• Pregleda: 2910

Kad baka taguje, a deda lajkuje

Kad baka taguje, a deda lajkuje

Sve veći broj subotičkih baka taguje, a deka lajkuje na fejsu. Njima do sada nepoiznati pojmovi postali su dostupni, zanimljivi i korisni u akciji informatičke obuke penzionera koju sprovodi Gerontološki centar Subotica. Uvidevši rezultate koji su postignuti u akciji, Ministarstvo rada i socijalne politike podržalo jhe ovaj projekat donacijom u vodu računara i opreme koji će biti instalirani u Gerontološke klubove čime će računari i intenet veza biti dostupni penzionerima baš kao i šah i domine.

Pedesesedmogodišnja Marija Manci jedna je od preko 250 polaznika informatičke obuke za penzionere u Gerontološkom centru Subotica. Nakon što je prošla osnovnu obuku korišćenja računara, otkrila je i čari interneta, pogotovo Fejsbuka. Naime, od kako je napravila profil na ovoj društvenoj mreži, ima mogućnost da svoje pesme predstavi široj publici, ali i da predstavi svoje radove od slame i razmenjuje iskustva sa slamarkama sa svih strana sveta kroz grupe čiji je član.

Od 250 prijavljenih za informatičku obuku korisnika, stvorena je čak i lista čekanja, a njih oko 100 već je otvorilo svoje profile na Fejsbuku. Ovakva zainteresovanost penzionera iznenadila je i čelnike Gerontološkog centra.

Subotički penzioneri nisu usamljeni na internetu. Naime, sve je više starijih ljudi u Nemačkoj koji otkrivaju socijalne mreže na internetu, objavio je Dojče vele. U 2010. godini 25 odsto internet korisnika u Nemačkoj imalo je preko 60 godina, ove godine ih je već 35 odsto. Ni jedna druga starosna grupa se u poslednjih godinu dana toliko povećala.

Predstojeći popis pokazaće koliko trenutno imamo stanovnika, a već sada je poznato da u Srbiji postoji oko tri miliona korisnika Fejsbuka. Koliko je internet sveprisutan u svakodnevnici pokazuje i inicijativa da slobodan pristup internetu postane osnovno ljudsko pravo.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.