Komentara: 16
Pregleda: 7425

Izložba sitnih životinja izazvala veliko interesovanje

03.12.2019. u 10:43h
Izvor: TV Subotica
Ljubitelji sitnih životinja proteklog vikenda mogli su da uživaju u još jednoj izložbi koja je održana u našem gradu. Osim već poznatih vrsta, bilo je onih koje se retko mogu videti.
Izložba sitnih životinja izazvala veliko interesovanje

Golubovi, papagaji, kanarinci, ali i druge vrste ptica, kao i kunići. Međutim, novina ove godine je odeljak teraristike i akvaristike, a najveću pažnju, naročito dece, izazvale su veverice. Uzgajivač prugastih veverica, Gabor Poša, kaže da se slučajno zaljubio u ove životinje kada je pre 15 godina kupio jedan par. Dodaje da su pogodne za kućnog ljubimca i da se lako pripitome.

- Pa kao prvo, ljubav je najveći motiv, a vremena jako mnogo treba za jednu životinju, za ovu možda još i više u početku. Prvih mesec dana je potrebno strpljenja i posle toga se ona više veže za čoveka nego pas. Znači, tačno znaju od koga šta mogu da dobiju - objasnio je Poša.

Najviše je, kao i uvek, bilo golubova i to subotičke rase. Vlado Nimčević, koji se uzgojem bavi gotovo tri decenije, za ovaj hobi kaže da je poseban i da mu je u životu doneo mnoštvo poznanstava i poručuje mladima da se odluče za golubarstvo.

- Preko mojih golubova sam upoznao jako mnogo ljudi, ne samo u Srbiji, nego i van Srbije. U principu, taj hobi je jedno veliko druženje i upoznavanje, razmena iskustava i svega onoga što ovaj hobi čini interesantnim. Moram i da se zahvalim svojim pticama, jer sam preko njih upoznao neke ljude koje možda nikada ne bih upoznao, a i dan danas traje to drugarstvo i druženje - rekao je Nimčević.

Izložba sitnih životinja izazvala veliko interesovanje

Iz Udruženja odgajivača sitnih životinja Subotice kažu da su zadovoljni odzivom izlagača, a ekponata je stiglo više nego što su očekivali, preko 2.000. Predsednik Udruženja, Mirko Milinkov, koji je i sam golubar, kaže da su ove ptice upravo karakteristične za Suboticu i da sada rade na tome da tri rase budu priznate i u Evropi.

- To je jedna posebna stvar, tu imamo nekoliko vrsta, ali nijedna nije priznata u svetu. Sada radimo na tome da tri vrste budu priznate u svetu, što na je i cilj i mislim da ćemo u dogledno vreme u tome i uspeti. Sve ide polako, ali samo strpljivim radom se može nešto postići - poručio je Milinkov.

Ovo je 35. po redu Izložba sitnih životinja u Subotici, a izlagači su došli iz cele Srbije.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 7425

Povezana vest

Povezane teme

izložba sitnih životinja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.