Komentara: 2
Pregleda: 5638

Izigrani najbolji studenti Ekonomskog fakulteta

25.05.2011. u 13:42h
Izvor: Blic
Izigrani najbolji studenti Ekonomskog fakulteta

Trojni sporazum o sufinansiranju školarina studenata druge godine master studija Ekonomskog fakulteta, sa sedištem u Subotici i isturenim odeljenjem u Novom Sadu, potpisan je 13. decembra prošle godine, ali su sada 132 studenta obaveštena da su dužna u roku od dva meseca da plate više od 80.000 dinara. Ukoliko ne budu platili prvu ratu, rečeno im je da neće moći da overe semestar, zbog čega tvrde da su izigrani.

Po sporazumu, koji su potpisali predstavnici pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj Univerziteta u Novom Sadu i Ekonomskog fakulteta, studenti s prosečnom ocenom iznad devet oslobođeni su troškova školarine u celosti. Studenti s prosekom između 8,50 i devet oslobađaju se troškova za 55 odsto, a ispod 8,50 za 10 odsto.

- Država za našu generaciju mastera nije predvidela nijedno budžetsko mesto i zbog toga nas je Ekonomski fakultet oslobodio sa 10 odsto troškova za školarinu i izdvojio je 23 nagrade, odnosno mesta. Međutim, svi ostali koji imamo prosek iznad 8,50 i devet moramo da platimo troškove koji iznose 108.000 dinara. Zbog toga smo protestovali još prošle godine, nakon čega je sklopljen sporazum o sufinasiranju naših troškova – kaže Irina Basarić, studentkinja druge godine master studija Ekonomskog fakulteta s prosekom 9,25.

Prema njenim rečima, studentima je dato usmeno obećanje da će novac za troškove biti obezbeđen, pošto je u vreme potpisivanja sporazuma „bio kraj fiskalne godine, pa se novac mogao uplatiti samo za dva meseca“. Irina Basarić naglašava da im je u indeksu, uz overen semestar, tada i upisano da su oslobođeni troškova za školarinu, uz obećanje da će im biti i vraćen novac koji su već uplatili za prvu ratu. 

Studenti ekonomskog fakulteta u Subotici

Studenti kažu da je očigledno da od obećanja nema ništa, da novac, osim Ekonomskog fakulteta, koji je u celosti ispoštovao sve svoje obaveze, niko drugi nije uplatio.

Student na odeljenju u Novom Sadu Srđan Pavlović kaže da njegove kolege u tom gradu imaju još veće troškove i da su mnogi već izjavili da ne mogu da plate školarinu ni na rate i razmišljaju o mogućnosti da niko ništa i ne plati.

- Stipendista sam Fonda za mlade talente i primam od države 25.000 mesečno, ali mi ipak nije plaćena školarina na fakultetu. Dakle, po jednom kriterijumu smo nagrađeni od države, a po drugom nemamo budžet i sada moramo od stipendija da plaćamo školarinu. Pokrajina se obavezala da će sufinasirati troškove, međutim, doveli su nas u bezizlaznu situaciju. Kažnjavaju nas iako smo izuzetni studenti. Osim što su nam nametnuli bolonjski proces, sada bi trebali da se pomirimo s tim da smo rupa u sistemu i da su nas ministri prevideli – ogorčen je Srđan Pavlović.

Na Ekonomskom fakultetu kažu da studenti imaju njihovu podršku i da, osim što su ispunili sve svoje obaveze, i dalje tragaju za načinom da im se pomogne u finanasiranju. Prodekanka Jelena Birovljev kaže da je fakultet troškova odmah oslobodio 23 studenta.

Ekonomski fakultet u Subotici

- Pokrajina je platila novembar i decembar. Ostao je dug i obećanje studentima, zbog čega je fakultet napravio predlog kako da se dužničke obaveze ispune od januara do septembra. Napravili smo raspored plaćanja i po našem predlogu univerzitet i pokrajina bi trebalo da preuzmu i dalje da plaćaju troškove kao što je to bilo za prva dva meseca, a to je još 8,95 miliona. Podsetili smo nadležne da će studenti imati problema, ali zasad nismo dobili odgovor - objašnjava Jelena Birovljev.

 

Piše na sajtu, ali nije tako

Student Vuk Kustudić kaže da je primao od države stipendiju koja se dodeljuje studentima s prosekom većim od 8,50 i koji na vreme polažu ispite. Međutim, ove godine, iako se njegovo ime nalazi na sajtu sa obaveštenjima, rečeno mu je da „ne može dobiti stipendiju pošto nije na budžetu“.

- Prosek mi je 9,25 ali sam ostao i bez stipendije, a sada moram da platim i školarinu. Svi prebacuju lopte jedni na druge, a mi smo žrtve – kaže Kustudić.

Biljana Vučković

Izvor: Blic
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 5638
Povezane teme
ekonomski fakultet subotica studenti subotica izigrani studenti mastera
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.