Komentara: 6
Pregleda: 6771

Jedini park u Subotici je Prozivka

24.05.2011. u 23:03h
Izvor: RTV Yueco
Jedini park u Subotici je Prozivka

Danas se obeležava Evropski dan parkova, koji je proglasila Federacija nacionalnih parkova Evrope s ciljem da se skrene pažnja na značaj zelenih površina. Subotica ima samo jedan pravi gradski park, a to je “Prozivka” ostalo su blokovska i ulična zelenila. U toku je izrada zelene regulative grada Subotice po kojoj bi se tačno znalo koliko zelenila ima u gradu. Regulativa se radi po uzoru na Beograd.

Subotica više ne može da živi od stare slave i nosi epitet zelenog grada. Iako na prvi pogled, imamo zelenila to je samo privid.Većina Subotičana smatra da u Subotici nema dovoljno parkovskog zelenila. Pored toga, parkovi trgovi su toliko uništeni da deca ne mogu da se igraju.

U Subotici postoji samo jedan park i to Prozivka. Subotički parkovi trgovi nalaze se u lošem stanju. U Subotici ima 52.000 stabala, a pod blokovskim zelenilom nalazi se 340.000 metara kvadratnih.

Ovaj datum je odabran kao sećanje na postanak prvih evropskih nacionalnih parkova - devet nacionalnih parkova u Švedskoj, proglašenih 24. maja 1909. godine. Evropski dan parkova prvi put je obeležen 1999.godine.Među zaštićenim zonama, najvažniji po površini i vrednostima su nacionalni i prirodni parkovi.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 10 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 6771
Povezane teme

park prozivka

prozivka

evropski dan parkova

subotički parkovi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.