Komentara: 21
Pregleda: 7619

Jezeru u Bajmoku preti ekološka katastrofa?

20.12.2020. u 11:00h > 21.12.2020. u 15:51h
Izvor: TV Subotica
Jezeru u Bajmoku preti ekološka katastrofa?

Bajmočani koji stanuju u blizini Kudeljarskog jezera primetili su reku nepoznate hemikalije koja ističe iz pogona bivše destilerije „Lukas“.  Jedan od meštana, Stevan Đukić, koji stanuje preko puta, najpre je osetio neprijatan miris, a kada je otišao da vidi šta se dešava, shvatio je da se to događalo i ranije i da je uvek dolazilo iz fabrike alkohola.

- Oseti se miris preko, mislili smo da to neko tovari stajnjak, ali ispostavilo se da je smeće. Dešavalo se i pre ali ovo je sada već kritično - kaže za TV Suboticu Stevan Đukić.

Jezeru u Bajmoku preti ekološka katastrofa?

Jezeru u Bajmoku preti ekološka katastrofa?

Jezeru u Bajmoku preti ekološka katastrofa?I komšija Zoran Đukić je uveren da je je krivac, kao i pre, pogon koji je ponovo proradio. Gusta, bela masa izuzetno neprijatnog mirisa sliva se u potocima po livadi, a dospela je i do jedne njive. Kako ističe Zoran, svi se najviše plaše za jezero, koje su pre nekoliko godina zajedno sanirali i uredili.

- Bilo je toga i ranijih godina dok je radila fabrika, dok su bili drugi vlasnici. RIbolovačko društvo je napravilo jezero, tu ima ribe, a sada je ugrožen taj eko sistem i životinjski svet. Tečnost se ispušta, ulazi u kanal koji je povezan sa Bačkotopolskim kanalom, sa jezerom. Kada vetar duva oseti se u čitavom Bajmoku - dodaje Zoran Đukić.

Jezeru u Bajmoku preti ekološka katastrofa?

Jezeru u Bajmoku preti ekološka katastrofa?Za jezero koje je bogato ribom zabrinut je i Goran Bjelica iz Ribolovačkog udruženja „Stara Kudeljara“. Nije im poznato o kakvoj materiji je reč, ali s obzirom na ranije iskustvo, veruju da je pogubna po živi svet.

- Imali smo već jedne godine problem međutim uspeli smo da pozovemo sanitarnog inspektora, ne znam šta se desilo u fabrici, da li im je zaprećeno ili su platili kaznu, dešavalo se da je riba isplivala gore, ostala bez kiseonika, uspeli samo da saniramo, dezinfikovali smo krečom tako da smo imali malo uginuća. Tada je to prestalo, ali evo sada ponovo - objašnjava Bjelica.

Jezeru u Bajmoku preti ekološka katastrofa?

Otpadna materija sad je već stigla na dva-tri metra od jezera, a kada počne da se uliva, svi se plaše da će doći do katastrofe.

- Nemamo sredstava da to sprečimo, a i ne znamo kako. Kao što vidite samo što se nije ulilo u jezero. Do uginuća ribe će najverovatnije doći pošto se vidi da je neka tečnost koja ima neke toksične materije - dodaje Bjelica.

Jezeru u Bajmoku preti ekološka katastrofa?Ribolovci su i prijavili incident nadležnim inspekcijama, ali za sada nisu dobili nikavu povratnu informaciju. Kako ističu, ni ranijih godina se ništa značajno nije dešavalo – fabrika je zatvarana, pa bi se izdala nekom drugom, i tako u krug. Apeluju na nadležne da se nešto preduzme, pre nego što bude kasno.

Jezeru u Bajmoku preti ekološka katastrofa?

Na pitanja „Politike” upućena inspekcijskim službama grada, inspektorka za zaštitu životne sredine Ksenija Erdeg u pisanom odgovoru navela je da je 16. decembra obavljen inspekcijski nadzor kada je konstatovano da je firma „Ekohem” u prostorijama bivšeg pogona „Lukasa” krenula u proizvodnju etil-alkohola, kao sirovine za sredstva za dezinfekciju i da su na poljoprivredno zemljište ispuštene otpadne vode od pranja tehnoloških uređaja. Inspektor je naložio da se obustavi ispuštanje vode na okolne njive, a biće i naložena analiza ispuštenih otpadnih voda. U zavisnosti od rezultata analize, inspektor će preduzeti dalje mere, navodi se u odgovoru „Politici”.

 

SAOPŠTENJE ZELENIH SUBOTICE

Ovim povodom javnosti se obratio Gradski odbor Zelenih Subotice sa porukom "Pod hitno sprečiti dalje zagađenje Kudeljarskog jezera u Bajmoku!". Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

Zeleni Subotice zahtevaju od nadležnih organa da pod hitno zaustave dalje zagđenje Kudeljarskog jezera u Bajmoku, te da utvrde koje to aktivnosti sprovode postrojenja bivše destilerije Lukas. Potrebno je i indentifikovati i najoštrije kazniti počionioce izazivanja ekološke katastrofe - krivičnog dela ugrožavanja zdravlja ljudi, flore i faune.

S obzirom da smo od meštana i ribolovaca obavešteni da se ovakvo izlivanje smrdljive, nepoznate supstance u jezero ne dešava prvi put, da je već dolazilo do pomora ribe, zahtevamo od inspekcije za zaštitu životne sredine, kao i od sanitarne, poljoprivredne i veterinarske inspekcije da javnosti daju odgovore na sledeća pitanja:

- Šta je do sada preduzeto po pitanju sprečavanja zagađenja Kudeljarskog jezera i okolnih kanala?

- Ko je odgovoran za navedeno krivično delo zagađenja životne sredine?

- Kakva se materija ispušta u životnu sredinu, odnosno u jezero?

- Da li pomenuto preduzeće ima izdatu integrisanu dozvolu? (dozvolu za postrojenje i aktivnosti koja mogu imati negativne uticaje na zdravlje ljudi, životnu sredinu ili materijalna dobra, vrste aktivnosti i postrojenja, nadzor i druga pitanja od značaja za sprečavanje i kontrolu zagađivanja životne sredine)

- Zašto ribolovci na svoja pitanja, upućena inspekcijskim službama, nisu dobili adekvatne odgovore?

- Šta će se preduzeti da se prekine sa ovim aktivnostima?

Imajući u vidu da država, lokalna samouprava u Subotici, Zeleni Subotice ali i druga udruženja u poslednjih pet godina ulažu veliki novac i ogromne napore da se saniraju štetne ekološke posledice iz prošlosti, da se izgradi naophodna infrastruktura i sačuva životna sredina, smatramo nedopustivim da pojedini inspektori ne budu na visini zadatka i u funkciji očuvanja životne sredine, kao i da pojedinci ili neka preduzeća ne budu kažnjeni za činjenje ovakvog zlodela prema prirodi.
Još jednom pozivamo sve nadležne inspekcijske službe na hitnu i odlučnu reakciju, uz obavezu da javnosti odmah pruže odgovore koje ona s pravom očekuje.

// kraj saopštenja

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 21
Pregleda: 7619
Povezane teme

Bajmok

ekološki problemi

zagađenje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.