• Pregleda: 5874

Kad provalnik poznaje svoja ljudska prava

Kad provalnik poznaje svoja ljudska prava

Ako u Subotici gradite kuću, najbolje bi bilo da već imate jednu dobro ograđenu i dobro obezbeđenu, u kojoj ćete držati građevinski materijal. Vremena kada ste mogli stanovati u jednom delu polusrušene odnosno poluizgrađene kuće, dok vam svuda naokolo, bez ikakve ograde i katanaca leže pesak, cigle, crepovi, građa i alati davno je prošlo. Danas i iz zaključanih kuća lopovi odnose gotovo sve što požele.

To se dogodilo i Nenadu Jovanoviću koji (pokušava da) dogradi i adaptira svoju kuću - provalnici su mu u toku 36 sati odneli bakarne oluke, gasne i električne instalacije, veći deo alata i još štošta. Pri tom, dolazili su po to čak tri puta. Uprkos činjenici da ih je policija već pri prvoj krađi uhvatila i privela u policijsku stanicu. Sud, navodno, nije imao osnova za gonjenje, jer vrednost kod njih pronađene ukradene robe nije dostigla provalničku „potrošačku korpu“ od 14 hiljada, što je limit koji država toleriše. Nakon medijske „obrade“ ovog slučaja, lopovi su ponovo uhvaćeni, a javnosti, to jest medijima ostaje da prati šta će sudija učiniti od svega toga...

Ovo je, nažalost, jedan od mnogih slučajeva krađa, obijanja kuća i provala sa kojima Subotičani muku muče već godinama. Tačnije, te su pojave nasleđe devedesetih, a eskalirale su sa zaoštravanjem ekonomske krize. Sličnih priča ima napretek – u jednoj ulici (čiji stanovnici iz razumljivih razloga ne žele da se njeno ime nađe u medijima - mada je teško pretpostaviti da se izvođači provala i krađa informišu iz novina ili elektronskih medija) obijena je gotovo svaka kuća naravno, provalnici su radili sukcesivno, ne uspevši na njihovu žalost da uđu u jedinu preostalu, koja je ušuškana poput Alkatraza. Neke od kuća u toj nesretnoj ulici obijane su i po više puta. Ako se napravi prosta računica, i ulica uzme kao natprosečno privlačna za lopove, ispada da je pola Subotice opljačkano. Što i nije nemoguće, s obzirom na iskustva građana i priče koje kruže gradom.

A kada pozove policiju, oštećeni doživi novu traumu – entuzijazam inspektora se ne može ni meriti sa provalničkim, jer oni svoj deo posla oko utvrđivanja štete, tragova i ostalog više otaljavaju nego što rade, odnosno to rade više kako bi se zadovoljila procedura. Pri čemu, naravno, sa oštećenim komuniciraju kao da je prvi osumnjičeni, ili makar mentalno nedorastao njihovom konspirativnom poslu. (Ljubaznost je očito pojam koji se ne uči u našoj „policijskoj akademiji“.)

U pojedinim subotičkim kvartovima i naseljima građani su, u teškom beznađu, od obijačke pošasti pokušavali da se zaštite noćnim stražama, i angažovanjem privatnih agencija. Rezultat je bilo privremeno smirivanje situacije, ali se zatim sve ponavljalo. Policija kaže da uglavnom odrađuje svoj deo posla i u većini slučajeva pronalazi krivce, ali se oni na neki volšeban način ponovo vraćaju svom poslu. („Kada sam nekoliko puta video istog onog lopova koga sam uhvatio na delu, razočarao sam se u ovaj posao“, Žali se jedan mladi i odgovorni policajac. ) U sudovima, pak, tvrde da nemaju zakonskog osnova i da takve pojave strože sankcionišu. Što je u velikoj meri i tačno, jer se država u takvim prilikama u zaštiti svojih građana angažuje tek ako je neko oštećen za sumu veću od 14 hiljada dinara. Ispod toga je slobodno krasti, rezignirano zaključuju građani, pitajući se zbog čega uopšte plaćaju robu koju uzimaju u samoposlugama. Oni zato krivca vide u državi, čiji zakoni dozvoljavaju da se krade ispod 13 hiljada dinara, ne zabranjuju upade u privatne posede, i ponekad sankciju tumače kao kršenje ljudskih prava – što podseća na nepismenu osobu koja nastoji da u svakoj prilici pokaže upravo koliko je načitana. Tako se u Subotici i dogodilo da bude kažnjen vlasnik kuće koji je lopova uhvatio na delu i „u afektu“ ga poprilično izdevetao, ne poštujući njegova ljudska prava. Tužio ga je niko drugi do provalnik, a „nasilniku“ nije pomoglo ni to što je delo učinjeno u afektu...

