• Pregleda: 4191

Javnim radovima do posla za 40 Subotičana

Grad Subotica i Pokrajinski sekretarijat za privredu uložiće ove godine oko 10 miliona dinara u realizaciju projekata javnih radova, na osnovu čega se očekuje zaposlenje više od 40 Subotičana.
Javnim radovima do posla za 40 Subotičana

Predsednik Saveta za zapošljavanje Laslo Karai izjavio je danas na konferenciji za novinare da je za podršku zapošljavanju na teritoriji grada opredeljeno 15 miliona dinara, od čega pet miliona za javne radove.

On je dodao da je tokom februara Subotica konkurisala kod Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, na osnovu čega su obezbeđena dodatna sredstva u iznosu od 4,9 miliona dinara, tako da će javni radovi na teritoriji grada ove godine biti finansirani sa 9,9 miliona dinara.

"Na poslednjoj sednici Saveta za zapošljavanje usaglašen je tekst javnog konkursa, tako da će on biti i objavljen sutra, a biće otvoren 15 dana", rekao je Karai.

Direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Subotici Zlatko Panić ocenio je da se na ovaj način, treću godinu za redom, konkretizuje lokalni akcioni plan zapošljavanja, kojim je za podršku zapošljavanju na teritoriji Subotice ove godine predviđeno oko 30 miliona dinara.

"Sve je počelo 2011. godine, kada je obezbeđeno osam miliona dinara, dok je godinu dana kasnije udruženo duplo više sredstava, oko 16 miliona dinara, dok će ove godine biti obezbeđeno oko 30 miliona dinara. Od te cifre, 9,9 miliona dinara biće uloženo za realizaciju javnih radova, dok će ostatak biti uložen za podršku poslodavcima u otvaranju novih radnih mesta u Subotici", rekao je Panić.

On je dodao da su lokalni javni radovi, kao mera aktivne politike zapošljavanja, namenjeni zapošljavanju teže zapošljivih lica, a trebaju da dovedu do povećanja kvaliteta života u lokalnoj zajednici.

"Biće odobravani u oblastima socijalne, humanitarne i kulturne delatnosti, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture i zaštite životne sredine. Maksimalna dužina javnog rada može biti šest meseci, a opredeljenim sredstvima biće finansirane zarade nezaposlenima, gde će najniža neto zarada iznositi 23.000 dinara, a maksimalna 26.000 dinara. Mogu učestvovati javne ustanove i preduzeća, privredna društva, preduzetnici, zadruge i udruženja građana", rekao je Panić.

On je precizirao da se prijave podnose u filijali Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Subotici, dok se obrasci mogu preuzeti sa zvanične internet prezentacije Grada Subotica, gde će sutra biti objavljen i javni poziv, kao i u filijalama NSZ.

"U prošloj godini odobreno je 13 projekata na osnovu kojih je privremeno zaposleno 35 nezaposlenih, a ove godine za očekivati je da će raspoloživa sredstva biti dovoljna za zaposlenje više od 40 osoba", rekao je Panić.

