Komentara: 31
Pregleda: 5638
Video
Foto

Jugonostalgičari obeležili Međunarodni praznik rada

02.05.2022. u 15:43h
Izvor: Subotica.com
Tradicionalno, već 19 godina unazad, u Četvrtoj Mini Jugoslaviji danas je obeležen Međunarodni praznik rada.
Jugonostalgičari obeležili  Međunarodni praznik rada

Kao i ranijih godina, proslava 1.maja okupila je jugonostalgičare  iz Subotice i okolnih mesta. Uz pesmu, zastave sa petokrakama i nezaobilazni vojnički pasulj ali i ukusni gulaš sa testom, prisetili su se vremena nekadašnje „velike“ Jugoslavije, kada je radnik bio cenjen i poštovan.

- Zovemo se Jugoslavija i Jugosloveni jer ne damo da bez referenduma neko izbriše našu državu, koju smo  mi gradili i izgradili. U programu učestvuju volonter, amateri, koji su tu da nas podsete šta je to Jugoslavija bila, zemlja sa 24 nacije i nacionalnosti – kaže Blaško Gabrić, osnivač Četvrte Mini Jugoslavije. – Ovo bi mogla da bude turistička atrakcija. Cela Evropa je nekada letovala u Jugoslaviji, nijedan turista nije bio nezadovoljan. Obnovljen je spomenik Maršalu Titu, to je bila jedna žalosna situacija, njih pet je moralo da razbije armirani beton od koga je napravljen.

Jugonostalgičari obeležili  Međunarodni praznik rada

Po njegovim rečima, na mladima je sada da očuvaju radnička prava i da se bore za njih, kako bi pristojno živeli. Zbog toga je i park Mini Jugoslavija prepušten mlađim naraštajima.

- Želimo da ovo mesto bude stecište antifašizma, ljudi koji neguju prave vrednosti i bore se da sebe i društvo učine boljim. Želimo da napravimo turističku destinaciju gde će posetioci moći da se upoznaju sa važnim stvarima iz nekadašnje države – ističe Goran Gabrić, predsednik Pokreta "IV Mini Jugoslavije". – Spomenik Drugu Titu je srušen od strane vandala, ali smo uspeli da ga podignemo, treba još malo da se radi da bi doio stari sjaj. Time poručujemo da ćemo čuvati ovaj park i nećemo dozvoliti da se urušava, već ćemo ga i dalje sređivati.

Jugonostalgičari obeležili  Međunarodni praznik rada

Mikloš Olajoš Nađ poručio je da „jugonostalgičari“ nije adekvatan termin za ovakav skup jer je zajedništvo koje ono propagira naša sadašnjost i budućnost.

- Danas moramo reći „Smrt fašizmu, sloboda narodu“ i dižemo glas protiv svih ratova koji donose smrt. Izgleda  da ima puno političara koji nisu dorasli 21. veku i zato dižemo glas za mir – jasan je Olajoš Nađ.

Jugonostalgičari obeležili  Međunarodni praznik radaJugonostalgičari obeležili  Međunarodni praznik radaSvestran muzički program u kojem su se smenjivali solisti, dueti i vokalne grupe evocirao je uspomene na brojne muzičke numere koje su obeležile taj period i koje su se sa radošću pevale, a mnoge od njih su i povezivane sa određenim istorijskim poglavljima iz peroda nekadašnje zajedničke države.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje praznika rada u Mini Jugoslaviji Obeležavanje praznika rada u Mini Jugoslaviji Obeležavanje praznika rada u Mini Jugoslaviji Obeležavanje praznika rada u Mini Jugoslaviji Obeležavanje praznika rada u Mini Jugoslaviji Obeležavanje praznika rada u Mini Jugoslaviji Obeležavanje praznika rada u Mini Jugoslaviji Obeležavanje praznika rada u Mini Jugoslaviji
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 31
Pregleda: 5638
Povezane teme

mini jugoslavija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.