Komentara: 1
Pregleda: 2561

Izložba "700 godina manastira Krupa" u četvrtak na Otvorenom univerzitetu

19.09.2017. u 12:17h
Izvor: Subotica.com
Zavičajno udruženje "Dalmacija" Subotica svoju slavu i Dan udruženja, Roždestvo Presvete Bogorodice, ili u narodu poznatije kao Mala Gospojina, proslaviće otvaranjem izložbe fotografija "700 godina manastira Krupa". Izložba će biti otvorena u četvrtak, 21. septembra, na Otvorenom univerzitetu, s početkom u 18 časova.
Izložba "700 godina manastira Krupa" u četvrtak na Otvorenom univerzitetu

Manastir Krupa se nalazi u severnoj Dalmaciji, kod Obrovca u Hrvatskoj, a smešten je podno Velebita, pored istoimene reke. Pripada Eparhiji dalmatinskoj i nalazi se pod Jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve. Sagrađen je u vreme kralja Milutina, 1317. godine, a prema predanju, temelje su mu postavili monasi iz manastira Krupa na Vrbasu. To je jedan od tri istorijska srpska manastira u Dalmaciji, pored manastira Krke i Dragovića.

Prvi put od utemeljenja, manastir Krupa obnavljan je u vreme cara Dušana, 1345. godine, o čemu svedoči zapis na svodu manastirske crkve. Srpski kraljevi Milutin, njegov sin Stefan Dečanski, kao i unuk Stefan Dušan, izdavali su manastiru darovnice, u vidu zemljišta za izdržavanje, a kasnije su to potvrđivali i Turci, fermanima iz Istanbula.

U mletačko-turskim ratovima, manastir je teško stradao u više navrata, a velika i temeljna popravka izvršena je 1855. godine, i to uz pomoć Rusije, Srbije i Austrije, čija vlada je uslovila obnovu zahtevom da manastirski prozori moraju biti izvedeni u gotskom stilu.

Manastir Krupa čuva vredna duhovna i kulturna svedočanstva, uprkos čestim pustošenjima u prošlosti. U njemu se nalaze freske, koje je 1622. godine oslikao hilandarski monah Georgije Mitrofanović, koji je oslikao i Hilandarsku trpezariju. U manastiru se čuva čestica moštiju Sv. Jeroteja, i kivot iz manastira Rmnja, koji je donesen u Krupu u toku bosansko-hercegovačkog ustanka 1875. godine. U manastirskom arhivu sačuvana su i 22 turska fermana, a brojne bogoslužbene knjige, crkvene utvari i druge vrednosti, za manastir je pribavljao krupski arhimandrit i značajni srpski pisac Gerasim Zelić.

U manastiru Krupa boravili su i brojni velikani srpske književnosti, među kojima su Dositej Obradović i Simo Matavulj, koji je u manastiru boravio četiri godine i, prema sopstvenom iskazu, tu naučio skrivene lepote srpskog jezika.

Povodom sedam vekova postojanja manastira Krupa, Zavičajno udruženje "Dalmacija " Subotica, organizovaće izložbu fotografija, autora Darka Dozeta. Svečano otvaranje izložbe, zakazano je za četvrtak, 21. septembra, s početkom u 18 časova, kada će biti upriličen i kulturno-umetnički program. Izložba će biti otvorena do 24. septembra.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2561
Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

izložba

mala gospojina

izložba fotografija

zavičajno udruženje dalmacija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.