakon 2 meseca,kada je trava deci do pupka dosli da promrljate travu!!! SRAMMMM VASSS BILOOOO
HellasVerona1903 Odgovori
U vikend naselju u više od pola ulica (Bagremova, Omladinska) ni ne odnose smeće, nego su korisnici dužni ostaviti smeće na kraju ulice, a obrazloženje za tako nešto je da njihova vozila ne mogu da prolaze kroz te ulice.
Voleo bih da vidim račun za takvu izvršenu uslugu.
Inače, dosta meštana koji žive u vikend naselju se žale da kod njih Čistoća uopšte nije pokupila smeće po navedenom rasporedu.
Čistoća je morala da ostavi kontejner na Majdanskom putu, pa da svako može da odloži smeće kada hoće, a ne da iato skladišti u svom dvorištu.
Realan, (Anti)sistem Odgovori
Shvatite, živite u NAOPAKOM sistemu. Zato nestajete.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.