Izvor: RTV

povezane teme

15
sulak Odgovori
boje podelite tih deset miliona dinara sirotinji jer cete i onako pokrasti [*...*]
opetja Odgovori
40? al ga pretera
sos Odgovori
koja su to teze zaposljiva lica,koliko ja znam svi na zavodu spadaju u tu kategoriju,bez obzira na stepen obrazovanja.ovo saopstenje ne zavredjuje veci komentar od ovog.......
MrNormalni Odgovori
Inace 5 miliona dinara za javne radove,podeljeno sa maksimalnom platom od 26 000,koju vi ovde spominjete je 192,30 a kad podelite to sa 6 meseci koliko traju javni radovi dobije se 32 coveka? Opet ako tih 5 miliona podelite sa 23 000,tj.ovde navedenom minimalnom platom dobije se 217,4 i najzad kada to podelite sa onih istih 6 meseci koliko traku javni radovi dobije se 36 zaposlenih ljudi....Znam da na sve ovo ide porez,PDV,ali stavio bih tu jedan veliki upitnik!? Matematika je jasna,ali pokusajte ovo vi bolje da nam razjasnite kako onda 40 ljudi? Neki nece raditi 6 meseci,nego krace? Kako ste dobili ovu racunicu? Mnogo prostora za malverzacije drzavnim parama...Nisam siguran da je moja matematika tacna,ali trazim da nam malo bolje objasnite,sta cete uraditi sa novcem od poreza koji Suboticani placaju! Nadam se odgovoru! Hvala!
stručni Odgovori
Još jedno u nizu trošenje para poreskih obveznika na zapošljavanje kratkog daha.
Vesko Odgovori
Vec sam se zabrinuo za Zlatka Panica, bivseg pumpasa sto ga nema u mmedijima, ali dobro je,
pojavio se sa kravatom kako dolikuje, dA SE ANGAZUJE OKO BRZOG ZAPOSLJAVANJA.Bojim se
da ce nedostajati radnika, kada Zlatko zasuce rukave, kao iskusni kadar URS-A.
tetka Odgovori
Bolje podelite za to namenjeni novac tim ljudima pa da 6 meseci budu mirni - a ne opet puniti džepove NEKIH !!!! A ko ima pravo da se zaposli po tom osnovu tj. koji će biti tih 40 SREĆNIKA??? Hoće ih birati g.din. Panić i njegova svita iz Nac. službe po nekim samo njima znanim kriterijumima???!!!
laslo Odgovori
Shodno izjavi datoj na današnjoj konferenciji za štampu smatram da je potrebno da se dodatno objasni način na koji se došlo do broja osoba ( između 40 i 45) koja mogu biti zaposlena na osnovu Javnog konkursa za organizaciju sprovođenja javnih radova na teritoriji Grada Subotice. Prema tome, radi što bolje preciznosti uzimamo najveći iznos neto zarade koja se može ostvariti, to je 26.000 dinara.
Pretvaranjem neto iznosa u bruto zaradu tj. deljenjem 26.000 din sa zvaničnim koeficijentom od 0,701 (12 % poreza na zarade i 17,9% ukupan zbir doprinosa na zarade na teret zaposlenog ) dobijamo iznos zarade od 37.090 dinara. Ovaj iznos se množi sa 6 meseci koliko traju javni radovi i na ovaj način dobijamo zbirni iznos zarade za 6 meseci u visini od 222.540 dinara. Kao što je rečeno pored iznosa zarade isplaćuje se i mesečni putni trošak za odlazak na posao i dolazak sa posla koji prema cenovniku Suboticatransa za gradske linije iznosi 2.152 dinara. Na kraju, isplaćuje se jednokratno i materijalni trošak od 3.500 dinara po radniku. Kada se saberu navedeni iznosi bez naterijalnih troškova dobije se vrednost od 235.452 dinara ( 222.540 + 12.912 (6x2.152) = 235.452) po radniku. Grad Subotica ( 5.000.000) i Pokrajinski sekretarijat za privredu , zapošljavanje i ravnopravnost polova ( 4.990.000 din.) zajednički su opredeleli iznos od 9.990.000dinara za finansiranje javnih radova na teritoriji Grada Subotice u 2013.godini. Deljenjem iznosa 9.990.000 sa 235.452 dobije se ceo broj, 42. Međutim potrebno je ukalkulisati i iznos jednokratnog materijalnog troška od 3.500 din. po radniku i zbog toga potrebno je smanjiti broj radnika za 1 tj. 41 osoba može imati mogućnost zapošljavanja po predmetnom programu. Ovako dobijen broj je prema kriterijumu višeg stepena opreznosti opredeljen kao mogući broj angažovanih lica na sprovođenju javnih radova. Kada se sprovede množenje i sabiranje vrednosti koje je moguće isplatiti za najviši stepen školske spreme za osobu koja će biti angažovana na javnom radu, dobijamo ukupan iznos od 9.797.032 dinara (( 41 x 235.452) + (41 x 3.500))= 9.797.032 ). Saopšten broj osoba koja će dobijati zaradu iz sredstava namenjenih za sprovođenje javnih radova je broj koji je minimalan jer ukoliko se izvede matematika za ostale niže kategorije neto zarade to će dati mogućnost za povećanje broja osoba.
ROBIN Odgovori
mnogo više radnika bi trebalo za javne radove
Ana Odgovori
Savet za zapošljavanje?Prvi put čujem da postoji !!Koje su mu nadležnosti?
Vesko Odgovori
Bice posla kada Zlatko kaze, samo treba docekati.
darkrider tvrdi Odgovori
ovim javnim radovima grad misli da premesti ilegalnu deponiju koja se neprestalno siri izmedju prozivke i sandora na zaobilazni prema palicu?
mali Odgovori
A sta ce da rade u jkp cistoca i zelenilo ?,dragi panicu samo pisi radicemo i po kisi?
mali Odgovori
A sta ce da rade u jkp cistoca i zelenilo ?,dragi panicu samo pisi radicemo i po kisi?
sos Odgovori
Samo mala opaska na objavljeni tekst, predsednik saveta za zaposljavanje i direktor nszz ,lepse fotografije,gluplje izjave,sa imenima na stolu ,izrazava njihovu skromnost obrazovanje ,kulturu i zelju da pokazu svoj autoritet i zasluge za cetrdeset novo zaposlenih sezonaca .!!!!!

ps;

savet za zaposljavanje, sta je to ,koji organ i koja mu je funkcija, NEKO JE OVDE VISAK!!!??
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.