Komentara: 0
Pregleda: 5245

Jubilej Crvenog krsta u Subotici

05.05.2011. u 16:28h
Izvor: RTV Yueco
Jubilej Crvenog krsta u Subotici

Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica ove godine proslavlja jubilej – 125 godina postojanja I rada. Subotički Crveni krst je treća najstarija organizacija ovog tipa u Srbiji. Za vek i četvrt postojanja, promenio je nekoliko država, državnih sistema, nekoliko ratova, od kojih dva svetska - ali nikada nije prekidao svoj rad.

Gradska uprava - resori za socijalna pitanja, Dom zdravlja, Zavod za javno zdravlje, brojne nevladine organizacije I udruženja, Caritas, Centar za socijalni rad. Ovo su samo neke od organizacija sa kojima Crveni krst Subotica ima svakodnevnu saradnju na ispunjavanju svojih javnih ovlašćenja I preuzetih obaveza prema Subotičanima. Konkretno, u Centru za socijalni rad, svakodnevno sarađuju sa zaposlenima I volonterima Crvenog krsta, pre svega u oblasti humanitarne I materijalne pomoći ljudima u stanju socijalne potrebe.

U Subotici Crveni krst postoji I deluje od 1886. godine. Crveni krst Subotica danas deluje u sklopu Crvenog krsta Srbije u skladu sa zakonom definisanim javnim ovlašćenjima kao što su obuka u pružanju prve pomoći, priprema I delovanje u nesrećama, promovisanje dobrovoljnog davalaštva krvi I zdravstveno-edukativni poslovi. Pored toga, Crveni krst Subotica radi I u skladu sa obavezama prema građanima Subotice – priprema I distribucija obroka u Narodnoj kuhinji, paketa hrane I higijene, prikupljanje i podele odeće I obuće i briga o deci.

Crveni krst Subotica, posle gradske organizacije u Pančevu I društva na nivou Srbije, predstavlja najstariju organizaciju ovog tipa u zemlji. Osnovan je tačno 11 godina nakon što je Anri Dinan, švajcarski filantrop, osnovao Međunarodnu organizaciju Crvenog krsta. Dinanu u čast, prošle godine, podignuta je bista na 100-godišnjicu njegove smrti.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 5245
Povezane teme

crveni krst

jubilej crvenog krsta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.