I tako, dok čekaju da stignu u Evropu, tu legalističku tvorevinu u kojoj su zakoni svetinja, Subotičani kupuju katance, specijalne brave, alarme i lance, i od svojih kuća prave Alkatraze. Što je sve, izgleda, od male pomoći i prilično beznadežno ukoliko znate da niko nije nadležan da brine o vašoj bezbednosti, i bezbednosti vaše imovine, i što rađa sumnju da je država kapitulirala (i) pred sitnim kriminalom.

V. Laloš

Izvor: Dnevnik "Danas"

povezane teme

9
Fenix Odgovori
Auuu koliko grešaka u tekstu!!! Prvo se pominje iznos od 14.000 pa od 13.000 pa se piše policija je istog dana krađe privela lopove pa onda u sledećem pasusu da nisu kulturni da rade da bi se zadovoljila procedura.. kao da ovaj tekst pišu 4 osobe sa 4 različita stava. Katastrofa. Prvo da Vas ispravim šteta je do 15.000 din, ispod toga se po krivičnom zakonu smatra sitna krađa gde se protiv izvršioca pokreće privatna tužba. Poznajem koliko toliko pravo pa se razumem. A drugo ja sam bio oštećeni krađom jednom prilikom i ti isti inspektori " koji sve rade da se zadovolji procedura" su mi pronašli telefon za 2 dana i vratili i protiv lica podneli prijavu. Znači rade nešto i rade to brzo.
Goran Odgovori
Meni su ukrali motor pre 14 godina, i naravno ni dan danas nije pronadjen.
Mom drugu su ukrali biciklu 2 puta, prvi put je on sam pronasao ispred jednog kafica,a sad nedavno su mu je ponovo ukrali, verovatno ce je opet on sam pronaci pre policije.
Inace prijavio je kradju i prvi put, jer ima papire i prvi je vlasnik (zakoniti)
Milan Odgovori
Mislim da je autor teksta više nego u pravu! Što je najgore policija na području subotičke opštine nije u stanju ni najteža krivična dela da razjasni i uhvati počinioce a kamoli "sitnije" krađe. Uzgred šta znači "sitnija" krađa, da li to znači da ako neko ukrade penzioneru njegovu mesečnu penziju od 15 hiljada dinara nikom ništa? Gde je tu pravda i moral, u kakvo društvo smo se pretvorili? A nerešena ubistva Milice Barašin, starice u Bajmoku, slučaj nestalog mladića... veoma uznemiravaju i izazivaju nepoverenje u državne organe ove zemlje.
Nemesis Odgovori
Pa kad su nam nakaradni zakoni i cela drzava, onda se svima moze da rade sta hoce. Problem je sto se upadanje na privatni posed ne kaznjava strogim kaznama, tipa 20 godina robije. Naravno, uvodjenje smrtne kazne za teza dela je obaveza, a ne da je maksimalna kazna 40 godina... strasno! Zato su nam i zatvori prepunjeni, zato se na izvrsenje nekih zatvorskih kazni ceka po 2-3 godine, trazi se veza da se sto pre odluzi zatvorska kazna... van svake pameti.
Zasto ja nemam prava da ucmekam na licu mesta onog ko mi je provalio u kucu? Ili da ga tako izubijam da mu vise ne padne na pamet da pokusa tako nesto? Pa koje on pravo ima a ja nemam? Po ovome, ljudsko je pravo provaliti u tudju kucu, pokupiti sta ti se svidja (do 14 hiljada din vrednosti), a nije ljudsko pravo braniti svoj posed? Koji su to apsurdi? Ili drzava stiti neke svoje ljude na ovaj nacin?
Iskreno, ne dao Bog nekome da mi provali u kucu, i da sam ja tamo, ziv izaci nece to garantujem.
