• Pregleda: 5542

Jedini park u Subotici je Prozivka

Jedini park u Subotici je Prozivka

Danas se obeležava Evropski dan parkova, koji je proglasila Federacija nacionalnih parkova Evrope s ciljem da se skrene pažnja na značaj zelenih površina. Subotica ima samo jedan pravi gradski park, a to je “Prozivka” ostalo su blokovska i ulična zelenila. U toku je izrada zelene regulative grada Subotice po kojoj bi se tačno znalo koliko zelenila ima u gradu. Regulativa se radi po uzoru na Beograd.

Subotica više ne može da živi od stare slave i nosi epitet zelenog grada. Iako na prvi pogled, imamo zelenila to je samo privid.Većina Subotičana smatra da u Subotici nema dovoljno parkovskog zelenila. Pored toga, parkovi trgovi su toliko uništeni da deca ne mogu da se igraju.

U Subotici postoji samo jedan park i to Prozivka. Subotički parkovi trgovi nalaze se u lošem stanju. U Subotici ima 52.000 stabala, a pod blokovskim zelenilom nalazi se 340.000 metara kvadratnih.

Ovaj datum je odabran kao sećanje na postanak prvih evropskih nacionalnih parkova - devet nacionalnih parkova u Švedskoj, proglašenih 24. maja 1909. godine. Evropski dan parkova prvi put je obeležen 1999.godine.Među zaštićenim zonama, najvažniji po površini i vrednostima su nacionalni i prirodni parkovi.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

6
Milan Odgovori
Koliko znam u parkovima pre svega raste drveće a "park" na Prozivci baš ne bi mogao da se pohvali sa time. Ja jedino znam za dva prava parka u Subotici: "Dudova šuma" i park kod Buvljaka.
Sting Odgovori
Neznam ko je merodavan da daje ocenu šta je park a šta nije, ali u ovom slučaju je definitvno pogrešio. Šta je onda Dudova Šuma ili Radijalac ako je Prozivka park, da nisu onda ova prva dva možda prašume ili fuckin rainforest? Jbt na Proizivci na prstima jedne ruke možeš izbrojati zdrava i velika drveća, dajte nemojte molim Vas više ovakve baljezgarije. Taj ko je to izjavio treba pod hitno kod očnog lekera i da se poništi diploma ako je uopšte ima!!!
Ada Odgovori
Slazem se sa Milanom da su zaboravili na Dudovu sumu i park kod Buvljaka, gde ima i drveca i igralista za decu.
СРБИН Odgovori
Ta Prozivka je ružna u p... m......,sve bih ja to ukinuo!
frke Odgovori
debilcine jedne nije u pitanju suma nego PARK a jedini park u subotici jeste na prozivci !!!!!!!!
sss Odgovori
ako vi dudovu sumu sa par klupa i milijardu drveca smatrate parkom onda ste stvarno debili...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.