Komentara: 4
Pregleda: 5568

Kako da zaštitite vodomer u zimskom periodu?

28.11.2019. u 15:28h
Izvor: Subotica.com
U zimskom periodu, kada je temperatura često ispod nule, može doći do zamrzavanja vodomera usled nezaštićenih vodomernih skloništa. Kako se pokazalo da je ovo jedan od značajnijih problema u distributivnom sistemu tokom zime, JKP "Vodovod i kanalizacija" savetuje sugrađane na koji način mogu da spreče i izbegnu troškove popravki kvarova nastalih usled zamrzavanja instalacija.
Kako da zaštitite vodomer u zimskom periodu?

JKP "Vodovod i kanalizacija" je u obavezi da održava priključne vodovodne cevi do vodomera sa ulične strane, dok je obaveza potrošača da brinu o delu kućnog priključka iza vodomera i održavanju vodomernog šahta čistim i dostupnim za očitavanje i eventualne intervencije.

- Ukoliko je vodomer postavljen na mestima izloženim negativnim temperaturama, kao što su garaže, podrumi, dvorišta ili u prostorijama koje se slabije ili uopšte ne greju, vodomer je neophodno zaštititi nekim termoizolacionim materijalom, poput stiropora, stirodura, mineralne vune i slično. Takođe, neophodno je toplotnom izolacijom zaštititi i cevi koje se nalaze u slabo grejanim ili negrejanim prostorijama. Uvijanje vodomera ili vodovodnih cevi u krpe nije sigurno, odnosno ne predstavlja dovoljnu toplotnu zaštitu - navode iz nadležnog preduzeća.

Sugrađanima koji poseduju objekte u kojima ne borave stalno (vikend kuće) ili u kojima nema intenzivne potrošnje vode, iz "Vodovoda" savetuju da bi trebalo da provere unutrašnje instalacije i vodomere, kao i da zatvore propusni ventil ispred vodomera prema objektu i ispuste vodu iz kućne instalacije. Na ovaj način može se sprečiti zamrzavanje vode i tako izbeći troškovi zamene zamrznutih vodomera ili popravki kvarova nastalih usled zamrzavanja instalacija.

- Iz vodovodnih cevi koje su iz raznih razloga postavljene iznad dubine mržnjenja, a koje vode do garaža i dvorišnih objekata, potrebno je isprazniti vodu ili u slučaju korištenja takvih objekata i tokom zime, cevi je potrebno dodatno toplotno zaštititi. Takođe, potrebno je ispustiti i vodu iz česmi u dvorištima - dodaju iz "Vodovoda".

Iz nadležnog preduzeća apeluju na sugrađane da po završetku svakog očitavanja vodomera, odnosno početkom meseca, obezbede svoje vodomerne šahte od niskih temperatura. Takođe, savetuju da se u zimskim mesecima uradi i provera celokupne unutrašnje vodovodne instalacije u objektima, provera stanja brojčanika na vodomeru, kao i da se na vreme uoče eventualna vidljiva curenja u vodomernim šahtama. Sve uočene promene, sugrađani mogu da prijave dežurnoj službi "Vodovoda" na telefone 024-557-711 (24 časa) ili 0800-000-024 (od 7 do 15 časova).

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 5568
Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

zaštita vodomera

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.