Evo samo jedan isto apsurdan dogadjaj: pre nekoliko godina, razbili su mi kola, i uzeli radio sa CD playerom. Otudjeno mi je 110€ vrednosti, a staklo nikom nista (srecom pa imam kasko i auto-odgovornost). Nakon 7-8 meseci, zvali su me iz Policije da su nasli pocinioca, ali da su im ruke vezane jer je navodno osoba mladja od 14 godina. Insistirao sam onda da mi daju ime prezime i adresu, a kad su pitali zasto, mirno sam odgovorio, da ako oni ne mogu da preuzmu stvar u svoje ruke, ja mogu. Rekao sam da cu da doticnom klincu polomim obe ruke i noge, i odsecem desnu saku, cisto ako upozorenje da mu ne padne na pamet da tako nesto ikad vise u zivotu pokusa. A rekao sam i da cu roditelje da mu likvidiram. Ovo naravno govori bes iz mene, jer sam nemocan da bilo sta uradim.
Jos jedan eklatantan primer je da je covek u svog tada 19 godina starog "stojadina" ispod papucice za gas sakrio zamku za medvede. Lopov je obio kola, seo u njih, i zaradio tesku telesnu povredu, koja se na kraju zavrsila amputacijom stopala. Vlasnik "stojadina" je dobio 3 godine zatvora, a lopov se provukao uz prekrsajnu prijavu.
Pa gde to ima smisla pitam ja vas? Ovaj narod i drzava, nemaju sta da traze u Evropi, dok se u nasem dvoristu ne ocisti zito od kukolja. Nazalost, mislimd a ce kukolja da bude vise no zita!
ledenjak Odgovori
Vrlo interesantno !!!
Kada drzavi duguješ par hiljada za razne poreze , takse ili saobraćajni prekršaj tipa svetala i pojasa, onda su vrlo ažurni po pitanju smeštaja iza rešetaka Ko vele ," mi od ovoga ne možemo ništa u kasu ubaciti nek se snalaze kako znaju i umeju" ( ne smem ništa oštrije da napišem radi bana , mada mi na vrh jezika da pošaljem državu ,,,,,,, ) Jednostavno ko da nas guraju u kriminal jer izgleda da se do redjene crte on i te kako isplati . E pa nazdravlje !!!!!
nn Odgovori
procitas ovaj text i shvatis da, ukoliko ti neko nesto ukrade, osteti, upadne u kucu itd. nemoj ni da zoves policiju jer nema svrhe. uzmes lepo stvar u svoje ruke i brani svoje! ali onda ces ti biti kriminalac i siledzija i strpacete u zatvor.... :(((
Fenix Odgovori
nn, nije baš tako, osoba koja je pisala ovaj tekst nije pravno potkovan , a upleo se u stručne termine u kojima je i sebe i druge zbunio. Ako tebi neko upadne u kuću ti možeš kao građanin da ga lišiš slobode i pozoveš odmah nadležni organ , policiju da dođe po njega i dalje preduzme zakonske mere i radnje. Ako te lice napadne ti imaš pravo na nužnu odbranu. Stoga nije baš ono sedi i gledaj kako ti krade i plači.
mike Odgovori
"Fenix" .. nebitno je da li ima gresaka u tekstu ,da li je novinar pravno potkovan ili ne . namerno skkreces sa teme ovog clanka a to je da su gradjani ostavljeni sami sebi da cuvaju svoju imovinu kako znaju i umeju.zakon je supalj ko i sudstvo i tacka . . to sto ti branis svoju "bransu" to je o.k. procitaj jos jednom sta si napisao (la) u zadnjem komentaru pa razmisli ... gomila gluposti .. lisim lopova slobode ako me ne napadne i razbije ili cak ubije pa onda zovem policiju ..?? ma daj molim te ...
Nemesis Odgovori
Fenix: ako ti lisis slobode provalnika - to znaci da si upotrebio fizicku silu. Po nasem nakaradnom Zakonu, ti na to nemas prava. Jedino u slucaju da si napadnut, imas prava da se branis. Ali ako ga savladas, uvek moze doticni da se vadi da si ga jako isprebijao, a to se u pravnom zargonu koji ti toliko pominjes navodi kao "prekomerna upotreba sile". Drugim recima, lopovi su ovde zrtve. Ti smes samo da gledas sta ti taj neko radi po kuci, ili, da ga dovatis, da ga ubijes od batina, i da mu ozbiljno zapretis da ces da ga spalis sa sve njegovom kucom, ako bilo sta prijavi policiji. A ako te neko optuzi - okliznuo se na koru banana, i tako 5-6 puta.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.