• Pregleda: 3766

Izložba arhivskih dokumenata "Mlada Bosna i Sarajevski atentat" večeras u SKC "Sveti Sava"

U organizaciji Arhiva Republike Srpske, a povodom obeležavanja 100 godina od početka prvog srpskog rata u Srpskom kulturnom centru Sveti Sava večeras od 19 časova biće održana izložba arhivskih dokumenata "Mlada Bosna i Sarajevski atentat".
Izložba arhivskih dokumenata "Mlada Bosna i Sarajevski atentat" večeras u SKC "Sveti Sava"

Otvaranju izložbe u Subotici prisustvovaće ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Ranko Škrbić i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Izložba sadrži 249 eksponata arhivske i bibliotečke građe iz arhiva i biblioteka Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Austrije, sa legendama i izvodima iz dokumenata, podjeljenih na pet hronološko-tematskih celina - "Mlada Bosna", "Zaverenici i izvršioci Sarajevskog atentata", "Sarajevski atentat", "Julska kriza 1914." i "Stradanja Srba u Bosni i Hercegovini".

Pod visokim pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, ova izložba u kojoj su pojedina dragocena arhivska dokumenta i fotografije izloženi po prvi put posle 100 godina, prvo je bila otvorena u Galeriji Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske u Banjaluci, pa u Mostaru, Gacku i Andrićgradu, a potom u Beogradu, Novom Sadu i Somboru. 

Izložbu prati dvojezični ilustrovani katalog na srpskom i engleskom jeziku; autor izložbe i kataloga je mr Bojan Stojnić, arhivski savetnik i pomoćnik direktora Arhiva Republike Srpske.

Posle Subotice izložba će biti otvorena u Senti, pa ponovo u Beogradu, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti povodom naučnog skupa koji organizuje SANU o "Mladoj Bosni" i Skoplju prvom polovinom decembra. Naredne godine izložba će gostovati i u drugim gradovima zemalja regiona.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
sivisurfer Odgovori
bolje da su za te pare organizovali kurs sadjenja neke vocke, okopavanja dvorista ili sl. ovo kurobecanje ratovima, popovima i shatro istorijom mi se gadi.
Vesko Odgovori
Ovu izlozbu prvo je trebalo organizovati u Sarajevu i po drugima gradovima u Bosni i u uzoj
Srbiiji, pa tek onda u Subotici, Somboru i Senti. Nemam nista protiv da se ista organizuje i na
Kosovu, jer i to je deo Srbije.
kigen Odgovori
Dokle traje izlozba?? Hvala na odgovoru
Arpad Odgovori
da,posle toga su okupirali Srem,Banat i Bačku jer je Francuzima odgovaralo da ograniče uticaj njima zakletih neprijatelja - Habzburga.Srbija i Jugoslavija su u tome sporedna priča i samo moneta za potkusurivanje između velikih sila.
baćo Odgovori
Arpad - možda si u pravu, ali mali narodi mogu nešto da ostvare ako se to uklapa u interese velikih. Ova okupacija o kojoj govoriš je istorijski najuspešniji projekat za Srbiju.
Arpad Odgovori
Da,baćo,ali zaboravljaš da su tu okupaciju velike sile dozvolile samo na određeno vreme koje polako ističe....
boa Odgovori
@arpad@

O kakvoj okupaciji ti pišeš konkretno i o kom određenom vremenu?
srbenda iz backe topole Odgovori
..@.Arpad.. Bojim se da tebi i slicnima je davnooo isteklo vreme.(da ne shvatis pogresno..)..@.Baco..TAKO JE BRATE.. @..sivi surfer..bojim se da ti ne bi razumeo kurs za okopavanje dvorista.. zato ipak idi na izlozbu..( treba samo gledati slike.. ne mooooooras se previse muciti da razumes)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.