Komentara: 17
Pregleda: 24055

Jedanaest uhapšenih zbog sumnje u pranje novca preko firme iz Subotice drugim "fantomskim" firmama

21.10.2019. u 19:29h
Izvor: RTV
Zbog sumnje da su u poslednje dve godine izvršili više poreskih krivičnih dela i pranje novca policija je uhapsila 11 osoba u Subotici, Beogradu, Dobanovcima, Pančevu i Vranju.
Jedanaest uhapšenih zbog sumnje u pranje novca preko firme iz Subotice drugim "fantomskim" firmama

U zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno - informativne agencije, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva iz Novog Sada, uhapšeno je 11 lica zbog sumnje da su od 15. oktobra 2017. godine do 15. oktobra ove godine, izvršili krivična dela neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit od preko 542 miliona dinara i pranje novca u iznosu od preko 441 miliona dinara.

U toku postupka privremeno je oduzeto pet šlepera razne tekstilne robe, 330.000 akciznih markica, oko 8.500 litara alkoholnog pića kao i određeni iznos deviza.

Vrednost privremeno oduzete robe, koja je prebačena u magacine Poreske uprave, iznosi oko 103 miliona dinara.

Osumnjičeni su iskoristili privredno društvo iz Subotice da bi stvorili privid legalnog uvoza tekstilnih proizvoda iz Turske, koje su, zatim, nezakonito prodavali na sivom tržištu unapred poznatim kupcima, fizičkim licima, za gotovinu, bez izdavanja računa, u cilju ostvarivanja prava na povraćaj obračunatog poreza na dodatu vrednost.

Potom su, kako se navodi u saopštenju MUP-a, u svojim poslovnim knjigama prikazali da su robu prodavali "fantom i peračkim" preduzećima koja su sami osnivali po višestruko umanjenim cenama i sačinjavali lažnu poslovnu dokumentaciju.

Na taj način su, kaže se, izvršili neosnovan povraćaj PDV-a u iznosu od preko 542 miliona dinara.

Osumnjičeni su izvršili i krivično delo pranja novca tako što su, navodi se u saopštenju, neosnovano ostvaren povraćaj poreza na dodatu vrednost u ukupnom iznosu od preko 441 miliona dinara, za koji su, kaže se, znali da je ostvaren nezakonito, na osnovu lažnih poreskih prijava iskoristili za plaćanje carinskih i poreskih obaveza, kupovinu deviznih sredstava i uplaćivali drugim privrednim društvima.

Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu predati Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 24055
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.