Komentara: 0
Pregleda: 2846

Izložba o Mariji Kiri u Gradskom muzeju

23.03.2013. u 23:24h
Izvor: SuMedija
U organizaciji Osnovne škole "Kizur Ištvan" večeras je u Gradskom muzeju otvorena izložba posvećena naučnici Mariji Kiri. Izložbu su otvorili gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja.
Izložba o Mariji Kiri u Gradskom muzeju

Izložba je organizovana u okviru "Francusko-srpskog meseca nauke", čiji je cilj promovisanje nauke u široj javnosti, kao i novih metoda za predavanje naučnih disciplina najmlađima. Prošle godine Francuski institut je počasno mesto ustupio Mariji Kiri kroz izložbu, radionice i film koji obilaze gradove Srbije.

Marija Kiri, velikan nauke, ceo život je posvetila naučnom radu i istraživanju, zaslužna je za pronalazak dva elementa i veštačke radiaktivnosti. Sa svojom porodicom dala je nemerljivi doprinos razvoju današnje moderne medicine, fizike i hemije.

- Ona je više od naučnika, svojevrsni filozof, koja u svojim porukama podstiče mlade da se ne predaju, da rade na sebi, da je znanje tu i da ga treba samo na pravi način pronaći. Imala je običaj da kaže da se u životu ne treba ničega plašiti, samo treba razumeti i sada kad razumemo da treba manje da se plažimo, to je bilo onog momenta kada je pronašla radioaktivne elemente koji su bili nešto čega se ljudska civilizacija plaši. Tvrdila je da je put do određenih dostignuća težak, ali je uverena da civilizacija može imati više koristi, nego štete od naučnih dostignuća. Time je mladima poslala dve poruke, prva je da je znanje najboji lek protiv predrasuda i strahova i druga da nikad ne treba odustajati na svom putu —rekao je gradonačelnik Modest Dulić, otvarajući izložbu.

Predstavnik Francuske ambasade u Beogradu i Francuskog instituta, Frederik Remej je istakao da mu je drago što je ova izložba u Subotici i da je njihov cilj da promovišu i šire nauku.

- Marija Kiri nije bila samo velika naučnica, već i veliki pedagog. Približila je nauku deci kroz lake eksperimente, baš kao što se to može videti na izložbi. Deca eksperimentišu sama i praveći greške tokom eksperimenta nauče kako zakoni finkcionišu. Nadam se da će ova izložba podstaći nove Marije Kiri.

Izložba o Mariji Kiri u Gradskom muzeju

Učenici OŽ „Kizur Ištvan” podsetili su nas šta je Marija Kiri govorila o prirodi:

„Čitavog svog života su prizori iz života činili da se radujem kao dete. Ničega se u životu ne treba bojati, život treba samo razumeti. Život nije jednostavan ni za koga od nas, kako se s tim boriti, moramo istrajati i iznad svega verovati u sebe. Moramo verovati da smo obdareni za nešto i da to svakako mora biti dostignuto.”

Ova izuzetna žena ostavila nam je dve važne poruke, dva čudesna nasleđa, jednog izuzetnog bića:

„Nikad ne odustaj od onog što osećaš da postoji duboko u tebi i što strasno želi da izbije kao deo tvog dubokog ljudskog bića, nikad ne odustaj na kolenima dok te žibaju nevolje i slamaju životne tragedije, uspravi, se uvek.”

„Nikad ne zaboravljaj sopstvenu radoznalost i ljubopitljivost, nikad ne zaboravljaj važnost traganja za tajnama, čudesnim tajnama prirode koja je svuda oko nas, nikad ne odustaj od rada, učenja i traženja odgovora na zagonetke pred sobom.”

Izložba je otvorena do 28. marta.

Izvor: SuMedija
izložba posvećena naučnici Mariji Kiri izložba posvećena naučnici Mariji Kiri izložba posvećena naučnici Mariji Kiri izložba posvećena naučnici Mariji Kiri izložba posvećena naučnici Mariji Kiri izložba posvećena naučnici Mariji Kiri izložba posvećena naučnici Mariji Kiri izložba posvećena naučnici Mariji Kiri
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 4 dana
Komentara: 0
Pregleda: 2846
Povezane teme

gradski muzej

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.