Komentara: 1
Pregleda: 2710

Jabuke iz Bačke putuju u Rusiju

04.11.2010. u 12:44h
Izvor: Politika Online
Jabuke iz Bačke putuju u Rusiju

Proizvođači jabuka ove jeseni trljaju ruke, odličan rod prati i dobra cena pa se tako rajsko voće prodaje od 0,35 do čak 0,52 evrocenta za kilogram, u zavisnosti od sorte. Prošle godine rod je bio nešto slabiji, a cena čak i do četiri puta niža od sadašnje. Čitav rod jabuka severne Bačke iz velikih voćnjaka završava uglavnom na ruskom tržištu.

- Domaće tržište je premalo, mi moramo da izvozimo, a sa ovdašnjim veletrgovinama se ne isplati da poslujemo - kaže nam Terezija Ujhazi, koja u porodičnoj firmi gaji jabuke na oko 30 hektara.

- Srbija je našla svoju stalnu policu u ruskim marketima - potvrđuje za „Politiku" Vasilij Serababa, vlasnik firme „Makbeo", koji godinama posluje u Subotici i otkupljuje jabuke iz Srbije, da bi ih plasirao velikim ruskim marketima, ali i malim trgovinama. - Verujem da će se ove godine možda prodati više jabuka iz vaše zemlje nego iz Poljske, jer svako ko se razume u jabuku uvek će pre odabrati onu iz Srbije jer je sočnija i slađa.

Dobar rod, međutim, zahtevao je i velika ulaganja. Ko ove godine nije najmanje 20 puta prskao svoje voćnjake zaštitnim sredstvima ne može da računa na prvoklasnu jabuku jer je leto, sa čestim i obilnim padavinama, pogodovalo razvoju raznih bolesti. U korišćenju zaštitnih mera bio je potreban i oprez jer od pre dve godine rusko tržište na svoju pijacu ne pušta robu koja nema urađene analize na nitrite, nitrate i teške metale kod akreditovanih laboratorija.

- Naša zadruga još od 2007. godine za svoje članove radi te analize koje kod nas mogu da urade samo dve laboratorije, u „Sojaproteinu" i „Knjaz Miloš" u Aranđelovcu. Za članove vodimo i knjigu polja, i nikada nismo imali problema sa izvozom, a oko 80 odsto naših jabuka završava u Rusiji - objašnjava nam Željko Nimčević, direktor zadruge „Voćko" u naselju Tavankut. Ova, kao i većina drugih voćarskih zadruga na području severne Bačke, ima sopstvenu hladnjaču gde skladišti jabuke jer je to bio jedini način da obezbede tokom cele godine isti kvalitet i kontinuiranu isporuku. Prošle godine 23 člana zadruge obrala su 3.500 tona jabuka, a ove godine očekuju bolji rod, i Nimčević kaže da samo u ovom naselju u voćnjacima rodi i do 10.000 tona jabuka.

Na visinu cene jabuke uticala je i činjenica da je u zavisnosti od regije u Evropi rod stradao od 30 do 60 odsto zbog kasnih mrazeva i vlažnog leta. U prometu jabuka dobru zaradu ostvaruju i trgovci, jer u maloprodaji kilogram je gotovo dva puta skuplji nego kada se plaća proizvođaču. Zato, kako upozorava i Vasilij Serababa, treba biti oprezan u odabiru partnera.

- Mnogi su videli da je to dobar biznis, pa su juče bili konobari, a danas su izvoznici. Kada se takvi „stručnjaci" u Srbiji nađu sa sličnima iz raznih zemalja koje su nastale nakon raspada SSSR-a, uglavnom bivaju prevareni proizvođači - kaže vlasnik „Makbea".

Uostalom, Gabor Puha, predsednik Udruženja zemljoradnika „Severna Vojvodina", kaže nam da su nekorektni ruski kupci ostali dužni ovdašnjim proizvođačima blizu 400.000 evra za prošlogodišnji rod.

Jedna od oštećenih je i Terezija Ujhazi koja je zajedno sa još petoro meštana naselja Bački Vinogradi pored Subotice podnela krivičnu prijavu zbog prevare, uz zahtev za nadoknadu štete, protiv četvoro odgovornih lica iz firme „Grin načural fud" čije je sedište bilo u Šapcu. Njih šestoro potražuju od ovog kupca oko 200.000 evra, koje im nije isplatio za prošlogodišnji rod. Osim njima, ova firma duguje i Jožefu Ujfašiju oko 3,5 miliona dinara.

 

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2710
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.