Komentara: 8
Pregleda: 5004

Izložba arhivskih dokumenata "Mlada Bosna i Sarajevski atentat" večeras u SKC "Sveti Sava"

06.11.2014. u 14:49h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Arhiva Republike Srpske, a povodom obeležavanja 100 godina od početka prvog srpskog rata u Srpskom kulturnom centru Sveti Sava večeras od 19 časova biće održana izložba arhivskih dokumenata "Mlada Bosna i Sarajevski atentat".
Izložba arhivskih dokumenata "Mlada Bosna i Sarajevski atentat" večeras u SKC "Sveti Sava"

Otvaranju izložbe u Subotici prisustvovaće ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Ranko Škrbić i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Izložba sadrži 249 eksponata arhivske i bibliotečke građe iz arhiva i biblioteka Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Austrije, sa legendama i izvodima iz dokumenata, podjeljenih na pet hronološko-tematskih celina - "Mlada Bosna", "Zaverenici i izvršioci Sarajevskog atentata", "Sarajevski atentat", "Julska kriza 1914." i "Stradanja Srba u Bosni i Hercegovini".

Pod visokim pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, ova izložba u kojoj su pojedina dragocena arhivska dokumenta i fotografije izloženi po prvi put posle 100 godina, prvo je bila otvorena u Galeriji Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske u Banjaluci, pa u Mostaru, Gacku i Andrićgradu, a potom u Beogradu, Novom Sadu i Somboru. 

Izložbu prati dvojezični ilustrovani katalog na srpskom i engleskom jeziku; autor izložbe i kataloga je mr Bojan Stojnić, arhivski savetnik i pomoćnik direktora Arhiva Republike Srpske.

Posle Subotice izložba će biti otvorena u Senti, pa ponovo u Beogradu, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti povodom naučnog skupa koji organizuje SANU o "Mladoj Bosni" i Skoplju prvom polovinom decembra. Naredne godine izložba će gostovati i u drugim gradovima zemalja regiona.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 5004

Povezano dešavanje

Povezane teme

skc sveti sava

izložba

srpski kulturni centar

srpski kulturni centar sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.